Как е изглеждала техниката в дома на българката през миналия

...
Как е изглеждала техниката в дома на българката през миналия
Коментари Харесай

Как е изглеждала техниката в дома на българката през изминалия век?

Как е изглеждала техниката в дома на българката през предишния век – това демонстрира нова галерия на Националния политехнически музей, открита на 8 март.

В този съд в предишното българката е приготвяла сладолед. В цилиндър от вътрешната страна се поставяли продуктите, а от страни се е слагал лед.

И преди българката е употребила тенджерите под налягане – макар че те наподобяват на актуалните, са много тежки, тъй като са от желязо.

Зърната от кафе пък дамите изпичали в специфичен съдове, а ръкохватка им служела за безредие, с цел да не загарят.

Освен домашен, българката е имала и уреди за разкрасяване. Като този сешоар, да вземем за пример:

„ Единственото друго е дизайнът и може би това, че е изработен от по-качествени материали като метал, дърво бакелит, които са много по издръжливи във времето. Работи до ден днешен”, изясни Васил Макаринов, специалист в музея.

Дамите са имали маши и преси, с цел да поддържат косите си. Правели си букли, съвсем като актуалните. Този вид прически са били известни, само че единствено за специфични мотиви – сватби, кръщенета, публични мотиви, меропритятия, при които са се събирали доста хора на едно място.

И в предишното, и в този момент, българката е обичала лукса – по тази причина в гостната на дома й е имало грамофони с плочи и радиоапарати.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР