Как Аржентина се научи да обича щатския долар

...
Аржентинското песо може скоро да остане в миналото.Ако Хавиер Милей,
Коментари Харесай

Аржентинското песо може скоро да остане в миналото.

Ако Хавиер Милей, фаворитът в кампанията за президентството, спечели изборите, насрочени за по-късно тази година, собствената валута на страната може да бъде премахната и заменена с щатския долар.

В известен смисъл е изненадващо, че никой не го е предложил преди. Смята се, че аржентинците държат повече зелени пари, отколкото където и да било извън САЩ, и трупането им е начин на живот за много хора.

Ходът е част от дясното крило план за шокова терапия на либертарианците, насочен към трансформиране на икономическите перспективи на Аржентина.

Проучванията показват, че 60% от аржентинците се противопоставят на идеята, защото тя би дала твърде много власт на централната банка на САЩ , Федералният резерв.

Но харесва или не, доларът вече играе толкова голяма роля в тяхната икономика, че за някои идеята се чувства като предрешена .

Аржентинците традиционно не държат много на собствената си валута, като предпочитат да конвертират свободните си песо в долари веднага щом могат.

Те също не вярват много на финансовите институции, така че прибягват до това, което е известно на местно ниво като „банка colchón“ – т.е. пъхат доларите си под матрака.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Изобилстват анекдотични истории за хора, които държат пари заровени в градината, скрити в стените или дори скрити в отоплителните системи - понякога с катастрофални последици, ако има неочаквано застудяване и парите не са не е извлечен, преди да избухне в дим.

Това е симптом на дълбоко вкоренените структурни икономически проблеми на страната. И като всички хронични заболявания, това не се е развило за една нощ.

За да стигнете до корена на манията на аржентинския народ по щатския долар, трябва да се върнете към мрачните дни на 70-те и 80-те години на миналия век, когато периоди на хиперинфлацията помрачи икономиката на страната.

Изчислено е, че само през 80-те години аржентинците от средната класа виждат спад на покупателната си способност с 30%.

Почитател на Тръмп води в надпреварата за президент на Аржентина Рекордна инфлация: Пет начина, по които аржентинците се опитват да се справят Инфлацията в Аржентина надхвърля 100%

През това време неконтролираното покачване на цените ерозира стойността на заплатите и превърна спестяванията в подигравка , до точката, в която хората изгубиха вяра в собствената си валута.

Песото в джобовете им загубиха стойността си толкова бързо, че никой не ги задържа за дълго .

Имаше основно два начина за поддържане на темпото: закупуване на стоки на едро или закупуване на щатски долари, защото всеки от тях щеше да запази стойността си по-добре от първоначалния ви пакет за плащане.

Сега Аржентина отново има проблем с разходите за живот с годишна инфлация от 115%. Това доведе до удивително нарастване на броя на хората, живеещи в бедност, от около една четвърт от населението през 2017 г. до повече от 40% сега.

Вие може да си помисли, че никое уважаващо себе си правителство не би искало това състояние на нещата да продължи вечно. И ще бъдете прави.

Има различни опити да се възстанови доверието на Аржентина в нейната валута - или чрез укрепване на нейната стойност, или просто чрез спиране на предлагането на долара. Но всички те в крайна сметка се провалиха.

Най-амбициозното усилие беше така нареченият план за конвертируемост, стартиран през 1991 г. Той фиксира стойността на песото на ниво едно към -един с долара.

Предишните правителства подхранваха инфлацията чрез печатане на пари. Но този път беше постановено всяко емитирано песо да бъде обезпечено с един долар в трезорите на централната банка.

Идеята беше, че като се каже на хората, че могат техните песо за долари по всяко време, те в крайна сметка щяха да решат, че няма нужда.

И за известно време това свърши работа. Но имаше и други странични ефекти, които в крайна сметка доведоха до катастрофален икономически срив през 2001-02 г.

Аржентина на практика беше изнесла икономическата си политика на Вашингтон, като се заключи в валутен режим, който не му дава гъвкавост.

Без да навлизаме в много подробности, Аржентина също беше оставила държавния си дълг да излезе извън контрол. В същото време връзката с долара означава, че той страда от възходите и паденията на американската икономика.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР