Кафето може да запази някои от свойствата си от доста

...
Кафето може да запази някои от свойствата си от доста
Коментари Харесай

Кафето с изтекъл срок на годност - как да го разпознаем

Кафето може да резервира някои от свойствата си от много гълго време. Ако периода на валидност на дадена напитка е изтекла, тя няма да може да се съпоставя с прясната. И когато върху кафените зърна се е образувала мухъл, по-добре е да се отървете от тях, с цел да избегнете нездравословни последици за здравето си.

Как да разпознаем кафе с изминал период на валидност

Кафето на зърна с друга степен на печене губи качеството си последователно. Производителите нормално дефинират период на валидност от 24 месеца във вакуумна опаковка. Ако затворената опаковка се остави доста по-дълго, продуктът може да утежни качеството си. Основните признаци, които демонстрират изминал период на валидност, включват:

·         слаб аромат;

·         мрачен цвят;

·         омазняване;

·         гранясала миризма.

Срокът на валидност на смляното кафе е от 6 месеца до две години. Отворена опаковка се предлага да се употребява в границите на две до три седмици. Продуктът със доста изминал период на валидност губи усета, аромата и цвета си, напитка, направена от такова кафе, може да бъде много неприятна.

Какво да вършим с кафе с изминал период на валидност

Ако имате кафе с изминал период на валидност и не желаете да рискувате да го консумирате, можете елементарно да намерите различна приложимост. Печените зърна се употребяват за декорация на ръчно направени пана, приложения и пълнене на декоративни вази.

Утайката от кафе се употребява и като органически тор, който може да се ползва върху кревати от моркови и репички, където ароматът ще работи и като средство за отбиване на вредители. Влажна наслойка можете да употребявате за ръцете си след подготвяне на храни с чесън или лук, с цел да се отстрани миризмата на такива храни.

Освен това смляното кафе е една от най-често срещаните съставки в антицелулитните ексфолианти и скраб за тяло. Този тип кафе се употребява и за битка с бълхите при кучета. В тези случаи утайката се втрива в козината на животните след измиване.

Можете да слагате от утайката от кафе и в саксиите на стайните ви растения. Кафето работи подхранващо и растенията стартират буйно да цъфтят и да порастват. Това поддържане не би трябвало да се прави повече от 1 – 2 пъти в месеца. В противоположен случай можете да повредите растенията.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР