Как компаниите планират да извличат редки метали от астероиди... Емил

...
Как компаниите планират да извличат редки метали от астероиди... Емил
Коментари Харесай

Добив на полезни изкопаеми в космоса: Амбициите и реалността

Как фирмите възнамеряват да извличат редки метали от метеорити...

Емил Василев 13:49 | 20.05.2024 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:25 | 18.05.2024

В Съединени американски щати преди малко в най-неочаквано място бе открит голям и необработен източник на литий

IT НовиниДаниел Десподов - 10:50 | 17.05.2024

Разгадаха огромната тайнственост по какъв начин античните египтяни са построили пирамидите

АвтомобилиИван Давидов - 0:03 | 18.05.2024

6 аргументи за какво Honda CR-V от 2006-а е най-надеждната кола, която можеш да си купиш с пари

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

През април 2023 година в орбита беше изстрелян сателит с размер на микровълнова. Целта му е да се приготви за рандеман на потребни изкопаеми на метеорити. Въпреки проблемите, зародили по време на задачата, AstroForge – компанията, виновна за изстрелването е част от нова вълна бизнесмени, които желаят да се възползват от галактическите запаси.

Потенциал за рандеман на редки метали в космоса

Астероидите съдържат метали като платина и кобалт, които се употребяват в електрониката и батериите за електрически автомобили. Макар, че тези материали се срещат и на Земята, те може да са по-концентрирани на метеоритите, което ги прави по-лесни за рандеман. Освен това добивът на потребни изкопаеми в космоса може да понижи въздействието на добива на потребни изкопаеми на Земята върху околната среда. В допълнение към металите се обмисля потреблението на галактически лед за ракетно гориво и на галактическа почва за жилища и радиационна отбрана на астронавтите.

Компаниите и преди (преди към половин век) са се опитвали да реализират сходни цели, само че не са съумели. Интересът към тази област обаче още веднъж набъбна.

Развитието на технологиите и новите участници

Голямо внимание се отделя на Луната, където се възнамерява построяването на бази и селища. НАСА възнамерява да построи лагери за астронавти през идващото десетилетие, а Китай с Русия имат намерение да основат интернационална лунна изследователска станция. Въпреки това добивът на потребни изкопаеми на метеорити остава привлекателна концепция за новите компании.

Разходите за изстрелване на ракети са намалели, а законодателната среда се е подобрила, като доста страни са приели закони, разрешаващи добива на потребни изкопаеми в космоса, само че единствено времето ще покаже дали актуалните бизнесмени ще съумеят.

Иновации и провокации

Успехът на една компания за рандеман на метеорити изисква оптимизъм.

„ Не са доста хората, които желаят да работят в тази среда. “

казва Мат Джиалик, съосновател и основен изпълнителен шеф на AstroForge.

По време на задачата през април 2023 година компанията не съумява да организира симулиран рандеман на платина. Спътникът се сблъска с проблеми с идентификацията и връзката, а слънчевите панели не се разпростряха незабавно. Втората задача на компанията ще се концентрира върху снимането на метеорита, с цел да се оценят ресурсите му.

Икономика и околна среда на галактическия рандеман

Икономиката на галактическия рандеман наподобява по-привлекателна, в сравнение с през 2010 година. Изстрелването на ракети е доста по-евтино. Въпреки това ресурсите на Земята към момента са разполагаем. Често екологични съображения попречват техния рандеман. Космическият рандеман предлага метод за понижаване на натиска върху ресурсите на Земята, изключително при производството на чиста сила.

Космическият рандеман обаче може да има и екологични последствия. Изстрелването на ракети способства за излъчванията на парникови газове, а добивът на потребни изкопаеми на метеорити може да докара до образуването на галактически боклуци. Изследователите оферират ограничение на галактическия рандеман, с цел да се избегне несъразмерната употреба на ресурсите.

Обществено мнение и контролиране

Проучванията демонстрират, че публичното мнение значително поддържа добива на потребни изкопаеми на метеорити. Добивът на потребни изкопаеми на Луната обаче е по-неприятен, защото се свързва с чистотата и духовността. Космическият рандеман може да изисква по-строги екологични разпореждания на Земята, което прави галактическия рандеман по-привлекателен.

Новите данни за състава на метеоритите и измененията в правната рамка откриват благоприятни условия за галактически рандеман. Държави като Япония, ОАЕ, Люксембург и Съединени американски щати са приели закони, разрешаващи собствеността върху галактически запаси. Съединени американски щати също по този начин са основали споразуменията „ Артемида “, които включват правила на държание на Луната в сходство с Договора за галактическото пространство от 1967 година.

Бъдещето на добива на потребни изкопаеми в космоса остава нестабилно, само че упоритостта и нововъведенията на новите компании могат да трансформират промишлеността.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР