Как да предотвратим края на Made in Europe? Кои са

...
Как да предотвратим края на Made in Europe? Кои са
Коментари Харесай

Ще се превърне ли Европа в открит музей за богати американци и китайци

Как да предотвратим края на " Made in Europe "? Кои са мощните и слаби страни на индустриална Европа и по какъв начин се развива дългогодишната й визия като движеща мощ на зелената индустриална гражданска война?

Отговор на тези въпроси даде Матю Карничниг, основен сътрудник за Европа на POLITICO по време на присъединяване си във форума.

Той даде образец с Германия – моторът на европейската стопанска система, производител на 1/3 от продукцията в еврозоната.

Според Карничниг, най-притеснителните фактори в стопански аспект са неналичието на висококвалифицирани служащи, което стартира да се трансформира в рецесия на пазара на труда в Германия и второ, цената на енергийните запаси и суровините, която той съпостави с доста по-ниските цени на електрическата сила в Съединени американски щати.

Немската стопанска система се крепи на евтиния газ – главните промишлености разчитат на импорт на на ниска цена газ, само че освен съветски, каквато е известната илюзия, изясни журналистът.

Целта е техните артикули да са конкурентноспособни на международния пазар. Сега обаче, те нямат достъп до на ниска цена газ и го заменят с по-скъп полутечен газ, добави Карничниг.


Сн. Владимир Иванов

Той направи къс обзор от началото на прехода на Германия към възобновима сила.

През 2000 година Германия реши да се откаже от атомната сила и да я замести напълно с възобновима, само че страната няма свои източници на сила и разчита напълно на импорт. Енергийната промяна имаше доста рецензии, когато започва, изключително измежду консервативните среди в бизнеса.

Затова през 2009 година, когато избраната отново Ангела Меркел образува второто си съдружно държавно управление, взеха решение да анулират това решение до 2040 година За страдание, по-късно стана случаят с АЕЦ Фукушима и единствено за няколко седмици мнението на Меркел се промени и тя реши да се придържа към първичния проект,

Част от проекта включваше и така наречен електрическа автомагистрала – високоволтови електрически линии от северната част на страната към южната. Това не се случи, реши се планът да бъде под земята и до през днешния ден тези линии не са построени, изясни Карничниг. Така че напредъкът на Германия е доста муден, с цел да може да се реализира тази енергийна промяна, добави той.

Журналистът от POLITICO даде образец с един от водачите в производството на моторни триони Stiller, съгласно който тази енергийна промяна се е провалила.

По този метод се ускорява рецесията, която изпитва както Германия, по този начин и останалата част от Европа, добави Карничниг. Немските компании от ден на ден избират да се реалокират в Съединени американски щати и да построяват нови индустриални мощности, в сравнение с да останат в Германия.

Ние асоциираме немската промишленост с автомобилната, акцентира още Карничниг и изясни, че сега компанията на Илон Мъск Tesla е голям съперник на немските автомобилопроизводители и добавената й стойност е не в мотора, а в батерията, което я прави водач в този бранш.

Германия към този момент не има тези патенти, които Tesla има и по тази причина се постанова да аутсорсват производството на акумулатори в други страни, което ще понижи техните маржове на облага, акцентира Карничниг.

Според него, над един милион души в Германия работят в този клъстер на автомобилната промишленост. Традиционният мотор, който е гръбнакът на немската стопанска система, има доста елементи, до момента в който електрическият има 27, което демонстрира, че доста от производствата ще изчезнат в бъдеще, направи съпоставяне журналистът.

Ако разгледаме структурата на немската стопанска система, която е представителна за европейската, виждаме, че тя е закрепостена в 19 век. Те не са иноватори, за разлика от най-големите софтуерни компании, нито една от които не е европейска, добави Карничниг.

Той акцентира, че нещо, в което Европа се оправя добре в разноските за обществено подкрепяне. За страдание обаче, тя е най-старият континент, който застарява от ден на ден и повече. Единственото лекуване са нововъведенията, счита Карничниг.

Той е безапелационен, че високият стопански напредък, който наблюдавахме през последните години, няма да се възвърне. Има риск Европа да се трансформира в място, където огромните американски и азиатски компании ще продават своите артикули, което не е ярко бъдеще за Европа.

Според Матю Карничниг, се усеща липса на интервенция на политиците.

Аз се удивлявам ужасно доста, че България към момента не е присъединена към еврото, пиша за този развой от 15 години, уточни той.

За да може Европа да благоденства, би трябвало да има интеграция, другояче има заплаха континентът да изостане  и да се трансформира в място, на което Съединени американски щати и Китай продават своите артикули или идват на почивка. Казано в резюме - открит музей за богати американци и китайци, акцентира в умозаключение Матю Карничниг.

Автор: Любомира Тонева

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР