Как да пазаруваме на Черен петък? Европейският потребителски център публикува

...
Как да пазаруваме на Черен петък? Европейският потребителски център публикува
Коментари Харесай

Как да пазаруваме на Черен петък: кратък наръчник в 5 стъпки |

Как да пазарим на Черен петък? Европейският потребителски център разгласява препоръки, които биха могли да оказват помощ на тези, които възнамеряват покупки.

Според инспекция на жалбите, по които екипът на ЕПЦ България е работил през месеца на Черния петък предходната година главните проблеми са били два – доставеният артикул е друг от това, което потребителят е поръчал онлайн, или периодите за доставка не са били спазени, а в някои случаи – са получени единствено част от мечтаните артикули.

Какво още кара потребителите да се усещат неуверени, когато пазарят онлайн?

В практиката на ЕПЦ България при работа по тъжби от консуматори в страната против търговци в друга страна от Европейски Съюз се открояват пет потребителски недостатъци, присъщи и в изискванията на Новото обикновено.

Разчитате на импровизация.

В седмиците преди понижения и разпродажби вероятността да попаднем на реклама на чужд онлайн магазин, марка или нов артикул е по-голяма. Ако решите да се възползвате от преференциална оферта на уебсайт, за който знаете малко или нищо, отделете време за авансово изследване. Името на компанията, адресът й и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е задължен да уточни на уеб страницата си, в случай че оперира в границите на Европейски Съюз. Възможно е адресът на уебсайт да приключва на bg или co.uk, само че това не значи, че търговецът се намира в България или в Обединеното кралство, да вземем за пример.

Пропускате скритите разноски.

Търговецът е длъжен да ви осведоми за цялостната цена на стоката, в това число и разноските по доставка. Проверете и дали понижението не важи единствено при избрани условия – да вземем за пример покупка над дадена стойност или на несъмнено количество.

Подценявате „ дребния шрифт “.

Веднъж натиснал бутона „ заплати “, потребителят автоматизирано се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете авансово с тях.

Не проверявате къде би трябвало да върнете покупката, в случай че размислите.

Така рискувате тя да се озове на различен адрес, даже и в друга страна, само че не и на вярното място, указано от търговеца. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, само че някои търговци го удължават в допълнение.

Не споделяте с продавача – просто поръчвате.

Всеки стадий на връзките консуматор – продавач би трябвало да бъдат ясно документирани. Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а по-късно и от куриера.

„ При проблем с търговец, регистриран някъде в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, потребителят би трябвало да бъде дейната страна – да напише имейл до търговеца, като изясни обстановката и изиска решение. Твърде постоянно това е задоволително. В противоположен случай – може да се свърже с нас “, прецизира Соня Спасова от ЕПЦ България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР