Как да растат заплатите, или защо в Словакия те са

...
Как да растат заплатите, или защо в Словакия те са
Коментари Харесай

Защо в Словакия заплатите са два пъти по-високи от България?

Как да порастват заплатите, или за какво в Словакия те са 2 пъти по-високи от България?

Значително повишаване на приходите може да има единствено в случай че структурата на стопанската система се промени. Тази промяна допуска да се основават разнообразни артикули, за придирчив пазар, против по-висока цена, които да се създават с по-добри машини и по-нови технологии, от по-добре подготвени служащи.

Сравнението със Словакия е прегледен образец – там междинните равнища на възнаграждение са съвсем 2 пъти по-високи от България:

1. И България, и Словакия, са отворени стопански системи.

2. Разликата е в това какво се изнася и надлежно, каква е добавената стойност в производствата - 60% от износа на Словакия са коли и съставни елементи, електроника и електрически уреди и други машини и оборудване; за България този дял е 21%.

3. В Словакия повече хора са заети в посочените промишлености – автомобилната промишленост има над 4 пъти по-голям дял в общата претовареност, да вземем за пример.

4. Освен това, в границите на обособените промишлености, в Словакия се основават артикули с по-висока стойност – в автомобилната междинните доходи на 1 нает са 8 пъти по-високи, в сравнение с в същия отрасъл в България, при електрониката – 2.7 пъти, в останалото машиностроене – 2.3 пъти

Накратко – в Словакия повече хора са заети в промишлености, които основават артикули с по-висока добавена стойност, употребявайки технологии, които разрешават по-висока продуктивност на труда. България може да тръгне по същия път, като привличането на огромен авто производител е единствено първата крачка.

Б. ред. - Мнението на икономиста Лъчезар Богданов е от фейсбук профила му. Препечатваме го с негово позволение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР