Как мислите, че след дълго търсене, най-накрая бихме могли да

...
Как мислите, че след дълго търсене, най-накрая бихме могли да
Коментари Харесай

Откриването на извънземен живот вероятно ще бъде бавен и поетапен процес, а не момент на Еврика

Как мислите, че след дълго търсене, най-сетне бихме могли да кажем ясно и изрично, че извънземните съществуват? Повечето хора си показват, че откритието ще е в Архимедов жанр, вид “Еврика ”. Легендата гласи, че близо две епохи преди Христа гръцкият академик Архимед, до момента в който се е къпал във ваната, забелязал по какъв начин равнището на водата се повдига при потапянето му, от което заключил, че размерът, който водата измества, би трябвало да е еднакъв на този на неговото тяло. В този миг пристигнало като блестящо просветление по какъв начин може да бъде измерен размерът на тела с неправилна форма, до този миг нерешим проблем. Развълнуваният Архимед извикал “Еврика ” и изтичал на улиците на Сиракуза гол, с цел да опише за откритието си. Голяма част от галактическите запалянковци са на мнение, че намирането на извънземен живот ще е нещо сходно – ще бъде открит явен и безапелационен сигнал, който най-сетне ще удостовери пред обществеността, че извънземните съществуват.

Но съгласно учения Милан Чиркович от астрономическата обсерватория в Белград сходно развиване би било маловероятно. В своя публикация, оповестена за научното списание Space Policy (източник), той пази тезата, че би трябвало да се подготвим за муден и поетапен развой със стъпки на неустановеност.

Разбирането на научния напредък като моменти на “Еврика ” е известно, тъй като е елементарно да бъде разбрано от необятната общност. Училищното обучение подчертава върху велики персони, събития и основни моменти. В действителността обаче научните открития се изявяват постепенно и последователно и като предписание процесът е поетапен, в сравнение с да има ясни и безапелационни откровения. Откритието на Архимед е по-скоро изключение, в сравнение с предписание. Чиркович твърди, че няма никаква причина да чакаме откритието на извънземен разсъдък да е нещо по-различно от общоприетия теоретичен развой. Трябва да се подготвим, че ще мине доста дълго време, преди да кажем “Да, има ” или “Да, няма ”. Може да отнеме десетилетия, преди учените от SETI да прегледат всички естествени аргументи, които не включват извънземни, само че изясняват някакъв тайнствен сигнал.

Замислете се да вземем за пример за сегашния спор към звездата Таби – чудноват обект в съзвездието Лебед, която е на 1 480 светлинни години от Земята. Тази звезда от време на време се прояснява и потъмнява. Някои учени считат, че повода за това държание е извънземна конструкция – например сфера на Дайсън (определение съгласно Николай Теллалов: хипотетична конструкция, астроинженерно оборудване, което е предопределено да затвори една система в черупка, с цел да оползотворява цялото лъчение на централната звезда). Други са на мнение, че повода е изцяло естествена – примерно екзокомети.

Това е типичен образец по какъв начин научната общественост спори и постанова един или различен мироглед какво би било обяснението, въз основата на разнообразни научни наблюдения и опит. Ето за какво Чиркович счита, че ще мине прочут интервал, преди да стане ясно дали обещано събитие има извънземен или натурален генезис, като в това време ще има съществени интервали на неустановеност.

Има ли учредения ученият? Да, доста е евентуално да е прав. Изминали са близо шест десетилетия от началото на плана SETI, а по този начин или другояче явен отговор на въпроса “Има ли извънземни? ” към момента не е налице. През това време са направени голям брой наблюдения, вложени са доста очаквания, множеството от тях са довели до разочарования, а някои от следените феномени са останали неразгадани и са потънали в архивите. Възможно е някой ден да се върнем към тях и да преразгледаме възгледите си в интерес на по-нетрадиционни. А това ще отнеме време.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР