Как да устоите на тези топли кафяви очи, впиващи се

...
Как да устоите на тези топли кафяви очи, впиващи се
Коментари Харесай

Токсичните храни за кучето

Как да устоите на тези топли кафяви очи, впиващи се във вас, до момента в който хапвате нещо? Дали в действителност малко парче сандвич или вафла ще му навреди? В последна сметка се оказва, че огромен брой от храните, които ние консумираме, са нездравословни за четириногия ни другар. Ето някои от тях:

Ксилитол

Ксилитолът се съдържа в бонбони, дъвки, печива, пасти за зъби и някои диетични храни. Има ролята на подсладител. Ранните признаци на отравяне включват повръщане, заспалост, загуба на съгласуваност. Евентуално продължава с гърчове и остра чернодробна непълнота. Целият развой се случва за няколко дни.

Авокадо

Една лъжичка от вашето гуакамоле няма да навреди, нали по този начин? Авокадото съдържа персин, който се намира в листата, семките, стъблото и плода. Предизвиква алергична реакция, повръщане или диария, а поглъщането на огромната семка е рисково, защото може да провокира скъсване на червата или да се заклещи (т.нар. обструкция) в храносмилателния тракт и да провокира съдбовен край.

Алкохол

При кучето страничните резултати на алкохола са съвсем същите, както и при нас. Единствената детайлност е, че за него се изискват по-малки количества, с цел да се приказва за интоксикация. Резултатът е повръщане, диария, проблеми с координацията, дишането, кома, даже гибел. Колкото по-малко е кучето, толкоз по-зле.

Лук и чесън

Независимо дали са в сурово положение, сготвени или на прахуляк – дръжте ги надалеч. Действието им е отрицателно по отношение на алените кръвни кафези (еритроцитите), като ги убиват и провокират положение на анемия. Относително дребна доза е в рамките на търпимото, само че въпреки всичко след усвояване следете за знаци на намаляване, повръщане или проблеми с дишането.

Кафе, чай и други източници на кофеин

Ако желаете да повишите жизнеността на кучето ви, дайте му играчки. Кофеинът има съдбовно деяние. Внимавайте даже с кафените зърна. Същото важи за какао, шоколад, кола и енергийни питиета. Кофеинът се съдържа и в някои медикаменти срещу грип и болкоуспокоителни. В случай на усвояване, заведете незабавно кучето на ветеринар.

 Опасни храни за кучетата

Грозде и стафиди

Със сигурност съществуват по-добри лакомства от тези. Голямо количество грозде или стафиди води до бъбречна непълнота, а дребните количества провокират гадене и продължителни повръщания, както и подтиснатост и омаломощеност.

Мляко и други млечни артикули

В топлите дни несъмнено ще ви се прииска да споделите сладолед с вашия любим. За предпочитане е да го замените с вода. Продуктите с млечно съдържимо постоянно провокират раздразнение на храносмилателния тракт, диария и други храносмилателни проблеми, както и са фактор за отключване на алергии, експресиращи се със сърбеж.

Семки от макадамия

Доказано е, че шест сурови или обработени семки от макадамия довежда до гадене у кучето. Следете за признаци на мускулни потрепвания, висока температура, повръщане и уязвимост на задните крака. Комбинацията с шоколад може да е смъртоносна.

Шоколад

Всеки знае, че кучето не трябва да яде сладко. Проблемът с шоколада идва от съединението теобромин, присъстващо във всички типове шоколад (дори белия). Симптомите включват повръщане, диария, сърдечни проблеми, тремор, гърчове и гибел.

Чисти мазнини и кости

Не ви харесва мазнинката към пържолата ви и я давате на Шаро, който единствено това чака. Независимо от мазнинката тя предизвиква развиване на панкреатит. Замислете се дали да му дадете и купчинката кокали, която сте отделяли усърдно – костите могат да провокират разкъсвания и обструкции в храносмилателния тракт, както и задушаване.

 Опасни храни за кучетата

Сливи и праскови

Проблемът с тези храни са костилките, които се заклещват в червата. Освен това съдържат цианид, който във високи количества е гибелен – калиевият цианид по-специално дълго време е употребен като отрова. Цианид участва и в семките на ябълките.

Сурови яйца

Те са включени в по този начин наречените „ сурови диети “ за кучета. Ветеринарите не я утвърждават, защото има огромен късмет от заразяване със салмонели или E.coli, водещи до стомашно-чревни разстройства.

Сурови месо и риба

Подобно на суровите яйца, несготвянето на месото и рибата покачва риска от болест с патогенни микроорганизми. В някои риби като сьомгата, пъстървата, карагьоза и есетрата съдържат паразит, довеждащ до паразитоза от сьомгов вид. Заболяването е лечимо, хванато в точния момент. Първите сигнали са повръщане, тресчица и уголемени лимфни възли. Сготвяйте продуктите изцяло, с цел да се отървете от евентуални паразити.

Сол

Не е добре да споделяте щедро осолени храни с кучето си. Солта довежда до рискова жадност и вероятно натриево отравяне. Тук спадат признаците повръщане, диария, меланхолия, тремор, тресчица и гърчове. Възможна е гибел на животното.

Подсладени питиета и сладки

Твърде доста захар в храната довежда до неприятни последствия, свързани с високо тегло, диабет, разрушение на зъбния камък.

Тесто с квас

Преди да се изпече, тестото с квас се оставя да втаса. Ако Шаро се изкуши да хапне от него, втасването ще се случи в корема му. Следват мъчителни подувания, допустима е и интоксикация с алкохол поради алкохолната ферментация.

Човешки медикаменти

Не давайте от своите хапчета на кучето си – това най-вероятно ще утежни положението, което сте си наумили, че ще излекувате. Съхранявайте медикаментите си надалеч от кучето си, както и от дребни деца. Ацетаминофен и ибупрофен да вземем за пример се предписват без рецепта като болкоуспокояващи за хора, само че могат да са смъртоносни за кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР