Как беше приета размяната на затворници между Иран и САЩ в Техеран?

...
Техеран, Иран – Иран и Съединените щати успешно завършиха размяна
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Иран и Съединените щати успешно завършиха размяна на затворници, подготвяна две години, която Техеран приветства като дипломатическа победа.

След тежки непреки преговори с посредничеството на Катар и Оман, Техеран и Вашингтон размениха в понеделник петима американски и петима ирански затворници на летище в Доха.

Иран също така потвърди достъп до 6 милиарда долара от собствените си пари, които бяха замразени от години в Южна Корея в съответствие с едностранните санкции на САЩ срещу Иран, които бяха наложени, след като Вашингтон през 2018 г. се оттегли от ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили.

Първо парите бяха обменени в евро и бяха преведени в банки в Катар от Швейцария, след като САЩ издадоха отказ за изчистване на транзакцията.

От петимата затворници, задържани в Иран, самоличността на трима е известна. Сиамак Намази, Емад Шарги и Мора Тахбаз бяха обвинени в престъпления, свързани с шпионаж.

В лицето на реториката на САЩ, която ги наричаше „заложници“, които бяха неправомерно задържани, Техеран поддържаше позицията си да ги клейми като „шпиони“, които работеха за подкопаването на Иран.

От друга страна, повечето от иранските затворници в САЩ бяха арестувани по обвинения в нарушаване на санкциите, което накара Техеран да каже, че те са „бизнесмени“, които са били несправедливо държани за предполагаемо подкопаване на законите, които Вашингтон е „незаконно“ наложил след отхвърляне относно забележителното ядрено споразумение.

Независимо от реториката около затворниците, политиците и медиите в Иран – за разлика от някои от техните американски колеги – най-вече приветстваха размяната като постижение.

„Америка коленичи пред Иран“ беше заглавието, избрано от Keyhan, ултраконсервативният вестник, чийто главен редактор е директно назначен от върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Той пише, че парите в Южна Корея остават блокирани поради „пасивна дипломация“, упражнявана от администрацията на бившия умерен президент Хасан Рухани.

„Завършването на процеса на прехвърляне на блокираните резерви на Иран в Южна Корея показва още една страница в грациозния дипломатически успех на правителството на [президента Ебрахим Раиси] и нежелано и несъзнателно признание от западняците, и особено от САЩ, за тяхното поражение срещу волята на иранската нация“, се казва в него.

Реформаторският вестник Shargh поведе с Historic Monday и нарече размяната „положителна дипломатическа стъпка“.

Консервативният вестник Quds използва заглавието „Дипломатически хеттрик“ на първата си страница във вторник, за да отпразнува комбинацията от размяната, пътуването на Raisi до Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН и приветствайки саудитските футболни отбори и суперзвезда Кристиано Роналд в Техеран.

В Ню Йорк преди речта си на Общото събрание на ООН, насрочена за късно във вторник, иранският президент предположи, че размяната на затворници – която Иран многократно е наричал „хуманитарна“ проблема – е можела да се състои по-рано, ако САЩ са действали по различен начин.

„САЩ отново продължиха преговорите, след като проектът за бунтове се провали“, каза той, цитиран от държавната IRNA, във връзка с протестите, които се образуваха в Иран от 22 септември след смъртта на Махса Амини в полицейския арест.

Иран твърди, че САЩ, заедно с редица други западни и регионални сили, са подбудили и подкрепили безредиците.

След размяната на затворници в понеделник иранското външно министерство публикува изявление, в което се казва, че Техеран няма да забрави миналите оплаквания, включително продължаващите санкции на САЩ.

„Нашият народ никога няма да забрави, че дори в разгара на пандемията от COVID-19, режимът на САЩ по това време попречи на страната ни да получи достъп до собствените си средства в Южна Корея, като пренебрегна спешна здравна ситуация и хуманитарни проблеми и отхвърли многократно призиви от страна на генералния секретар на ООН и служители по правата на човека“, се казва в него.

Сложни отношения между Иран и САЩ

Абас Аслани, старши сътрудник в Центъра за близкоизточни стратегически изследвания в Техеран, смята, че размяната е важно развитие, тъй като показва намаляваща роля на Европа в ангажимента между Иран и САЩ.

„Времето е важно, защото това се случва на годишнината от тези протести [Махса Амини] в Иран“, каза той пред Al Jazeera от Техеран.

„Това по някакъв начин предполага, че изчисленията им са се променили спрямо Иран“, каза анализаторът.

„Това може да е начало за разширени и по-нататъшни преговори за ядрени преговори, както и премахване на санкциите срещу Иран.“

Но университетският професор и анализатор Сасан Карими намери за малко вероятно обменът да доведе до големи промени в тежките отношения между Техеран и Вашингтон.

„Администрацията на Байдън в момента е съсредоточила цялото си внимание върху предстоящите президентски избори, така че ще се стреми да се предпази от изпадане в непредвидени ситуации“, каза той пред Ал Джазира, добавяйки, че възстановяването на ядрената сделка ще се счита за такава ситуация , особено след като Западът обвини Техеран, че доставя на Русия дронове за войната в Украйна.

Той каза, че неписано споразумение между Иран и САЩ, насочено към намаляване на напрежението, което изглежда е налице, е по-подходящо за Байдън и го защитава по-добре и от местни критици.

„Следователно не изглежда, че правителството на САЩ би търсило повече, когато става дума за Иран, поне не и до след президентските избори. И други стимули като инвестиции и бизнес са немислими по отношение на Иран, така че той е постигнал почти всичко, от което се нуждаеше при настоящите обстоятелства“, каза Карими.

За Иран всяко предварително споразумение би действало като мярка за деескалация, която няма да му помогне да преодолее текущото състояние на „секюритизация“ на делата, според анализатора.

„Това, към което Иран трябва да се стреми, е премахването на всяко негативно внимание и обезвреждането на проектите за секюритизация, които бяха преследвани срещу Иран през последните години, особено от Израел“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР