Как изглежда центърът на галактиката, в която живеем? В опит

Как изглежда центърът на галактиката, в която живеем? В опит ...

Видео: Как изглежда центърът на Млечния път.Как изглежда центърът на галактиката, в която живеем? В опит да отговорят на този въпроси учени от американската космическа агенция НАСА събраха данните от някои от най-силните телескопи на Земята, с които успяха да създадат визуализация на случващото се в средата на Млечния път.

От гледната точка на супермасивната черна дупка Sgr A* (Стрелец А*), която се приема за център на галактиката, могат да се видят много звезди, сред които и 25 бели и мигащи, които не са толкова големи. През цялото време те изхвърлят черна до червена до жълта маса, а звездните ветрове около тях се сблъскват един друг.

Визуализация предлага изключителна виртуална екскурзия до центъра на галактиката с 360-градусова панорама. Проект показва нестабилната среда около някои гигантски звезди и силната гравитация на огромната черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път.


Учените са изчислили, че Земята се намира на 26 хил. светлинни години от центъра на галактиката, което представлява 241 трилиона километра. Въпреки че науката все още не е напреднала достатъчно, за да могат хората да пътуват до там, мощните телескопи успяват да покажат какви процеси се случват около черната дупка.

Визуализацията се основава на рентгенови и инфрачервени лъчи, събрани от следенето на 30 масивни звездни гиганта, наречени "вълци", които орбитират около 1.5 светлинни години от центъра на Млечния път. Мощни вятърни газове, потопени от повърхността на тези звезди, носят някои от външните си слоеве в междузвездното пространство.

Рентгеновите лъчи се получават, когато изтичащ газ се сблъска с преди това изхвърлен газ от други звезди. Процесът създава ударни вълни, подобни на звуковите, които затоплят газа до милиони градуси.

Целта на учените е да разберат как взаимодействат обектите в центъра на галактиката с масивната черна дупка, която има масата на еквивалента на четири милиона Слънца.

Източник: dnevnik.bg