Кафетата са пълни с клиенти, по вече се виждат хора,

...
Кафетата са пълни с клиенти, по вече се виждат хора,
Коментари Харесай

Пълни кафенета и опашка пред магазина на Apple: Успехът на масовото тестване в Южна Корея е видим

Кафетата са цялостни с клиенти, по към този момент се виждат хора, които си вършат пикници, а пред първият магазин на Apple отвън Китай, който отвори още веднъж порти, се извива дълга опашка, откакто жителите на южнокорейската столица Сеул започнаха да излизат на открито след месеци на самоизолация.

Картината от Сеул е в цялостен контрастност с тази в множеството огромни мегаполиси по света, които наподобяват повече на призрачни градове, поради ограничаващите ограничения върху обществените контакти, подхванати от държавните управления на техните страни.

Първоначално една от най-тежко засегнатите страни (втора по сбор на инфектираните след Китай при започване на годината) в света, Южна Корея значително е съумя да се оправи с ковид без да подхваща извънредно строги ограничения като цялостна възбрана на пътуванията и всеобщо затваряне на предприятията, написа Блумбърг.

Въпреки апелите на държавното управление да си останат у дома, доста южнокорейци взеха решение да се възползват от хубавото време през днешния ден и да излязат на открито, вярвайки, че най-лошия интервал на пандемията е минал.

„ Излязох на открито за първи път от доста време, с цел да се срещна с моята другарка “, споделя Ким Джи-хюн, излизайки от ресторант в по-заможната част на града. „ Не се усещам по-сигурно, само че намирам комфорт в бавното движение, с което порастват новите случаи на инфектирани “, прибавя той,.

Южна Корея известна с огромната с акция за тестване и със системата си за следене на контактите на инфектираните пациенти, които доста ограничиха размера на епидемията и разрешиха на доста предприятия да продължат работа. Броят на новите случаи падна до 18 в петък – най-ниското равнище от последния скок през края на февруари, когато за един ден бяха регистрирани повече от 900 случая на инфектирани. Макар че Съединени американски щати и Южна Корея откриха първите си случаи на COVID-19 в края на януари, инфекциите в Съединени американски щати към този момент надминаха 700 хиляди, до момента в който Южна Корея изглади кривата още предишния месец и съумя да задържи общия брой на инфектираните на равнище от малко над 10 хиляди души.

Семейни пикници

В парковете към преминаващата през Сеул река Хан могат да се видят фамилии с дребни деца, съвсем всички с маски, които се разхождат и седят на тревата. Паркингите са цялостни с коли, които чакат пробват да се наредят за място. Банкерът Шин Бо-рам е решил да изведе жена си и двете си деца на разходка, защото им е омръзнало да седят у дома, откакто учебните заведения страната бяха затворени.

„ Живея покрай този парк, само че до момента се въздържах да го навестявам. Днес обаче времето е хубаво, а и броят на новите случаи се забавя. Виждам че има много хора, тъй че очевидно и други споделят моето виждане “, споделя той.

Увереността на популацията в това, че епидемията в страната към този момент е под надзор, най-вероятно е била засилена и от успеха на ръководещата Демократическа партия на президента Мун Дже-ин на провелите се през тази седмица парламентарните избори - първите такива  в изискванията на пандемия. Вотът протече без съществени пречки и досега няма информация той да е довел до разпространяване на инфекциите. Популярността на самият президента Мун Дже-ин също доближи рекордни равнища на фона на международното внимание, което страната получава за метода, по които подходи към епидемията.

„ Справихме се сносно с предварителната защита с помощта на опита ни с епидемията от MERS ”, Ким Юун – професор от  Seoul National University’s College of Medicine, визирайки зараза от Близкоизточния респираторен синдром от 2015 година, при която починаха 38 южнокорейци.

Магазинът на Apple

„ Южна Корея показва страхотн напредък по време на епидемията от COVID-19 ”, обявиха от софтуерния колос Apple в петък, откакто оповестиха, че ще отворят още веднъж единствения си фирмен магазин в страната.

Магазинът на Apple в най-луксозният квартал в Сеул – Гангнам, бе първият отвън Китай, който отвори още веднъж порти, откакто през март производителят на iPhone затвори всичките си магазини. Компанията възобнови работата на магазините в Китай предишния месец, откакто новите случаи на инфектирани в страната паднаха внезапно.

Подобно на хората в заведенията за хранене и другите магазини, клиентите на Apple също носят маска, стоят на два метра разстояние един от различен и минават през инспекция на температурата.

Въпреки това икономическите проблеми не са подминали Южна Корея, като резултатът на COVID-19 върху бизнеса е забележим от многото табели „ затворено “ и „ давам чартърен “, както и от неналичието на трафик и ползване в столицата.

„ Мисля, че казусът е на психическа основа “, разяснява 30-мениджърка на магазин за козметика. По думите му сега клиентите на магазина са единствено 10% от тези, които са го посещавали преди епидемията. „ Хората към момента носят маски и заобикалят диалозите с непознати. Дори тези, които ни посещават, си потеглят бързо, откакто вземат това, от което се нуждаят “, прибавя тя.

Новото обикновено

Страхувайки се от евентуална „ втора вълна “ на инфекции, Корейския център за надзор и предварителна защита на болесттите прикани „ всички да продължат да съблюдават насоките за обществена отдалеченост и персонална хигиена през уикенда “.

„ Все още не е пристигнал момента да смъкваме гарда, защото към момента има капацитет за растеж на инфекциите “, разяснява заместник-министърът на опазването на здравето на Южна Корея Ким Ганглип. „ Вярваме, че общественото разграничаване би трябвало да продължи и че ограниченията не би трябвало да бъдат разхлабвани “.

Същевременно с това Ким разясни, че държавното управление на страната приготвя проект за връщане към „ новото обикновено “ положение, в това число и оферти за модифициране на карантинните процедури и ограниченията за разграничаване.

„ Нашето общество сполучливо забави разпространяването на COVID-19 посредством обществено разграничаване. Това обаче не значи, че вирусът ще изчезна изцяло и ще можем да се върнем към метода си на живот преди епидемията “, споделя още здравния зам.-министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР