Как пчелите да бъдат използвани за откриване на вредни за

...
Как пчелите да бъдат използвани за откриване на вредни за
Коментари Харесай

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Как пчелите да бъдат употребявани за разкриване на нездравословни за здравето субстанции в околната среда е тематиката, по която работи проучвателен екип, управителен от специалиста по екологична медицина Даниела Халуза от Центъра за публично здраве към Медицинския университет във Виена. 
Биоиндикатори се назовават организмите, които учените по света употребяват в анализите си, с цел да проследят съществуване и централизация на замърсяване в околната среда. За да бъде биоиндикатор даден организъм, той би трябвало да дава отговор на редица условия – да натрупва отрови от околната среда, да е с огромна популация, да е необятно публикуван, да извършва една и съща роля в екосистемите. 
Данните на екипа на Халуза сочат, че елементарна медоносна пчела (Apis mellifera) е отличен биоиндикатор. Докато търсят храна, пчелите „ събират ” (за съжаление) и замърсители от въздуха, почвата и водата. Според изследването, оповестено в списание Insects, както и в уеб страницата на Националният център за биотехнологична информация, медоносните работливи инсекти са идеалните „ екологични детективи ”, изключително когато става дума за тежки метали.
Изследването включва общо 19 изследвания, оповестени в интервала от 2010 до 2020 година Повечето от  публикациите са фокусирани върху откриването на тежки метали в телцата на медоносните пчели и в пчелните артикули. Надеждността на информацията, получена от пчелните артикули, е тясно обвързвана със сезона, метеорологичните условия и активността по събиране на храна. Необходими са обаче стандартизирани проучвания, с цел да се извърши идентична интерпретация на потвърдените стойности от позиция на здравната екология. Според Халуза потреблението на медоносни пчели като биомонитори съставлява обещаващ метод за непрестанен мониторинг на замърсяването на околната среда, който добавя обичайните стационарни измервателни уреди.

Всичко за пчелите прочетете в

Без тях светът, какъвто го познаваме, ще е жертван

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР