Как да спасим градината от къртици – най-вероятно всеки градинар

...
Как да спасим градината от къртици – най-вероятно всеки градинар
Коментари Харесай

Как да спасим градината от къртици

Как да спасим градината от къртици – най-вероятно всеки градинар и земеделец е имал проблеми с къртиците. Те вършат своите дупки където си изискат и може да създадат градината ни в лунен пейзаж. Къртиците са месоядни същества, които живеят в земята и се хранят с червеи, личинки и ларви. Те би трябвало да ядат към половината от телесното си тегло всеки ден с цел да оцелеят и в случай че не намерят задоволително храна, те ще изкопаят повече повърхностни дупки, с цел да усилят оптимално възможностите си за хващане на инсекти.

Защо считаме къртиците за нездравословни? Ако тези подземни миньори се окажат във вашата градина, то тогава ще имаме много работа да закопаваме дупките след тях и да изравняваме земята, а също по този начин основават много неудобства в зеленчуковата ни градина. Те могат да копаят до 4 метра на час, което значи, че могат да основат комплицирана система от тунели. Проблемът с къртиците е, че те обичат да обитават в суха и тъмна среда подземен, само че ловуват там, където почвата е влажна, цялостна с червеи и треви, което значи че те нарушават повърхността, оставяйки могили от почва.

Сега въпросът е – по какъв начин да спасим градината от къртици?

1. Засаждане на растения, които не се харесват от къртиците

Нашите подземни другари не харесват избрани растения и в случай че имаме тези растения засадени в нашата градина, усилваме шанса да нямаме къртичини. Такива растения са – рицин, нарцис, турта и други.

2. Слагане на капан

Можем да закупим железен капан и да го сложим съгласно инструкциите в прясно изкопаната къртичина.

3. Слагане на отрова в дупките

Можем да купим отрова от земеделската аптека и да я използваме срещу къртиците. На пазара има огромен избор от такива токсини – карбит, ратимор, комбинирани гранули, гелове и други. Но би трябвало да сме деликатни при работата с тези токсини и да съблюдаваме напътствията на производителя.

4. Поставяне на мощно миризливи неща в дупките на къртиците

Къртиците не обичат мощните миризми и в случай че има такива те избират да се махнат от мястото. Можем да заровим в техните дупки следните неща – запалени серни димки, нафталин, куикфос, рибени глави, примес от ракия, чесън и черен пипер и други мощно миришещи артикули.

5. Домашни любимци

Можем да се възползваме от помощта на нашето обичано куче и котка. Лаят на кучето и ловкостта на котката способстват за по-малката инвазия на къртици в нашата градина.

6. Поставяне на шумни устройства в градината

Къртиците не понасят шума. Затова можем да се погрижим да създадем градината малко по-шумна от нормалното. Можем да сложим в къртичината арматурна пръчка, на която сме закачили пластмасова бутилка с прорези, с цел да се върти от вятъра и да издава звук. Можем да сложим празни бирени кенчета, които отново основават звук от вятъра. Много добър резултат се получава от специфичният ултразвуков апарат срещу къртици. Той се зарежда от слънцето и е много ефикасен.

Който и способ да изберете, вие ще се справите с къртиците във вашата градина за прочут интервал. Затова не се плашете от къртичините в градината, тъй като има решение.

Съвет: за най-хубав резултат срещу къртици, комбинирайте 2 или 3 метода едновременно . Успех!

Съвет: когато вършиме леха за разсад рано през пролетта, сложете мрежа срещу комари под лехата и по този начин къртиците няма да ви вършат пакости в лехата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР