Как да направим глинена фурна и как да печем вкусно

...
Как да направим глинена фурна и как да печем вкусно
Коментари Харесай

Как да направим глинена фурна и как да печем вкусно в нея

Как да създадем глинена фурна и по какъв начин да печем вкусно в нея? Няма нищо по-добро от прясно изпеченият самун, само че в общоприетата фурна не се получава доста добре. Само с един уикенд работа можете да си извършите глинена фурна (пещ) за печене на домакински самун, пици и други.

Какво съставлява глинената фурна? Никога не сте чували за глинена фурна? Може да сте чували термина под друго име: глинена пещ, кирпичена фурна или римска фурна. Независимо от терминологията, глинената фурна (пещ) е структура, построена от композиция от глина и пясък (в някои случаи и слама), която, когато се нагрява с огън, задържа гореща температура в продължение на няколко часа. По този метод ще можете да изпечете хляба бързо и отмерено с дребен риск от изгаряне.

Тъй като те стават по-горещи от общоприетите фурни, глинените фурни могат да изпекат доста добре коричката на хляба и да му придаде по-хрупкава текстура.

Как да създадем глинена фурна 7 изгоди от такова печене

Защо да полагате старания да готвите с глинена фурна, когато тази във вашата кухня е по-удобна? По-долу са изброени някои от преимуществата от печенето на самун навън. И по този начин, да забележим кои са преимуществата:

1. По-добро е за околната среда! Глинената пещ е направена от напълно естествени съставни елементи. А това значи, че няма да създадете отпадък някой ден, когато я бракувате. Също по този начин глинената фурна се отоплява с дърва, а не с невъзобновяемо изкопаемо гориво.

2. Осигурявате си опция за артистично изложение! Основната строителна техника за глиненета пещ може да бъде модифицирана по какъвто метод предпочитате. Можете да персонализирате външния тип по какъвто метод желаете.

3. Евтина е за създаване! Глината е (почти) безвъзмездна и е изобилна в естествения свят. Лесно се намира, транспортира и обработва.

4. Прави по-вкусни корите на хляба! Проводимата топлота на глинената фурна основава равномерни условия за печене, които водят до дебели и вкусни корички самун. Със сигурност ще ги изядете, още преди хляба да е стигнал на масата!

5. Перфектната причина за събирания с приятелите и фамилията! Няма по-добър метод да извършите готвенето да се откроява от това да го центрирате към глинената пещ в задния двор.

6. Лесни са за конструиране! Глинената фурна е доста лесна за конструиране, даже в случай че нямате строителен опит. Те постоянно ще ви простят за несъвършенствата.

7. Не ви е нужно електричество! Ако живеете на място без непрекъснато електричество, глинената фурна може да бъде идеалният вид за печене.

Десет стъпки за създаване на глинена пещ

Допада ли ви концепцията да получавате прясно изпечен самун от задния ви двор? Тогава е време да започнете да планирате по какъв начин да построите глинената пещ. Стъпките за създаване са както следва.

1. Изберете местонахождение. Глинените фурни са обемисти и сложни за превозване. Това значи, че е най-добре да изградите фурната си там, където желаете да остане за непрекъснато. Когато избирате местоположението, помислете авансово за всички плюсове и минуси на бъдещото място.

2. Осигурете си задоволително глина. Класическият материал за създаване на глинена пещ е глинестата почва. Можете да разпознаете глината, като вземете щипка почва и я навлажните леко. Разбъркайте я сред пръстите си. Ако се усеща лепкава и мазна и можете да я навиете на тънки червеи, имате глина.

3. Изградете основата. След като изберете местоположението, очертайте с тебешир периметъра на основата на вашата фурна и поставете пласт от бетонни блокове. Планирайте нужните бройки, тъй че да създадете основа с верния размер. Най-простата тактика е да поставите тухли на 10-15 см към периметъра, тъй че да образуват равномерна платформа, минимизирайки всевъзможни пукнатини или празнини в процеса.

Целта е да създадете основата до височина, до която ви е комфортно да започнете строителството. След като постигнете това, можете да запълните вътрешността с изолационен материал. Единият вид е да запълните пространството с празни стъклени бутилки и по-късно да запълните празнините с перлит, преди да покриете горната част с пясък.

4. Смесете глината в коб – по какъв начин да създадем глинена фурна

Различните равнища на вашата фурна изискват друга консистенция глина. Обикновената глина няма да работи за глинена пещ, тъй като ще се напука с времето и ще остави прекалено много от топлината да избяга. Това значи, че ще би трябвало да смесите глината с съществени материали, с цел да осигурите издръжливост и да намалите риска от стесняване.

Стандартната примес за първия пласт е към една част глинеста основа към две елементи пясък. Можете да тествате вашата примес, като оформите тухли и ги оставите да изсъхнат. Те би трябвало да са плътни и твърди, с малко следи от пукнатини.

Можете да разбъркате калта с крайници или с ръце, до момента в който се смеси добре и придобие подобаваща консистенция. След като можете да извършите глината в твърда топка и да я пуснете от височината на гърдите, без да се разпадне, вие сте я създали с вярната консистенция.

5. Оформете вътрешността на фурната . За да изградите куха фурна, първо би трябвало да изградите пространството вътре в нея. Най-добрият метод да извършите това е да смесите пясък с вода, тъй че да се слепи и да можете да го оформите в постоянна могила. Уверете се, че тази могила стопира минимум на 15 см преди ръба на огнеупорните тухли, тъй че да имате място за създаване на дебели стени.

6. Изградете стените – по какъв начин да създадем глинена фурна

След това започнете да наслоявате вашата примес от коб върху пясъчната основа, с цел да оформите стените. Първият пласт би трябвало да е с дебелина към 7-8 см. Започнете изпод и работете нагоре, като се уверите, че стените са с идентична дебелина на всички места. Не забравяйте да покриете цялата могила, даже там, където планирате да поставите врата.

Оставете този пласт да стегне за една нощ и по-късно прибавете втори пласт, който е разбъркан със плява, с цел да добавите дебелина. Този пласт би трябвало да е с дебелина минимум 7-8 см и би трябвало да е подравнен с първия пласт, тъй че да няма празнини. Дълбочината на вашата фурна е персонален избор. По-дебелите фурни задържат топлината по-дълго, само че изискват и повече гориво.

7. Оформете врата

Обикновено отворите на глинената пещ би трябвало да са към две трети от крайната височина и към 30-50% от вътрешния диаметър. Надраскайте линия в коба за това къде ще бъде вратата и изрежете дупка с размер на пестник, с цел да пъхнете ръката си. Издълбайте материала, до момента в който можете да докоснете долната страна на термичния пласт. Ако е твърдо и не се вдлъбва, можете да разширите входа до цялостен размер, без да нарушавате структурната му целокупност.

8. Покрийте със завършващ пласт

В този миг вашата фурна може да наподобява леко груба извън. Можете да добавите равен глинен пласт, с цел да му придадете гладък тип. А тези от вас, които се усещат извънредно изобретателни, могат да оформят фурната си във всякаква форма. Един от методите за реализиране на гладка текстура е да се разтрие външната страна с гладък камък, железна лъжица или парче надробен дървен материал.

9. Защитете фурната си

Тъй като глинените пещи са направени от естествени материали, прекомерно многото излагане на вода ще докара до тяхното раздробяване. Повечето хора вземат решение този проблем, като построяват главен покрив, с цел да подслонят фурната си. Поддържането на пещта суха също ще й помогне да загрее по-бързо, спестявайки ви гориво с течение на времето.

ВАЖНО: Никога не „ водоизолирайте “ фурната си, като я боядисвате или покривате с цимент. Глинените пещи би трябвало да издишат пара, до момента в който се нагряват, и задържането на вода в структурата може бързо да я унищожи.

10. Сушене на фурната

След като приключите, вашата фурна ще би трябвало да изсъхне няколко седмици, преди да можете да запалите огън в нея. Докато изсъхва, постепенно изкопайте вътрешния пясък, с цел да позволите на въздуха вътре да подкрепи изсъхването. През това време можете да извършите дървена врата, която да приляга компактно към входа на фурната. По време на този развой могат да се образуват дребни пукнатини и това не е проблем, стига да не са структурни.

Как да употребявате глинената пещ?

След като фурната ви е изцяло изсушена, е време за занимателната част – потреблението й! Да се научиш да печеш със глинена пещ е умеене, което изисква малко процедура. Имате по-малък надзор върху процеса, в сравнение с с елементарна фурна, тъй че планирайте да отнеме няколко опита, с цел да получите нещата съвършени.

Ще би трябвало да имате на разположение ресурс от дърва, преди да започнете. Придържайте се към дребни части, които могат да изгорят горещо и бързо – нито едно парче не би трябвало да е по-дебело от китката ви. За да започнете, накиснете вратата за печене в кофа с вода за няколко часа. Колкото по-наситена е с вода, толкоз по-малък е рискът от запалване.

Накисването също разрешава да създава пара по време на процеса на печене, което поддържа хляба ви мокър. Докато вратата се накисва, запалете огън на пода на фурната. Най-добре е да изгорите няколко дребни размери от дърва в бърза поредност, с цел да достигнете мечтаната температура на печене. Можете да прецените вътрешната температура на фурната, като поставите ръката си извън.

Как да създадем красиво барбекю в градината – хрумвания

Целта е да стане гореща, само че не непоносима след към две секунди при контакт. Ако фурната е била употребена преди, можете също да прецените по кое време е подготвена, като изгори черните сажди от външната страна. Планирайте процеса на нагряване да отнеме сред един и три часа, според от размера на вашата фурна.

Колкото по-горещо, толкоз по-добре за пицата или хляба, тъй че не се опасявайте да поддържате огъня по-дълго, в сравнение с смятате, че е належащо. След като фурната доближи нужната температура, извадете въглените в железна кофа за пепел. Можете да употребявате четка за камина, с цел да премахнете останалата пепел от пространството за готвене.

Желаем Ви триумф в построяването и доста радостни моменти към бъдещата ви градинска пещ!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР