Как да се стимулира предприемаческата дейност на студенти и млади

...
Как да се стимулира предприемаческата дейност на студенти и млади
Коментари Харесай

Николай Щерев: Подготвяме „Демонстрационни дни на предприемачеството“ по проекта CO WORKING

Как да се подтиква предприемаческата активност на студенти и младежи, които желаят да започват собствен личен бизнес? Това попитахме проф. доктор Николай Щерев, началник катедра " Индустриален бизнес " в УНСС.

- Г- Щерев, вие сте началник на плана „ Насърчаване на предприемачеството посредством поддръжка на перспективни новаторски хрумвания посредством основаване на механизми за предваритерно инкубиране “ (CO WORKING) , финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 година Каква е неговата концепция?

По този план работим взаимно Надя Миронова, шеф на Регионалния център на УНСС за отдалечено образование, гр. Хасково. Тя координира всички действия по него. Проектът е взаимна работа сред сътрудниците в България и Гърция. Ръководител е иновационната зона Александър в Солун – най-голямата иновационна зона в Южна Македония. От гръцка страна взе участие университетът Аристотел в Солун, най-големия държавен университет посредством факултета си по стопанска система, финанси и интернационална политика. А от българска страна с изключение на УНСС, се включва и Национална компания индустриални зони. Идеята, върху която работим всички дружно, е да подтикваме академичното предприемачество на студентите. Разбира се по плана е възможно да вземат участие и не студенти, както и преподаватели и хора от общността в Хасково.

- Какви действия се правят по плана?

Предприети няколко вида действия. Първата от тях е изследване на настройките на младежите и на заинтригуваните лица, свързани със основаването на предприемаческата инфраструктура. Това, което е заложено като една от главните действия, е основаването на предприемачески офис в Центъра за отдалечено образование, гр. Хасково. В момента дейностите, свързани с изследването на студентските настройки, хрумвания и стремежи да се включат в сходни начинания, към този момент е направено. Организирахме също по този начин и изявленията с представители на работодателски организации и общината, с цел да забележим каква е настройката те да подкрепят този развой. Предстои да притеглим и нови студенти от Хасково, които се записват в този момент в средата на септември. Там ще създадем първата обществена демонстрация в Центъра за отдалечено образование. Тя е озаглавена „ Демонстрационни дни на предприемачеството “. Чрез нея ще се опитаме да притеглим нашите студенти, техни близки, познати, младежи в района, да развиват свои предприемачески хрумвания. Следващата активност, която ще започва септември, откакто идентифицираме искащите студенти, е организирането на едни тренинг седмици.

- Какво ще съставляват те?

В тях преподаватели от УНСС ще образоват студентите на това по какъв начин се основава предприемачески бизнес, по какъв начин се правят оценка хрумвания. Всичко това е обвързвано с насърчаването на предприемаческия капацитет на младежите, и най-много на студентите в Хасково. Вторият вид тренинг, който ще бъде проведен, е с сътрудници и преподаватели в тъкмо избрани действия. Това, което е заложено в плана, е да се провеждат седмици на образование по комерсиално право, развиване и оценка на нововъведенията, финанси и счетоводство. Така ще може да се увеличи предприемаческия капацитет на самите студенти. В същото време ще бъдат проведени и тренинг образования за хора, които подкрепят целия развой. Така че да може, създавайки Центъра за академично предприемачество в Хасково, той да действа независимо. А не да чака непрекъснатото помощ от преподаватели от УНСС. Центърът би трябвало да има независим потенциал да предизвиква и развива предприемачеството на студентите.

- Ще има и мобилни консултантски звена. Те с какво ще се занимават?

Те ще играят ролята на оценителя. Тоест ще има седмица, в която екипите, които са взели участие в образованието, ще могат да показват своите хрумвания пред този мобилен консултантски екип на УНСС. И надлежно този консултантски екип ще може да дава хрумвания, рекомендации, насоки. В момента обмисляме по какъв начин да намерим вероятно финансиране, с цел да можем да наградим най-хубавите една или две хрумвания, с не доста огромна, само че задоволителна сума. Така екипите на тези една или две хрумвания ще имат опция да започват личен бизнес. Но всичко зависи от дейната работа с институциите в Хасково. И опцията да се откри уместно финансиране, тъй че да осигурим тази парична премия, която да бъде тласък на екипите да бъдат дейни в границите на тези подготвителни дни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР