Кафето е една от най-популярните напитки в света и високите

...
Кафето е една от най-популярните напитки в света и високите
Коментари Харесай

Експерт обясни как се прави кафе без кофеин

Кафето е една от най-популярните питиета в света и високите равнища на кофеин са измежду главните аргументи за това. Това е натурален стимулант, който обезпечава прилив на сила, а всеобщо хората не могат да се наситят на напитката.

Някои хора обаче избират да лимитират приема на кофеин по здравословни или други аргументи. Безкофеиновото кафе е необятно публикувано, а IFLScience оповестява, че потреблението му нараства. 

Ето какво би трябвало да знаете за кафето без кофеин:   

Как се прави кафе без кофеин? 

Премахването на кофеина, като в същото време запазите аромата и усета на кафеените зърна непокътнати, не е лесна задача. Кафето без кофеин се прави посредством премахване на наличието на кофеин от зелените, непечени кафеени зърна и се основава на обстоятелството, че кофеинът се разтваря във вода. Това изясни проф. Лорън Бол от Университета на Куинсланд.   

How is decaf coffee made? And is it really caffeine-free?
— Andy Nolan (@aardvarknsefce)
Използват се три съществени метода за премахване на кофеина: химически разтвори, течен въглероден диоксид (CO₂) или елементарна вода със специфични филтри. Допълнителните стъпки, нужни при всички тези способи на обработка, са повода кафето без кофеин постоянно да е по-скъпо, показва Куинсланд.   

Методи, основани на разтворители 

Повечето безкофеинови кафета се вършат по способи, основани на разтворители, защото това е най-евтиният способ. Този способ се разделя на два спомагателни вида: пряк и косвен, изясни специалистът. 

Директният способ включва задушаване на кафеените зърна и по-късно неведнъж накисване в химически разтворител (обикновено метиленхлорид или етилацетат), който се свързва с кофеина и го извлича от зърната, показва ученият.  

След авансово несъмнено време кофеинът се извлича и кафеените зърна се запарват още един път, с цел да се в профил остатъчният химически разтворител, изясни Бол. 

Индиректният способ към момента употребява химически разтворител, само че той не влиза в директен контакт с кафеените зърна. Вместо това зърната се накисват в гореща вода, след което водата се отделя от зърната и се третира с химическия разтворител, добави той.  

Кофеинът се свързва с разтворителя във водата и се изпарява. След това водата без кофеин се връща в зърната, с цел да всмуква усетите и ароматите на кафето, сподели Лорън Бол. 

Разтворителните химикали (особено метиленхлорид), употребявани в тези процеси, са източник на разногласия към кафето без кофеин. Това е по този начин, тъй като се допуска, че метиленхлоридът е леко канцерогенен във високи дози.  Съставката нормално се употребява в препарати за премахване на бои и лак за нокти. Той се съдържа и в редица обезмаслители. Обясни специалистът от Университета на Куинсланд.   

Методи без разтворители 

Методите, които не се основават на разтворители и употребяват течен въглероден диоксид или вода, стават все по-популярни, изясни Лорън Бол. 

Водният способ (известен също като швейцарски воден процес) включва добиване на кофеин от кафеени зърна благодарение на вода. Има вариации на този способ, само че главните стъпки са следните. 

За първична партида зелените кафеени зърна се накисват в гореща вода, създавайки дестилат, богат на кофеин и ароматни съединения (след това безвкусните зърна се изхвърлят). Този дестилат от зелено кафе минава през филтри с деен въглен, които улавят молекулите на кофеина, като в същото време разрешават на ароматите да се запазят, посочи Бол. 

Кофеинът изцяло ли е отхвърлен от кафеените зърна?  

Малко евентуално е 100% от кофеина да бъде сполучливо отхвърлен от кафеените зърна. Точно както наличието на кофеин в кафето може да варира. 

Ще би трябвало да изпиете повече от 10 чаши безкофеиново кафе, с цел да достигнете равнището на кофеин, което нормално участва в една общоприета чаша кафе, сподели специалистът. 
 Снимката е илюстративна
Кафето без кофеин има ли друг усет? 

Някои хора споделят, че усетът на напитката без кофеин е друг. В взаимозависимост от това по какъв начин зърната са декофеинизирани, някои ароматни детайли могат да бъдат екстрахирани взаимно с кофеина по време на процеса, обясни Лорън Бол.
 кафе кофеин
Кофеиновото и кафето без кофеин имат ли идентични изгоди за здравето? 

Ползите за здравето, открити от пиенето на кафе без кофеин, са сходни на тези от кафето с кофеин, в това число по-нисък риск от диабет вид 2, някои типове рак и обща смъртност. Съвсем неотдавна кафето беше обвързвано с усъвършенствано ръководство на тежестта с течение на времето. 

Повечето от изгодите за здравето се демонстрират при пиянство на три чаши безкофеиново кафе дневно. Умереността е основна и не забравяйте, че най-големите изгоди за здравето ще дойдат от уравновесената диета, посочва Лорън Бол. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР