Как да премахнем камъни в жлъчката – докато лекарствата и

...
Как да премахнем камъни в жлъчката – докато лекарствата и
Коментари Харесай

Как да премахнем камъни в жлъчката – лечение с диета и билки

Как да премахнем камъни в жлъчката – до момента в който медикаментите и интервенциите постоянно се употребяват при недоволствата от камъни в жлъчката, доста хора в последно време стартират да се обръщат все по-често към естествените средства и националната медицина.

Най-честите аргументи за появяването на камъни в жлъчката са – консумация на храни, богати на холестерол (яйца, месо и скотски мазнини), ендокринни нарушавания ( хашимото , диабет), хронични възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Камъните в жлъчката са постоянно срещано недоволство, което визира от 10 до 15 % от възрастните хора по света. Тези проблеми са по-характерни за дамите. Какво съставляват камъните в жлъчката? Най-кратко казано – това са твърди частици, които се образуват в жлъчния мехур. Да разгледаме малко по-подробно:

Какво съставляват камъните в жлъчката?

Снимка: medicalnewstoday.com

Камъните в жлъчката се разграничават по форма и размер, като някои нарастват до размера на топка за голф. Има два типа камъни в жлъчката:

  • Холестеролни камъни в жлъчката : това са най-често срещаните форми и се състоят най-вече от неразтворен холестерол.
  • Пигментни камъни в жлъчката : формирани от непотребен билирубин (пигмент, който се образува по време на разграждането на алените кръвни клетки), тези камъни са кафяви или черни.

Не всички камъни в жлъчката предизвикват признаци. Когато са налице признаци, те включват:

  • болежка в горната дясна част на корема
  • болежка в дясното рамо или сред лопатките
  • гадене
  • временен иктер (механична жълтеница)
  • диария
  • повръщане

Как да разберем дали имаме камъни в жлъчката – най-бързият и наличен способ за доказване на жлъчни камъни е ехографското проучване. Доказват се наедрял злобен мехур, промени в неговата форма и промени в стената му. Посредством ехографския разбор може да се реши дали се касае за холестеринови камъни и дали те са калцифицирани.

Какви храни да одобряваме и да не одобряваме

Ако въпреки и малко да сте предразположени към появяването на камъни в жлъчката, дайте преимущество на изкиснатото краве сирене, кашкавалът, изварата, пчелния мед , рибата и пилешкото месо без кожата.

Важно е да се лимитират всички типове скотски мазнини, кравето масло (може да се размени с гхи масло ), сланината, тлъстите меса, маргаринът. Вместо тях използвайте растителни масла, слънчогледово и царевично олио, зехтин. Забравете пържената храна и я заместете с печена или варена храна. А плодовете и зеленчуците би трябвало да участват постоянно в дневното ви меню. Особено ябълките и прясно изцеденият ябълков сок, поради съдържащия се в тях пектин.

Добре е да пиете алкални минерални води, да вземем за пример Велинград или Горна Баня. Те успокояват болката и работят очистващо на жлъчния мехур и стабилизират състава на жлъчката.

Как да премахнем камъни в жлъчката по натурален път

Едно от най-често срещаните лекувания за камъни в жлъчката е прочистването на жлъчния мехур . Привържениците на този способ настояват, че той разгражда камъните в жлъчката и ги изхвърля от тялото. Прочистването на жлъчния мехур включва консумация на примес от ябълков сок, билки и зехтин в продължение на 2 до 5 дни. Рецептите варират и някои процедури разрешават на човек да яде храна, до момента в който други не. Тази диета може да е рискова за хората с диабет или проблеми с кръвната захар, които не би трябвало да употребяват твърда храна по време на прочистването.

Да разгледаме едни от най-известните естествени способи за лекуване на камъни в жлъчката:

Ябълков оцет с ябълков сок

Снимка: http://www.hallmarkchannel.com

Твърди се, че ябълковият сок омекотява камъните в жлъчката , което им разрешава да се отделят от тялото с лекост. За задачата се смесват 1 с.л. ябълков оцет в половин чаша ябълков сок. Разбърква се и се изпива. Тази процедура се прави заран и вечер по 1 път. Единствено хората с диабет, язва на стомаха и хипогликемия би трябвало да внимават с консумирането на огромни количества плодов сок.

Другото нещо което може да се направи е – приема се 3 пъти дневно примес от 50 грама зехтин (екстра върджин) и 1 с.л. ябълков оцет. През деня се натъртва на хранене най-вече с ябълки и други плодове. Тази процедура вършим 2-3 дни.

Глухарче – по какъв начин да премахнем камъни в жлъчката

Според Националния център за в допълнение и интегративно здраве, глухарчето се е употребило в историята за лекуване на проблеми с жлъчния мехур, черния дроб и жлъчните пътища. Това е по този начин, тъй като горчивите корени подтикват производството на жлъчка в жлъчния мехур.

За задачата вършим чай от глухарче , с който да премахнем камъните в жлъчката. Заливаме 2 ч.л. ситно нарязан корен от глухарче в 300 мл вода. Варим за към 10 минути, прецеждаме и пием всеки ден по три чаши от готовата запарка. 

Освен под формата на чай, може да закупите подготвена добавка от корени от глухарче от профилираните магазини.

Бял бодил

Белият бодил се употребява за детоксикация на черния дроб от епохи. Освен това подкрепя доста добре черния дроб и жлъчния мехур.

Белият бодил се отличава с мощни хепатопротективни и антиоксидантни свойства. Биологично дейното съединяване в състава му е силимарин – съставлява флаванолигнанова секта, която подтиква жлъчната секреция и форсира регенерацията на черния дроб. Предпазва черния дроб от въздействието на алкохол, нездравословна диета, тежки метали и хепатотоксични лекарства.

Може да приемате бял бодил като тоник или под формата на капсули или таблетки. Хората с диабет, с някой типове рак или алергичните към амброзия би трябвало да обсъдят потреблението на бял бодил с лекаря си.

Артишок – по какъв начин да премахнем камъни в жлъчката

Доказано е, че екстрактите от артишок подтикват производството на жлъчка и подкрепят работата на жлъчния мехур и черния дроб. Това е мощно жлъчетворна билка, която способства отделянето на жлъчка. Допринася за поддържане естествения състав на жлъчката и понижаване на риска от формиране на жлъчни камъни.

Допълнителни изгоди на артишока са, че облекчава признаците при чернодробни нарушавания, провокирани от небалансирано хранене и постоянно съчетани с храносмилателни проблеми – газове, сопнато дебело черво, диария, повръщане и гадене със конвулсии. Осигурява изгоди при нараснали количества холестерол в кръвта, атеросклероза и положения, изискващи увеличено обособяване на жлъчка.

Куркума

Куркумата е едно от най-ценените лечебни растения в Аюрведа. Съдържа фенилпропаноиди (куркуминоиди), етерично масло и други дейни съставки, които втечняват жлъчния сок, ускоряват отделянето му и подтикват изхвърлянето на жлъчните камъни. 

Куркумата защищава черния дроб от фиброза – разгръщане на съединителната тъкан. Профилактично противораково средство. Екстрактите от куркума ускоряват регенерацията на чернодробната тъкан при хронично отравяне с лекарства, алкохол и тежки метали. Просто увеличете приемът на куркума в ежедневното ви меню.

Цикория (синя жлъчка)

Снимка: puls.bg

В националната медицина  това е една от най-предпочитаните билки за лекуване на чернодробни и жлъчни болести. Счита се, че ускорява жлъчната секреция в доста огромна степен. А по какъв начин да премахнем камъни в жлъчката с цикория? Ето по този начин:

Заливаме 2 чаени лъжички ситно счукан корен от цикория с 2 чаши вода. Правим запарка, която изпиваме в продължение на два дни. Корените можем да използваме за подготвяне на безкофеиново кафе или да комбинираме с кафето в разнообразни съотношения.

Също по този начин можем да си създадем билкова примес срещу камъни в жлъчката:

  • филиз хвощ – 40 гр
  • филиз бял равнец – 40 гр
  • филиз жълт кантарион – 40 гр
  • конопено семе – 60 гр
  • семена от копър – 60 гр
  • корен синя жлъчка – 40 гр
  • корен ревен – 50 гр
  • корен гръмотрън – 50 гр
  • корен жълта тинтява – 50 гр
  • плод хвойна – 70 гр

Смесваме всички билки. Варим 2 супени лъжици от билките в 0.5 л вода за към 10 минути. Пием по 1 винена чаша преди ястие 4 пъти на ден.

Как да премахнем камъни в жлъчката – за край

По принцип знаем, че природата е съвършена. Всеки орган от тялото на индивида си има своето значение и жлъчката не прави изключение. Ето за какво нейното премахване от тялото би трябвало да е последната алтернатива в множеството случаи. Много огромен % от хората, имащи камъни в жлъчката, може да бъдат излекувани благодарение на билките. Отделно от това се прави разтоварваща диета, като се премине на зеленчукови сокове за няколко седмици.

Месеците Март и Април са най-подходящите месеци за пречистване, тъй като тогава черният дроб се разсънва. Но това не пречи прочистването да се прави и през другите месеци. Включете през зимата (сутрин на гладно) приемът на 2 с.л. зехтин в 1 чаша сок от кисело зеле. Пийте чай от другите билки, които посочихме нагоре.

Също по този начин доста добър резултат има от приемът на Вастимен  – естествен билков дестилат за профилактика, лекуване и унищожаване на камъни от жлъчката и бъбреците .  Лечебното му свойство е намерено през далечната 1979 година от  Васил Добрев Панчев  в китното българско село Чавдар. Може да прочетете повече тук!

Но има и камъни, които не могат да се излекуват благодарение на билките. В подобен случай наложително би трябвало да прибегнем до хирургическа интервенция и да си създадем интервенция. Можем да прибегнем към безкръвната лапароскопска холецистектомия, при която отстраняването на жлъчката става посредством няколко дупчици в корема на пациента. Пожелаваме Ви триумф и бъдете оптимисти!

Как да излекуваме цистит с естествени средства – билкови предписания

Как да излекуваме цистит с естествени средства – инфекциите на пикочните пътища засягат милиони хора всяка година. Въпреки че обичайното лекуване е с антибиотици и други фармацевтични артикули (Монурал; Ципрофлоксацин; Фуролин; Цистон; Ренсепт; Цистирен и др.), има доста домашни билкови медикаменти, които оказват помощ за лекуването и повторното появяване на цистита. Какво съставлява инфекцията на пикочните…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР