Как и за колко време Русия ще снабдява Европа с

...
Как и за колко време Русия ще снабдява Европа с
Коментари Харесай

Русия и Украйна обсъждат газов договор, който засяга и България

Как и за какъв брой време Русия ще доставя Европа с газ през Украйна - по противоречивата тематика ще договарят пратеници на Москва и Киев. Представители на Европейския съюз ще са на диалога в Брюксел като медиатори, само че съюзът има какво да губи при неуспех на диалозите.

Договорът е необходим за доставки до европейските пазари - в това число до България. Единствената опция е газопроводът " Северен поток ", чийто потенциал е извънредно непълен за европейските потребности. Междувременно проектите на съветския тръст " Газпром " да заобиколи украинската територия се объркаха в последните месеци след проблеми с два съществени енергийни плана и европейско правосъдно решение.

В този спор Русия, Украйна и Европейски Съюз имат общ интерес да избегнат стопански загуби със съглашение до 31 декември. След този период, в случай че сегашните договорености не се заменят от нови, Европа може да си спомни кошмара с доставките от 2009 година

Транзитният контракт, който е в действие в този момент, бе доближат преди 10 години. Преди това обаче тежки договаряния оставиха за известно време елементи от Европа на студено при ниски температури. Сред противоречивите моменти в контракта тогава е и дългът в размер на милиарди долари на Украйна към " Газпром " дружно с изказванието, че Украйна " източва " газ, предопределен за Европа.

Десетилетие по-късно " Нафтогаз ", която ръководи украинската газопреносна мрежа, твърди, че " Газпром " ѝ дължи 2.56 милиарда $ поради неполучени директни такси (сума, доказана от трибунал в Стокхолм). Оттогава насетне са се влошили и връзките сред Русия и Украйна поради Крим и Донбас.

Краткосрочен или дълготраен контракт

Днешният кръг на договарянията се очакваше по-рано, само че изборите за Европейски парламент и украинските (президентски, по-късно и парламентарни) избори объркаха тези проекти. На предходния, през януари, нямаше съответни сделки, само че се обрисуваха разликите сред страните. В последната година позицията на еврокомисията, представлявана на срещата от вицепремиера ѝ за енергийния съюз Марош Шефчович, не се е трансформирала - Брюксел желае най-малко десетгодишен контракт.

Същият е ползата на Украйна. При 3 милиарда $ приходи от директни такси всяко разстройване би навредило на Киев - рецесията, почнала с анексията на Крим и спора в Донбас, продължава.

През Украйна минават 85 милиарда куб. м газ, а част от средствата от " Газпром " са нужни за поддръжка на мрежата, чието положение се е влошило, а преносът през нея е под оптималния потенциал от 140 милиарда куб. м след стартирането на " Северен поток " през 2012 година (за съпоставяне, общият размер на потреблението на България е малко над 3.16 милиарда куб. м.). От друга страна, доставките за самата Украйна също зависят от подаването от Русия - Киев не купува непосредствено съветски газ, а го прави с реверсивни доставки от Европа по съществуващите газопроводи.

След срещата през януари се говореше за предложение от " Нафтогаз " до " Газпром " да се транзитират приблизително 60 милиарда куб. м. годишно за идващите 10 години. Според информацията в съветските медии Русия не е подготвена да одобри подобен вид.

Интересът на Русия

Москва и Киев направиха този месец дребна крачка към разговора с размяната на пленници (макар след това украинските управляващи да се оплакаха, че опитите им за връзка с съветския президент остават без отговор). Руската позиция обаче не се е трансформирала фрапантно - " Газпром " към момента предлага за съглашение едвам удължение от една година.

Освен това съветската страна в договарянията не е трансформирала настояването си украински енергийни компании да се откажат от компенсации в размер 6 милиарда $, които търсят с интернационален арбитраж, откакто техни активи бяха иззети при анексията.

В този диалог " Газпром " има какво да губи - доходи от газ, който без контракт не може да транзитира. Плановете, оповестени преди няколко години, бяха преносът през Украйна да стане непотребен в края на 2019 година и по времето, когато изтече договорът, да са изцяло подготвени и " Северен поток 2 ", и " Турски поток " и те изцяло да заменят украинската инфраструктура. Подобни сметки бяха вероятни, когато се очакваше " Турски поток " да е с потенциала на " Южен поток " (63 милиарда куб. м), защото дружно с 55 милиарда куб. м на " Северен поток 2 " биха предложили цялостна подмяна на преноса през Украйна (стига страните в Европейски Съюз да изградят насрещна инфраструктура).
Re: «Газпром» сделал трубный выбор pic.twitter.com/ijzHgxGDVK
— Kолядка (@kolydka2) November 22, 2018
Проблемът пред Русия е, че построяването на първия газопровод, чиято втора тръба би трябвало да премине през България, се бави, същото се случва и с втория, който чака позволение от датските управляващи за прекосяване през териториалните води на страната. При закъснение на строителството е допустимо ново американско законодателство (ако бъде прието) да докара до наказания за компании, участващи в плана.

Въпреки това източници, осведомени с полемиките, обявиха за " Ройтерс " преди няколко месеца, че избират краткосрочна договорка точно с цел да завоюват време за реализиране на двата плана. Според тях една година би била задоволителна.

Междувременно шефът на съветския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов съобщи неотдавна, че Русия въпреки всичко е подготвена на известни отстъпки - да вземем за пример към 15-20 милиарда от преноса да минават през Украйна и отсега нататък (т.е. най-много към една четвърт от сегашния). Освен това страната добре схваща, че украинската газопреносна система ще ѝ е нужна и през идната година, и през 2021-а.

Транзитът ще продължи още известно време, само че докога

Киев изостри преговорната си позиция в навечерието на срещата. Преди няколко дни изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Юрий Витренко съобщи, че от " Газпром " ще бъде желана отплата в размер 11-14 милиарда $, в случай че компанията упорства на изискванията си за кратковременен контракт. Миналата година Витренко съобщи, че Украйна се е обърнала към интернационален арбитраж в търсене на решение.

Докато чака развръзката, Европейският съюз е нараснал газовите запаси до рекордно високи равнища по отношение на последните няколко години като защитна мярка. Наскоро назначеният украински министър председател Олексий Хончарук сподели, че Украйна съхранява 19 млн. куб. м, които ще са ѝ задоволителни за зимата (годишното ползване за 2017 година е било 31.2 милиарда куб. м).

Според източници на съветското делово издание РБК еврокомисията преглежда и опция - доставки без контракт с Киев. За задачата Украйна би трябвало да вкара законодателство, което да разреши преноса и без контракт и да задължи управляващите да разгласят търг, с който " Газпром " да резервира мощности.


© Gazprom.ru

" Северен поток 2 " дублира маршрута на приключения и работещ газопровод, който стига до Грайфсвалд на немския бряк. Тръбата с дължина над 1200 км, чийто потенциал също като този на " Северен поток " е 55 милиарда куб. м. (над половината от съществуващия пренос през Украйна), среща единствено едно затруднение - регулаторно утвърждение от датските управляващи.

Какво ще се случи във времето след изтичащия газов контракт е под въпрос без значение от развръзката на договарянията - зависи какво ще стане и с потреблението в Европа, и с съветските енергийни планове. " Няма подозрение, че преносът на съветски газ в огромни размери през Украйна към Европа свършва ", означи в проучване през май Оксфордският институт за проучвания в енергитиката. " Много е евентуално до 2022 година и " Северен поток-2 ", и ( " Турски поток " ) да работят на цялостна мощ. "

Плановете за " Северен поток-2 " обаче се усложниха в допълнение от решението на Съда на Европейски Съюз, че OPAL, сухопътен сектор, свързващ главния газопровод ( " Северен поток " ) с европейската мрежа, не може да се употребява от " Газпром ", както компанията прави сега, заемайки съвсем целия му потенциал, а единствено на половина. Макар " Газпром " да съумя да пренасочи част от мощността към другата газова връзка (NEL), където имаше свободен потенциал, правосъдното решение повдига въпрос за цялостния отвод от пренос през Украйна, когато " Северен поток-2 " (който ще се свърже със същата инфраструктура) е подготвен.

Развръзката е значима за Европа - Русия обезпечава към една трета от газовото ползване на континента, а някои страни (като България) са съвсем напълно подвластни от този газ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР