Кафето се превърна в повсеместна основна храна по целия свят.

...
Кафето се превърна в повсеместна основна храна по целия свят.
Коментари Харесай

Кафето също е застрашено от изменението на климата

Кафето се трансформира в повсеместна съществена храна по целия свят. Пием го вкъщи, в офиса, кафенета и заведения за хранене. Бразилия е най-големият производител и снабдител на кафе в света, защото е изнесла 11 милиона торби (60 килограма) от това ароматно зърно през първото тримесечие на 2021 година, което е с 10% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Но над хоризонта на кафето се обрисува опасност: тя ще бъде спомагателна жертва на последствията от изменението на климата, написа elconfidencial.com. 

Как въздействат климатичните промени върху кафето? Всички растения имат характерен температурен диапазон, през който могат да процъфтяват. И тъкмо в повишението на температурите световното стопляне заплашва тези, където обсегът им е много стеснен, особено в случай че става въпрос за избрани типове, които лишават години, с цел да дадат плод. Изследователите искаха да се задълбочат в това какви биха били резултатите от живота в по-топъл свят за главните производители на кафе в Колумбия (която от 1929 година насам заема първото място като международен производител на безалкохолно кафе и като цяло е третият по величина производител на кафе в света) и Етиопия (първи производител на кафе в Африка и място на генезис на сорта " Арабика " ).

Оказва се, че с повишение на температурите ще бъде все по-трудно да се отглежда хубаво кафе. Проучванията демонстрират, че до 2050 година към половината от земята, употребена за висококачествено кафе, ще бъде непродуктивна. Подобно на доста други култури и запаси, производството на кафе е намаляло заради температурни промени, по-дълги засушавания и увеличена инвазия на вредители. 

" Областта, подобаваща за висококачествени профилирани кафета, които се правят оценка поради своите цветни, плодови и пикантни нотки, евентуално ще се свие, в случай че климатичните промени продължат без надзор ", изяснява Абел Чемура от Института за проучване на въздействието върху климата в Потсдам за списание  " Scientific Reports ", което разгласява изследването.

Например в Етиопия сортът Yirgacheffe може да загуби 40% от възходящия си диапазон, в случай че температурите се запазят при сегашните си темпове. В допълнение, други отличителни сортове кафе като Genika (от региона на Bench Maji), етиопския Harar или етиопския Sidamo, ще видят, че кафената череша ще узрява доста по-бързо от зърното, което ще докара до по-ниско качество на кафето. Това е проблем освен за тези, които ценят финия усет на качественото кафе, само че и за самите производители, които зависят от цените. В момента има над 125 милиона души, които работят и живеят от производството на кафе на планетата. 

Какви са другите възможности, които имаме? Може би едно кафено растение, което е малко " забравено "  и има способността да пораства в условия, доста по-топли от обичайните кафени растения, може да послужи като алтернатива. Това е Stenophylla, рядко диво кафе от Западна Африка с мирис на арабика. То изисква повече топлота, с цел да даде плод и също така има страховит усет.

И въпреки всичко може да има способи да се спре тази наклонност. „ Тъй като другите типове кафета са мощно повлияни от разнообразни локални климатични, пространствени и свързани с почвата фактори, нужни са ограничения, които са приспособени към всеки съответен район “, разяснява Кристоф Горнот, съавтор на проучването. 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР