Кафяви мечки нападнаха гъбар и турист в Словакия през уикенда,

...
Кафяви мечки нападнаха гъбар и турист в Словакия през уикенда,
Коментари Харесай

В Словакия зачестяват нападенията на мечки

Кафяви мечки нападнаха гъбар и екскурзиант в Словакия през уикенда, заяви през днешния ден националната осведомителна организация ТАСР, представена от ДПА.

Агенцията заяви, цитирайки Държавната организация за отбрана на природата (СОПСР), че положението на екскурзианта е наложило настаняване в болница. И двата случая са се случили в историко-географския регион Липтов (общини Ружомберок и Липтовски Микулаш в Жилински край – бел. ред.) в Татрите.

В същия планински район в средата на март мечка рани петима души в жилищен регион на Липтовски Микулаш. Тя беше проследена и убита седмица по-късно.

Вчера следобяд екскурзиантът се е разхождал със брачната половинка и кучето си по пътека край село Прибилина, когато мечката ненадейно ги нападнала и ранила мъжа в крайници. След случая двойката съумяла да се скрие в близка хижа и да изчака екип на СОПСР.

Гъбарят бил нападнат в събота от мечка, на която се натъкнал в гората край село Странави. Мъжът стрелял по нея с револвер и я ранил. Той е незасегнат.

Агенцията, която е била известена за случая, се притеснява, че раненото животно може да съставлява заплаха. Затова гората е претърсена от горски чиновници и ловци.

Мечката атакувала участник в хайката. Когато нападнатият ловджия стрелял, животното се скрило в гъсталаците и следите му се изгубили. Властите приканиха локалните хора да заобикалят региона.

Според формалната статистика в Словакия живеят към 1100-1200 мечки. В последно време зачестяват апелите да се провежда отстрел за надзор над популацията им, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР