Кажете “не на стреса. И ако разнообразните начини, за които

...
Кажете “не на стреса. И ако разнообразните начини, за които
Коментари Харесай

Как различните народи по света се справят със стреса?

Кажете “не ” на напрежението. И в случай че разнообразните способи, за които сте чували не са ви задоволителни, хвърлете едно око по какъв начин се оправят със напрежението някои други нации. Франция “Когато се прибера у дома след стресиращ работен ден, се отпущам с апетитен аперитив – френската гала с дребна чаша вино с кашу и чипс с хумус и маслини. След това съм подготвена да подготвя вечеря! ”, споделя Ингрид Джакел, Тулуза. Какво може да извършите: Виното ще ви накара да се отпуснете, само че по-важно е да си създадете обред, който разделя работния безпорядък от времето за релакс. Всеки обред ще ви свърши работа, без значение дали ще се преоблечете в комфортни облекла и ще изгледате епизод от обичан сериал или ще изиграете някоя занимателна игра с другари. Русия “Руснаците отиват на баня, гореща сауна, и откогато се реалокирах тук и аз го върша. Нивото на всекидневния стрес е огромно, а работата не свършва. Да си седиш в есктремната жега и да се потиш е знамение, което успокоява душата. ”, счита Аманда Лин Хинсън, Хабаровск.

Какво може да извършите: Влизайте под душа, и дано да е парещ. Само няколко минути под топлата вода ще “отмият ” напрежението – и не става дума единствено за чувството на водата по кожата, проучвания демонстрират, че топлината от душа възбуждат реакциите на мозъка и тялото, огледални на прочувствената топлота, като по този метод покачват положителното въодушевление. Швеция “В Швеция се любуваме на fika, кафе пауза с другари. Това е част от културата ни още от 1700-та година. В доста компании хората се отдават на почивки с кафе към 10 часа сутринта и 3 часа следобяд, отиват в кафенето за лате, чай или смути с канелена пуричка, мъфин или макарон. Fika носи приятелско и релаксиращо чувство. ”, Сара Мелин, Стокхолм.

Какво може да извършите: Сложете си приложение или си настройте алармата на смарт телефона, което ще ви подсети да си извършите отмора за кафе с другари. Не се чувствайте отговорни, че се откъсвате за малко от работата – проучвания на Масачузетския софтуерен институт демонстрира, че хората, които се социализират по време на работа, са 10-15 % по-продуктивни от тези, които не го вършат. Тайланд “Тук масажът е просвета. Често е деятелен, с напън върху лактите и коленете, и редуцира напрежението ”, споделя Пам Сангсингкео, Банкок.

Какво може да извършите: Масажирайте тила си и към него. Стимулирането на рецепторите освобождава серотонин, натурален антидепресант. Аржентина “Хората пият мате, гореща билкова напитка, предавайки си я в кръг от другари като лулата на мира. Кара ме да се усещам обвързвана и мощна, способна да се оправя със напрежението ”, споделя жителка на многомилионния Буенос Айрес. Какво може да извършите: Забравете обществените медии, пробвайте общественото хранене. Да споделите храната си освобождава успокоителен окситоцин, демонстрират някои проучвания. Ирландия “В студените месеци, не става дума единствено за това да накарате децата да излязат на чист въздух – постоянно ще намерите и възрастни, които си вършат зимни разходки. Това съживява мозъка и енергизира ”, Фийби Холмс, Дъблин. Какво може да извършите: Излезте на открито за освежаваща разходка. Едно изследвание от 2012 посочило, че хората, които са карали велоергометър за 30 минути и по-късно видели обезпокоителни фотоси, са ги приели много по-спокойно от тези, които не са били в придвижване преди да видят фотосите. Движението редуцира напрежението и оказва помощ да приемете стресиращите събития по-леко. Китай “Жените си накисват стъпалата преди лягане, това се назовава zu yu. Наливам гореща вода в леген и сядам на дивана с книга в ръка или пък преглеждам Weibo, китайския Twitter. Понякога се отпущам и си дремвам, толкоз е отпускащо ”, споделя Франсис Ву, Шанхай. Какво може да извършите: Докато четете обичаната си книга или гледате обичан сериал, потопете краката си във ваничка, в която може да капнете етерични масла или соли за вана за ароматна терапия. Ако пък разполагате със специфична ваничка за крайници с масажор, още по-приятно. Индия “Всяка заран върша упражнение за смях – ухилвам се, развявам ръце и скачам. Колкото повече го върша, толкоз по-жизнена се усещам. ” – Рашми Виас Апараджит, Мумбай

Какво може да извършите: Смейте се! Свиващи се коремни мускули провокират освобождение на щастливия хормон ендорфин. Дори няколко минути смях ще ви успокои. Турция “Ние имаме keyif, което значи неща, които вършим за наслаждение. Имам keyif, когато чувам музика или простирам крайници. Аз съм сега и не мисля за нищо стресиращо ”, Asli Çavusoglu, Истанбул. Какво може да извършите: Ние познаваме доста добре думата “кеф ”. На процедура тук ще ви свърши работа всичко, с което може да си извършите кефа. Разсейте мозъка си и не мислете за нищо натоварващо. Дания “През зимата се стъмва в 15,30 ч., по тази причина датчаните са станали толкоз положителни в основаването на уют. Ние постоянно си вървим на посетители за вечеря или за уикендите. Всичко е в това да си щастлива вкъщи, без никой да те притиска да вървиш някъде или да правиш нещо ”, споделя Мете Боринг, Копенхаген. Какво може да извършите: Много е просто, само че значимо – поканете другари и не се тревожете за нищо. Ако ги каните с мисълта за съвършеното празненство, няма да има резултат за релакс.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР