Кафевият мечок „Папийон“, който от близо година тревожеше сънищата на

...
Кафевият мечок „Папийон“, който от близо година тревожеше сънищата на
Коментари Харесай

Мечокът – беглец „Папийон“ бе най-после арестуван в Алпите

Кафевият мечок „ Папийон “, който от близо година тревожеше сънищата на лесничеите в италиански Алпи, бе най-сетне задържан. Горските стражари го спипаха през вчерашния ден по здрач в боровите гори край градчето Тионе, което се намира по средата на пътя сред административния център на региона Трентино Алто Адидже - Тренто и фамозния зимен курорт Мадона Ди Кампильо.

Изгладнелият след зимната заспалост красавец бил примамен с храна да се навре в нарочнo замаскирана клетка, след което бил заключен и откаран в намиращия се южно от Тренто строго охраняван естествен парк „ Кастелер “, написа "Монитор ".

Точно там обозначеният от лесничеите със сиглата „ М49 “ четиригодишен мечок бе вкаран на 15 юли предходната година, откакто бе приспан с упоителен патрон близо до Мадона ди Кампильо. Да, но макар огражденията от жици с протичащ по тях електрически ток, мечокът избяга от „ концлагера “ за зверове още на другия ден, стана неосезаем и единствено за няколко дни се трансформира в национална легенда.

Злите езици по Апенините обаче започнаха да му приписват всевъзможни зулуми – от опоскването на кошери с пчели до оглозгването на овце и дори на телета, след което наперени ловджии желаеха да го гръмнат. Но бърза инспекция на природозащитници откри, че горският красавец бил похапнал само храната, оставена от екскурзианти в няколко планински заслона и персонално министърът на околната среда Серджо Коста се застъпи за него. Висшият държавен служител даже стана кръстник на мечока, наричайки го „ Папийон “ - на името на каторжника-беглец от фамозния през седемдесетте години на предишния век едноименен разказ на френския публицист Анри Шариер. За похлупак министър Коста облече и фланелка с надпис „ Аз съм с Папийон! “, каквато незабавно навлякоха безчет бранители на дивите животни, освен това освен италианци. После мечокът бе забелязван на доста места от туристи, които не пропускаха да опишат на медиите какъв брой той бил добродушен, като бяха даже отпечатани негови фотоси, направени му отдалеко от фенове.

Мечок избяга от зоопарка в Димитровград

Това, което горските стражари от Трентино Алто Адидже не могат да си обяснят в този момент, е по какъв начин Папийон е съумял да се отърве от специфичната електронна гривна за следене. Другото, което учудва лесничеите, е способността на мечока да преплува пълноводната и ледена река Адидже, да пресече или да се провре под автомагистрала с на процедура шест платна, както и да премине 60-70 км сложни горски терени. За да доближи, най-вероятно воден от носталгията, обичаните вековни елхови гори, поляни с ароматни треви и скокливи потоци в региона на Мадона ди Кампильо.

Нищо чудно обаче Папийон още веднъж да се окаже на независимост и то скоро, защото Италианската асоциацията за отбрана на дивите животни изиска с декларация той незабавно да бъде пуснат на независимост, просто тъй като до момента в който е бил в „ конспиративност “, не е направил нито една непростима беля и не е заплашил нито един човешки живот.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР