Кафява или бяла: Диетолог казава коя захар е по-добра. Захарта

...
Кафява или бяла: Диетолог казава коя захар е по-добра. Захарта
Коментари Харесай

Кафява или бяла: Диетолог казва коя захар е по-добра

Кафява или бяла: Диетолог казава коя захар е по-добра. Захарта е натурален хранителен артикул, който се употребява от хората от хиляди години. През последните десетилетия репутацията на захарта непрекъснато се утежнява. Пристрастяването към захарта е обвързвано с наддаване на тегло (което има дълъг лист от рискови съпътстващи заболявания), кариес и неоптимална консумация на по-здравословни храни и питиета.

Коя захар да изберете, бяла или кафява? В своя обява във фейсбук диетологът Олег Швец дава отговор на този въпрос.

Каква е разликата сред бялата и кафявата захар?

Бялата и кафявата захар идват от едни и същи култури – или захарна тръстика, или захарно цвекло, тъй че са доста сходни.

Всички захарни първични материали първо се почистват, с цел да се предотврати рискът от нахлуване на патогенни бактерии в захарта. След това към бялата захар може да се добави меласа и тя ще придобие кафяв цвят.

И по този начин, кафявата захар е примес от бяла захар и меласа (сиропът, получен в процеса на произвеждане на захар). Меласата е виновна за по-тъмния му цвят и леко усъвършенства хранителната му стойност.

Най-забележимата хранителна разлика е, че кафявата захар има малко повече калций, желязо и калий. Количеството на тези минерали в кафявото обаче е толкоз малко, че не може да се вземе поради при обезпечаване на физиологичната потребност от тези минерали.

Търговците могат да спекулират с по-ниското наличие на калории в кафявата захар. Но даже и тук ще забележим минимална разлика. Една чаена лъжичка (5 грама) кафява захар съдържа 15 калории, до момента в който същото количество бяла захар съдържа 16,3 калории.

Технологични нюанси

Захарта се създава от захарна тръстика или захарно цвекло. Методите, употребявани за приемане на кафява и бяла захар, са разнообразни.

Първо, захарният сок от двете култури се извлича, пречиства и нагрява, с цел да се получи кафяв, съсредоточен сироп, наименуван меласа. След това захарните кристали се отделят от меласата от кристализиралата захар в центрофуга. След това бялата захар се обработва в допълнение, с цел да се в профил непотребната меласа и да се основат по-малки кристали, и се филтрира.

Рафинираната кафява захар е бяла захар, към която още веднъж е добавена меласа. Нерафинираната кафява захар претърпява по-малко обработка от бялата захар, което й разрешава да резервира част от наличието на меласа и естествения си кафяв цвят. Това обаче може да сътвори разбираеми проблеми с сигурността на продукта.

Използвайте в кулинарията

Добавянето на бяла или кафява захар въздейства върху цвета, усета или текстурата на крайния артикул. Меласата в кафявата захар задържа влагата, тъй че при потреблението й тестото ще бъде по-меко, само че по-плътно. Например, бисквитките, направени с кафява захар, ще бъдат по-влажни и по-плътни, до момента в който бисквитките, направени с бяла захар, ще имат по-ефирна текстура.

Ето за какво бялата захар се употребява за подготвяне на богати сладкиши, меренги, мусове и суфлета. И кафяво – за компактно печене, да вземем за пример маслени бисквити. Глазурата и сосовете също се подготвят с кафява захар.

Основните разлики сред бялата и кафявата захар са усетът и цветът. Замяната на бялата захар с кафява захар в рецептите ще повлияе на цвета на продуктите, като им придаде лек карамелен или кафяв колорит.

В допълнение, кафявата и бялата захар имат неповторими вкусови профили. Кафявата захар има кондензиран усет на карамел или карамел заради добавената меласа. Добър е за шоколадови торти и бисквити. От друга страна, бялата захар е по-сладка. А неутралният усет го прави универсална съставна част за печене, да вземем за пример за плодови бисквити.

Коя захар да изберем

Това се свежда до персонални желания, защото усетът и цветът са главните разлики сред двете. Въпреки че кафявата захар съдържа повече минерали, дребното им количество няма забележими изгоди за здравето.

Захарта се смята за фактор, способствуващ за епидемията от затлъстяване и съществена причина за диабет вид 2 и сърдечни болести. Прекомерната му консумация е нездравословна за здравето. Добавената захар не би трябвало да съставлява повече от 5-10% от дневните калории.

Разбира се, можете да се наслаждавате на сладко понякога, само че в здравословното хранене би трябвало да ограничите всички типове захар. Когато избирате сред кафява и бяла захар, се ръководете от личния си усет, защото те всъщност имат същия резултат върху здравето. В пъти по-високата цена на кафявата захар наподобява, поради неналичието на основни преимущества за потребителя.

 

Източник: Фейсбук /Превод:

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР