kajakallas.ee (Official website)Естония си има вече жена премиер и то

...
kajakallas.ee (Official website)Естония си има вече жена премиер и то
Коментари Харесай

Първата жена премиер в Естония е Кая Калас от дясноцентристката Партия на реформите

kajakallas.ee (Official website)

Естония си има към този момент жена министър председател и то за пръв път в историята. Кая Калас от дясноцентристката Партия на промените влезе в историята като първата жена, станала министър председател на Естония, откакто Народното събрание утвърди номинацията й, предадоха Франс прес и Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството й ще постави клетва на следващия ден. Така де факто крайнодясната Консервативната национална партия на Естония излиза от властта.
Калас дала обещание да не дефинира брака като съюз сред един мъж и една жена, което беше основна политика на крайната десница. Освен това тя пое уговорката да попречи на по-нататъшни вложения в промишлеността, обвързвана с изкопаемите горива.

" Първото, с което ще се оправим, е здравната рецесия ", съобщи Калас, визирайки коронавирусната пандемия. " Целта ни е да запазим Естония допустимо най-отворена, с цел да може хората да вървят на работа, децата на учебно заведение и икономическите действия да продължат ", добави тя, като акцентира, че ще бъде нужен баланс сред тази цел и контрола над пандемията.

Лявоцентристки насочената Центристка партия на Естония на премиера Юри Ратас остана част от държавното управление като съдружен сътрудник, макар че прокуратурата предяви против нея обвинявания в корупция. Според тях генералният секретар на партията е приел подаяние от 1 милион евро, препоръчани от предприемач в подмяна на позволение за градеж върху държавни земи. Ратас отхвърля да е знаел за каквито и да било непозволени дейности на партията.

Общо двете партии имат 59 гласа в 101-местния парламент. На днешното гласоподаване държавното управление получи и поддръжката на социалдемократите, което му обезпечи общо 70 гласа. Партията на Калас завоюва най-вече гласове на парламентарните избори през 2019 година, само че не съумя да сътвори коалиция, напомня Агенция Франс Прес.

И двете партии в ръководещата коалиция поддържат участието на Естония в Европейски Съюз и НАТО, което считат за бариера пред Русия. През предходни държавни управления те наблягаха на политиката на икономии, заради което балтийската страна с 1,3 милиона жилите има едно от най-ниските съотношения на дълг към Брутният вътрешен продукт в еврозоната.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР