Как да бъдат защитени по най-добрия начин правата на българските

...
Как да бъдат защитени по най-добрия начин правата на българските
Коментари Харесай

Как да се защитят правата на българите във Великобритания след Брекзит? Станишев с поредица срещи в Лондон днес

Как да бъдат предпазени по най-хубавия метод правата на българските жители във Англия след Брекзит? Този въпрос ще разисква президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и претендент за евродепутат  Сергей Станишев  в Лондон с представители на Лейбъристката партия, в това число лидера на листата ѝ Клод Мораес, и с екипа на кмета на Лондон Садик Кан. Днес той ще се срещне и със структурата на ПЕС в Лондон, която обгръща партии-членки на ПЕС със структури във Англия, а по-късно ще има и среща на претендентите за евродепутати от Българска социалистическа партия с българската общественост.

По данни на Министерството на външните работи над 2 милиона български жители живеят и работят в чужбина. 280 хиляди от тях обитават законно във Англия. След излизането ѝ от Европейски Съюз (Брекзит) всички те би трябвало да аплайват за приемането на нов статут в страната, само че мнозина не покриват условията за английското вътрешно министерство. Това може да докара до вълна от завръщащи се българи, което би натоварило обществената система на България и може да провокира невиждана обстановка с евентуално хиляди нелегално пребиваващи българи във Англия.

Българите във Англия са стотици хиляди, единствено в Лондон има 18 български учебни заведения, десетки са българските магазини, има български клиники, даже частни лечебни заведения, само че интересите на сънародниците ни не са показани на политическо равнище. Не съществува и съответна, работеща тактика за работа с българите в чужбина и това също ще е предмет на диалозите сред Станишев и сътрудниците му.

Част от срещите им ще се състоят по време на Фестивала на източноевропейските култури, който стартира през днешния ден в Северен Лондон и на който президентът на ПЕС е посетител. Съвместно с него се организира и най-големият фестивал на българската общественост в Обединеното кралство, на който сънародниците ни ще извият обичайното хоро за Гергьовден.

Идеята за Фестивал на източноевропейските култури е част от тактиката на East European Forum да се промотира културата на страните от Източна Европа и да развенчае внушаваната с години от крайнодесни политически партии и таблоиди във Англия подвеждаща визия за тези страни. Над 15 български групи за национална музика и танци са удостоверили присъединяване, както и представители на общностите от Румъния, Полша, Сърбия, Унгария, Украйна, Македония и Кипър. Освен Станишев, посетители на фестивала ще са претендентите за Екологичен потенциал от листата на „ Българска социалистическа партия за България “ Цветелина Пенкова и Иван Кръстев.

Наситената стратегия на президента на ПЕС е на рождения му ден. По мотив днешния му празник Станишев получи приветствени адреси от президента и вицепрезидента. В поздравлението си президентът Румен Радев написа: 

" Уверен съм, че богатият Ви политически опит е капитал за реализацията на всяка самодейност в полза на българските жители и за обезпечаване на по-доброто бъдеще на страната ни. Пожелавам постигнатото да Ви носи наслада и задоволство, а специфичните моменти с близки и другари – благополучие и ведро въодушевление.

Бъдете здрав и дано триумфът да съпътства всяко Ваше начинание, обвързвано с просперитета на родината ".

В поздравлението на вицепрезидента Илияна Йотова се споделя:

" Във времена, когато европейският план е подложен на тестване и доверието на европейските жители в политиците доближава сериозно ниски равнища, Вашата роля отпред на ПЕС е още по-важна. Убедена съм, че с професионализъм и неотслабващ възторг ще продължавате да работите за възраждането на европейската концепция такава, каквато ни я завещаха основателите. Европа и България имат потребност от политици като Вас – опитни и отдадени на хрумвания ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР