Как могат да се спрат кражбите на питейна вода, колко

...
Как могат да се спрат кражбите на питейна вода, колко
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Как ще спрат кражбите на водата

Как могат да се спрат кражбите на питейна вода, какъв брой по-солени ще станат санкциите за тези, които отхвърлят да си сложат водомери, кой ще заплаща безплатната вода за обществено слабите, която се планува в новия Закон за ВиК и какъв е профилът на крадеца? Тези въпроси обясниха в рубриката „ Чети етикета “ зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова, вицепрезидентът на КТ „ Подкрепа “ Иоанис Партениотис и ръководителят на Българска асоциация по водите Иван Иванов.

В проектозакона за ВиК се плануват пет пъти по-високи санкции за кражба на вода.

В момента кражбите се третират като гражданско-правен въпрос, който би трябвало да се уреди сред ВиК оператора и потребителя и глобите, които операторите могат да постановат, са единствено в размера на откраднатата вода, когато тя е открита. Това, което желаеме да предложим с новия закон, е да се усили петкратно глобата, която операторите да могат да постановат, когато се откри кражба, защото тя има и публичен темперамент – нарушават се правата на останалите жители, сподели Малина Крумова.

Искаме генерално да прекратим практиката да няма водомер, това да се случва, единствено когато няма техническа опция да има водомер, уточни тя. Идеята е не да се ограничи достъпът до вода, а непозволеното ѝ прилагане.

Редовните клиенти няма да пострадат от друга концепция в проектозакона – за безвъзмездна вода за обществено слабите , те няма да заплащат за тази вода, увери Крумова. „ Това ще бъде разход по механизмите за обществено подкрепяне – дефинира се количество, което да бъде гратис за обществено уязвимите жители, като концепцията е то да е в количество, не в пари, тъй като цената на водата в другите области в страната е друга, изясни тя.

Според зам.-министъра няма да с стигне до повишаване на водата поради смяна в структурата на образуването на цената на водата , чиято цел е „ да се отговори на вложенията, които е належащо да се създадат по водопреносната мрежа “.

Предлаганата закрепена съставния елемент „ ще подсигурява, че ще има предвидим източник въз основата на съществуващата инфраструктура, а не на потреблението и ще подсигурява, че там, където има огромни амплитуди, ще има съответна поддръжка на мрежата “, сподели Крумова.

--> България, става известно, е на челно място по загуба на питейна вода – 60%, при едвам 7% в Германия.

В Добричко да вземем за пример загубите на вода са над 80% . И в случай че една от аргументите е остарялата водопреносна мрежа, другата е кражбите на вода.

Краде се доста. Краде се и от промишлени предприятия, краде се и от елементарни жители . Хората по селата го вършат, хората по вилните зони го вършат, хората с огромни и първокласни вили с басейни и приблизително огромни хотели – те също го вършат “, регистрира инж. Димитър Радушев, шеф на производствено-техническия отдел на ВиК Добрич.

По думите му няма ясна и точна статистика, само че в общи линии средностатистическият жител, който върви на работа по осем часа дневно, си заплаща водата “.

По-голям е броят на битовите извършители, а експертите се натъкват на разнообразни способи. Понякога пък хората са не по-малко сюрпризирани от екипите от кражбите.

Глобите за нарушителите стартират от 2500 лв. и стигат до над 100 хиляди лв. за компаниите, да вземем за пример. Дали в случай че те бъдат повишени още, ще спре кражбата на вода, инж. Радушев не може да каже.

„ За един 2500 лв. са ужасно доста пари, за различен 50 000 лв. не са изключително огромни пари. Без значение с какви средства разполага съответния пакостник, той го прави за наслаждение, с изключение на за икономии “, споделя той.

Вижте повече във видеото:

-->

Според ръководителя на Българска асоциация по водите Иван Иванов е мъчно да се дефинира какъв % от тези 60% загуби по водопреносната мрежа се дължи на обири. По персоналното му мнение съотношението е 50:50 .

В случаите с противозаконните постройки законът би трябвало да се ползва, счита Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „ Подкрепа “. Щом е противозаконна, постройката би трябвало да се отстрани. „ Не може да легализирате законово една услуга – дали става дума за водоснабдяване, електроснабдяване или друга, на нелегално място “.

Безплатна вода ще има единствено за хората, които дават отговор на законовите условия, както във връзка с това да имат водомер, по този начин и във връзка с спазването на всички останали условия, на които би трябвало да дават отговор, с цел да получават обществени помощи, посочи Крумова. „ Г-н Партениотис е прав, че не може да узаконяваме с даването на услугата един към този момент противозаконен акт – на построяването на противозаконна сграда “. Затова е основно да намерим различни способи за водоснабдяване – може да се откри социална чешма, баня и тези хора да имат достъп до вода, сподели зам.-министъра.

Според Иванов се спекулира с евентуално бъдещо обществено напрежение. Никой досега не се е справил с кварталите, които не заплащат вода. „ Трябва да се вземат малко по-крайни ограничения и мисля, че това предложение да се даде опция да употребяват вода, само че не в техните противозаконни парцели, е доста положително “, уточни той.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР