Как е създаден Националният съвет по онкология и кой избра

...
Как е създаден Националният съвет по онкология и кой избра
Коментари Харесай

Лекарският съюз пита МЗ как е създаден Националният съвет по онкология

Как е основан Националният съвет по онкология и кой избра участниците в него, питат от България лекарски съюз (БЛС) в писмо до министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков. Реакцията на съсловната организация е в отговор на получен сигнал от Националния лекарски ръб по здравна онкология към БЛС.

Оттам акцентират, че Българският лекарски съюз е измежду дейните участници в самодейността по основаването и внедряването на Европейския противораков проект и са директно ангажирани със здравния и обществен проблем, който всяка година визира към 26 000 новозаболели в България.

" По наше гледище, в Анекса на НРД за медицинските действия 2023-25 година, беше контрактувано да няма лимитиране на действия в региона на онкологията, което подсигурява заплащането на осъщественото лекуване на всеки онкоболен у нас. В тази връзка, с изненада научихме от Националния лекарски ръб по здравна онкология към БЛС, че неотдавна със заповед на Министъра на опазването на здравето, е основан Национален съвет по онкология. Нещо повече: съветът работи интензивно по изработването на собствен вътрешен устав, а измежду дискутираните оферти е основаването на Национален хъб на Мисията за рака, като частна конструкция, на която да се повери контрола по осъществяване на интензивностите от Националния проект за битка с рака ", пишат от БЛС.

Те упорстват да бъдат осведомени по какъв начин е взето решението за основаването на Национален съвет по онкология; кои са неговите членове и на какъв принцип те са подбрани; за какво е отстранен експертния лекарски ръб по здравна онкология към БЛС; планува ли се частна конструкция да управлява осъществяването на проекта?

Български лекарски съюз се солидаризира със сериозните терзания, изказани от специалистите в експертния ръб.

" Намираме за притеснителни и лишени от аргументация подхванатите от Министерство на здравеопазването дейности, без нашето познание ", показват от съсловната организация.

 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР