Как да намерим време за спорт, ако имаме проблеми с

...
Как да намерим време за спорт, ако имаме проблеми с
Коментари Харесай

Има ли лек за болките в гърба?

Как да намерим време за спорт, в случай че имаме проблеми с гърба или известни ограничавания в придвижването? Всеки обиден от това знае, че множеството обичайни придвижвания могат да донесат по-скоро спомагателна болежка, в сравнение с облекчение. Противно на известните схващания, има и способ на придвижване, който оказва помощ за възстановяване на положението на гръбначния дирек, а оттова и понижаване на болката.

Методът на мускулна активация Ти-Тап е способ на придвижване, който натоварва по едно и също време цялото тяло. 15-20 минути дневно са изцяло задоволителни, с цел да се почувстваш жизнен, да подобриш съня си, да активизираш лимфния дренаж и въобще да се почувстваш доста по-добре. Разбирането на фундаменталните признаци на Ти-Тап, ще разреши по-доброто схващане на благотворното му въздействие върху болките в гърба и въобще възстановяване на положението на гръбначния дирек.

Да влезем дружно в един от часовете по Ти-Тап. Почти всеки човек, който има прочут опит с известните в последно време груповите занимания като аеробика, зумба или Тае Бо, мигновено ще забележи разликата сред Ти-Тап и тях.  Първото нещо, което прави усещане е, че в залата не звучи музика. Вместо това треньорът дава упътвания и поправя формата на участниците от самото начало на тренировката. Липсата на музика не е инцидентна, в противен случай - задачата е да не се отвлича вниманието от най-важното, а точно личното осъществяване, защото връзката мозък-тяло е от първостепенно значение във всяко Ти-Тап упражнение.

Следващата разлика – няма в допълнение съоръжение като тежести или ластици. Основната стойка, която би трябвало да се поддържа непрекъснато, пък и самите придвижвания, наподобяват много лесни и странни на пръв взор. На моменти може да се виждат известни прилики с йога или Пилатес, само че приликите свършват дотук. Липсват динамични придвижвания като подскоци и ръцете съвсем не се подвигат над главата. За хора с високо кръвно налягане или за страдащите от хронична отмалялост това е от значително значение. Но по какъв начин е допустимо тези придвижвания въобще да доведат до някакъв резултат?!

За нетренираното око последователността от придвижвания наподобява безсмислена, само че всеки, който се е занимавал най-малко малко с Ти-Тап, гневно ще отхвърли това. В Ти-Тап няма напразни или паразитни придвижвания. Всеки детайл от упражнението има своето тъкмо място и причина да е там. Упражненията се извършват в избрана поредност, която първо загрява тялото, а по-късно нападна мускулните групи една по една (от по-големите към по-малките). Така всяка една Ти-Тап подготовка е подготовка за цялото тяло, без значение дали ще продължи 15 или 60 мин. Същевременно последователността от придвижвания деликатно редува учестяване и закъснение на сърдечната активност, с по едно и също време активиране на двете половини на тялото. Поради тази причина Ти-Тап не може да бъде подложен единствено в една категория натоварване, да вземем за пример аеробно. Този способ включва в себе си аеробно натоварване дружно със силови извършения.  Има разнообразни комплекси, в които се обръща повече внимание на аеробните, силовите или разтягащите детайли, само че като цяло всеки комплекс включва и трите.

Един от фундаменталните правила на метода Ти-Тап е фокусирането върху гръбначният дирек, а отсам върху мускулите на туловището и изключително върху тези на гърба. От тях зависи цялостното действие на тялото, вярната стойка и неналичието на болежка в гърба или раменете. Болките в гърба (локализирани от опашната кост до основата на черепа) са неразположения, от които страдат милиони хора по света. Те могат да се дължат на разнообразни аргументи, само че в основата на множеството от тях е обездвижването. Когато гръбначният дирек се обездвижи, кръвоснабдяването се нарушава и стартира нарушение на гръбначните структури. Това води до редица болести, които могат да бъдат избегнати. Самият гръбначен дирек има специфичен мускулен уред, който играе основна поддържаща роля. Колкото по-здрав е този мускулен уред, толкоз по-добре действа гръбначният дирек.  Да не забравяме, че в гръбначния дирек се намира гръбначният мозък, който обезпечава връзката сред основния мозък всички елементи на тялото и е основата на психо-физическата активност на индивида. Така гръбначният дирек е „ каналът “, през който минава невро-кинетичният поток или с други думи, сигналите, които мозъкът изпраща до другите елементи на тялото. Когато този канал е килнат или „ затлачен “, нервните импулси не доближават до своята цел и някои мускули отслабват или напряко атрофират, да вземем за пример част от коремните мускули. Добрата вест е, че стига да се вземат ограничения в точния момент, огромна част от тези процеси са обратими.

Правилното придвижване и натоварване на мускулите са главните ограничения, които би трябвало да се вземат. Като деца ние се движим непрестанно – тичаме, скачаме, премятаме се насам натам. Така  тялото и най-много гръбнакът, се движат в разнообразни направления и поддържат мускулите на туловището мощни и гъвкави. Те от своя страна разрешат всяко придвижване да се извършва с лекост. С течение на годините обаче разнообразните придвижванията едно по едно отпадат. Най-много да се наведем, с цел да си вържем обувките или да вдигнем нещо от земята. Ако се постанова да се завъртим или наклоним настрана, избираме да обърнем цялото тяло и прочие. А тъкмо тези придвижвания – навеждане напред, (котешко) разпъване на гърба напред или обратно, извъртане настрана и надолнище наляво или надясно, обезпечават гъвкавостта на гръбнака и мускулите на гърба като цяло. Колкото по-малко използваме тези мускули, толкоз повече отслабват те. Това, допълнено със заседналия метод на живот на доста от нас, резултатите не закъсняват - прегърбена стойка, болежка в раменете и гърба, струпване на тлъстини на избрани места – в основата на врата, към пояса, в междинната част на гърба. Все места, които стават по-видими с възрастта. Като допълнение на това лекотата в придвижванията изчезва и като цяло салдото на тялото понижава.

Нека илюстрираме това с едно просто упражнение. Моля, прочетете целия параграф, преди да пристъпите към упражнението. Станете от стола и затворете очи. Вдигнете единия си крайник от земята. Задръжте за няколко секунди по този начин. Стъпете с този крайник на земята и вдигнете другия. Задръжте още веднъж. Стъпете на земята и отворете очи. С кой крайник ви беше по-трудно да пазите равновесие? С левия или с десния? Нормално е едната част на тялото да е по-силна от другата. Замисляли ли сте се кои са мускулите, които дават отговор за балансирането на тялото в пространството? До огромна степен това са мускулите на туловището. Същите тези, които се отпускат с възрастта, от което разумно следва това да е една от аргументите за прогресивната загубата на баланс при възрастните хора спрямо децата. Разбира се, този механизъм е много по-сложен и в него са включени и други процеси, само че главното е, че поддържането на мощни мускули на туловището има непредвидени за множеството хора изгоди.

Както към този момент подчертах, Ти-Тап обръща особено внимание на гръбнака и мускулите на гърба. Всеки комплекс от извършения в Ти-Тап включва всички значими придвижвания за поддържане на гъвкавостта на гръбнака – навеждане, разпъване, наклони и извъртане. Така с постоянни извършения освен може да заздравите и балансирате мускулите на двете половини на тялото си, само че и доста да подобрите общия си баланс.

Автор ~ Гергана Радович, Мастер Ти-Тап треньор
Контакти ~ SPARK Sport & Social Club

За мен (Гергана Радович)
Аз съм инженер по обучение, само че същинските ми ползи са свързани с хората, а не с техниката.  От години се занимавам с преподаване и опознаване на човешката природа в когнитивен и физически аспект. Аз съм ISSA сертифициран личен треньор и  Мастер Ти-Тап треньор, единственият подобен отвън Северна Америка.
Занимавам се с Ти-Тап повече от 5 години и знанието, което е вплетено в него не стопира да ме удивлява. Редовното упражняване на упражненията ми дава сила, усъвършенства съня и хормоналния ми баланс, прави ме по-здрава и доста по-щастлива. Мисията ми е да споделя това познание с повече хора, тъй като да, ние можем да бъдем по-здрави и по-щастливи, стига да знаем по какъв начин да го реализираме.

Снимка ~ SPARK Sport & Social Club

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР