Как да изберете и сервирате най-подходящото вино за вашата храна

...
Как да изберете и сервирате най-подходящото вино за вашата храна
Коментари Харесай

За виното и храната през зимата от експертите на изба Бургозоне

Как да изберете и сервирате най-подходящото вино за вашата храна през зимата ще научим от Еми Маринова, винен специалист от маза Бургозоне.
Винаги е време да поговорим за вино и храна. През зимата е студено и като че ли не ни оставя друга опция с изключение на да се събираме от ден на ден със семейство и другари на топло. Разбира се, това по остаряла балканска традиция, се случва на маса и доста постоянно – с чаша хубаво вино. А и едни от най-хубавите празници се намират точно по време на най-студения сезон, тъй че е добре да знаем какви виновност да избираме за зимните ни трапези.
Знаем, че положителната храна заслужава положително вино и положителното вино заслужава добра храна.
Сполучливото съчетание на вино с храна е един от моментите на успех за всеки кулинар, ресторантьор или енолог, а и за доста от българските домакини. Сомелиерските техники стават все по-сложни и има разнообразни стилове на сервиране на вино през другите сезони.

През зимата нашият организъм би трябвало да се оправи с по-ниските температури, като ни подтиква към по-калорични ястия. Склонни сме да похапваме по-тежка и мазна храна и месо, прибавяме повече подправки, самун, тестени произведения и сосове към менюто си, по тази причина и не е изненадващо, че се избират по-плътни бели и несъмнено, червени танинови виновност.

Но и това не е наложително – в днешния световен свят съчетаването на вино с храна се е трансформирало в кулинарен авантюризъм и сетивното наслаждение постоянно е по-важно от спазването на разпоредбите.

не инцидентно основава виновност със жанр СПФ – Свежи, Плодови и Фини, които идеално се комбинират с храна, като се изключи че доста от тях са подобаващи и като аперитив. Вината на Бургозоне се продават в 24 страни на 4 континента и са във винените карти на заведения за хранене от категорията Мишелин със звезди по света. Те са направени, с цел да „ оказват помощ “ на Вашето ядене най-добре да изрази характера си и да ви даде най-успешното кулинарно прекарване.

Например, през зимата по-често се нуждаем от повече ендорфини, тъй че постоянно е уместно за шоколад и вино. От Бургозоне подсигуряват детонация от хормони на щастието, в случай че с шоколада си налеете чаша Шато Бургозоне Марселан или Есперанто.

Защото и виното, и храната печелят от сполучливото им съчетаване – обособени вкусови аспекти на храната могат да изпъкнат посредством подобаващото вино и противоположното, виното може да се разкрие в нова светлина посредством вярното ядене. Тази тематика постоянно е обгърната в доста тайнственост и ненапълно съзнателно усложнявана, само че в последна сметка всичко се свежда до персонални желания и няколко общи правила.

Всички знаем, че здравето е преди всичко. Помнете, че единствено същинските виновност от хубаво узряло грозде са потребни за здравето ви.

Виното би трябвало да се употребява умерено и храната би трябвало да бъде в по-голямата си част – здравословна.

Прието е, че виното, употребявано по време на хранене е по-здравословно от виното, употребявано независимо. И това не постоянно е наложително, само че има най-малко един съвет, който нормално се приема добре: Когато пиете вино, би трябвало да го приемате с малко храна.

Смята се, че освен храната прави пиенето на вино по-здравословно, само че и виното може да направи храната по-полезна. Наличието на храна в стомаха забавя абсорбцията на алкохол в кръвта и това ни защищава от бързо „ замайване “, облекчава натоварването на черния дроб и въздейства добре върху процесите на оползотворяване на калориите от тялото. Наслаждаването на виното по време на хранене в действителност може да ни помогне да следим тежестта си – пиенето на вино на празен корем може да усили приема на храна по-късно. Редица изследвания потвърждават, че кардиопротективните резултати на виното се усилват, когато се употребява с храна. Полезните субстанции в аленото вино (полифеноли и др.) спомагат за усъвършенстване на храносмилането, метаболизма на захарите и нишестето и са добър антиоксидант. Има доказателства, че аленото вино оказва помощ на стомаха да обезврежда евентуално нездравословните субстанции, които се съдържат в алените меса, пържените и модифицираните храни.

През зимата избираме алените виновност, които ни стоплят както душевен, по този начин и физически, като се изключи че са подобаващи за зимните менюта.

, която показва един нов съвременен и грациозен жанр на българските виновност, предлага чудесна опция – виновност с приятна плодовост и финес, които се харектеризирят с типичната за избата повече прохлада, по-малко дъб и деликатни танини.

Експертите от Бургозоне ни срещнаха с някои от тайните на сполучливата композиция на храна с вино. Въпреки че за доста хора, множеството виновност са допустим сътрудник за храната, въпреки всичко има няколко съществени правила, върху които лежи цялото изкуство на сполучливото съчетаване.

Най-важно е да отбележим, че се споделя композиция на ХРАНА и вино, а не противоположното, тъй като храната има по-голямо влияние върху виното в сравнение с то върху нея и по тази причина тя е базата. Целта на една сполучлива композиция е виното и храната да се балансират и „ цялото да е повече от сбора на неговите елементи “, както споделя Аристотел.

Ето няколко от най-простите правила за съчетание:
Цвят – бели виновност с бели храни (класическите – пиле, риба с бяло вино) и червени виновност с червени храни (телешко, агнешко);Регионалнална храна с районно вино – българска кухня с българско вино, италианската кухня с италианско вино, френската кухня – с френско вино:Тежестта и интензивността на храната и на виното би трябвало да са сходни – леко вино за лека храна и тежко вино за по-тежка храна. Съчетавайте деликатните храни и виновност посред им, както и нападателната храна и вино едно с друго. Логично е, че едно тънко, нежно вино ще има усет на вода, в случай че го поднесете със мощно и пикантно ядене. Блюда с пикантен, самоуверен и мощен усет са съвършени за тежки, мощни и плътни виновност.
В долната графика можете да видите подчиненост на виновността съгласно тяхното тяло (плътност).

Класа – чудесно вино с изискана храна, непретенциозно със скромна;
Например пикантен сандвич с пилешко или омлет с кренвирши няма потребност от скъпо мерло. Но богатите, мощни виновност с компактно тяло постоянно са черешката на тортата и съчетанието би трябвало да е почтено за тази изключителна централизация и мощ. Такива виновност могат да се пият и независимо, вкусвайки благосъстояние от неизброими аромати. Достойна компания за великите червени са обичайните стекове, печени ребра, пикантни ястия с месо, даже равен, мрачен шоколад или десерт с преобладаващо наличие на какао. И тук можем да предложим изключителни червени блендове като Ева или Филип алено кюве и Ирис червен бленд.

Лютите чушки са обичайни за българската софра. Но би трябвало да знаем, че алкохола във виното кара лютото да е още по-люто, а чувството за люто „ подтиска “ останалите съставни елементи във виното. Изберете бяло вино с невисок алкохол и без отлежаване в дъб, може да е ароматно, само че с високи киселини – от Бургозоне оферират Совиньон блан.

Храна с високо наличие на скотски мазнини, масло или сметана, нормално изисква богато алено вино, като качествено каберне совиньон и мерло.

През зимата се нуждаем от витамини, тъй че свежите зеленчукови салати са наложителни, а бяло вино Вионие на Бургозоне е отлична компания. За съветската салата изберете Шардоне, език в масло ще се комбинира отлично с Каберне фран, а с обичайна българска луканка си налейте чаша Сира или бленда Филип алено кюве, в случай че имате празничен мотив. Със свинското месо пробвайте Марселан, за дроб по селски – Каберне совиньон или Каберене фран, а към печеното пиле поднесете бленда Форт Шардоне и Тамянка. Ако Ви се хапва миш-маш, едно по-плътно Розе на Бургозоне ще направи удоволствието цялостно, а за ястието с фасул изберете Шардоне.

Зимните десерти са обичани за мнозина – баничките поднесете с бяло вино или с Пино ноар, за щрудела изберете Тамянка, а за тиквеника-Вионие.

Ако сте в ресторант, ето и съответни образци с каква храна какво вино да поръчате:
Салати, антипасти (маслини, салами, сирена) – свежи и плодови бели виновност (Вионие, Шардоне, Совиньон блан)Риба, морски артикули, пиле, суши, пуешко, банички, зеленчуци на скара – бели виновност (Шардоне, Совиньон Блан)Екзотична храна с подправки (индийска, тайландска, виетнамска) – ароматни виновност (Тамянка, Вионие)Салати, зеленчуци с доматен сос, паста, пица, морски блага, риба – Розе виновност.Мезета, пица, паста, пуешко, патешко, гъби, мазни риби (сьомга, шаран) – леки червени виновност (пино ноар, каберне фран, гъмза)Месо на скара, мусака, готвени зеленчуци – червени виновност (мерло, марселан)
Агнешко, телешко и свинско месо, като капама и сърми си отиват с тежки червени виновност като каберне совиньон и сира, а в случай че желаете да създадете класа и тържественост, изберете превъзходните купажи на Бургозоне – Филип, Ева и Ирис.

Много постоянно хората не могат да оценят едно вино, тъй като го сервират на неправилната температура. Така да вземем за пример, когато виното се сервира прекомерно топло (над 20 C) то е по-алкохолно и жестоко. Ако пък се сервира доста студено (под 5 C или на температурата на хладилника), ароматите не се усещат, защото усета ни е «приспан» от ниската температура.

Вместо умозаключение:

Ако можеше в границите на една-две страници да се каже тъкмо и ясно това по какъв начин и с какво да пием вино, на света нямаше да има потребност от сомелиери, колежи или енциклопедии. Доста мъчно е да сведем целия древен опит на най-всепризнатите гурмани – французите, в няколко елементарни правила, които да следваме прецизно. Или да спрем да изпробваме нови съчетания единствено тъй като е написано друго.

Истинските вълнуващи неща са в експериментирането, а това можете да извършите единствено вие.

Така или другояче всяко вино ще бъде комбинирано съгласно самостоятелния ви усет. Простичките правила са единствено ориентир, а не канон. Насладете се на всяка глътка и хапка!

Автор: Еми Маринова

Снимки: Изба Бургозоне

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР