Кадруването на върха на образователната система заприлича на попълването на

...
Кадруването на върха на образователната система заприлича на попълването на
Коментари Харесай

Новият просветен министър като учителя на село – щом няма фи...

Кадруването на върха на просветителната система замязя на попълването на дупки в екипа на учебно заведение на село: като няма физик, дават часовете на химика; в случай че не се е явил претендент с педагогическа дееспособност по география, ще преподава историкът.

Веднага поражда въпросът по какъв начин ще се отрази това на качеството. Но в случай че на село става дума за образованието на няколко десетки деца (което не е пренебрежимо малко, тъй като всяко от тях е важно), липса на потенциал в политиките на държавно равнище ощетява цели генерации. И е пагубно в дълготраен проект за всички сфери, за които един ден ще обезпечи фрагменти просветителната система.

Ако имаме вяра на Слави Трифонов, че 3 година се е готвил да ръководи, за какво не са му стигнали да се обкръжи с готови фрагменти? Толкова, че когато спряганият за министър на образованието в последния момент прескочи на пистата за министър председател, да има най-малко една запаса в тима. За да не се постанова просветното министерство да се дава на предходния претендент за здравен министър Велислава Петрова, тъй като няма на кого.

Не мога да схвана и още нещо – за какво под готови управнически фрагменти разбираме наложително хора с тапия от непознат университет и с по три езика.

Но несъмнено не ми е ясно, тъй като моята е българска, което по хипотеза я прави непрестижна, а мен - подозрително изучена. Да не забравяме също, че съм част от народа, който кандидат-премиерът занапред ще прави образован.

Така че въпреки всичко има вяра да ми се обясни за един мандат, в случай че се стигне до там, по какъв начин тъкмо образованието на имунолог на Велислава Петрова от Университета в Бристъл и докторската степен по биологични науки, вирусология и имунология от университета в Кеймбридж ще й оказват помощ да ръководи процесите в образованието в родината. И какъв брой я доближава до проблемите на бранша това, че на 31 година е старши управител в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизациии в Женева.

Може да знае не 3, а 5 непознати езика, само че на кой от тях счита да си приказва със система, която не познава? Дано всичко да не й звучи на патагонски.

И какъв престиж ще има пред колегия, в която и най-слабо квалифицираният е повече в час от нея? Да оставим встрани омерзението.

Ама по какъв начин да е в час просветителният министър, като ръководещите въобще са объркали по кой учебник ще ни преподават просвещението?!

Вчера депутатът Филип Станев разгласи, че цялостно единодушие сред Има Такъв Народ, Демократична България, ИБГНИ и Българска социалистическа партия било реализирано в няколко бранша, измежду които и образованието. И ето ги главните пунктове: „ опазване и доразвиване на институционалния експертен планов капацитет в институциите, които управляват и основават наука; ефикасна интеграция на малцинствените общности; основаване на стипендии за студенти от малцинствата; градеж на детски градини, където е необходимо; понижаване на броя на ВУЗ-овете у нас; увеличение на университетския потенциал”.

Много хубаво, само че единствено толкова ли? И кое от тези неща не беше в политиките на Красимир Вълчев, та се наложи да главим нов министър, освен това здравен специалист?

Механизмът за обсег, който да вкара в клас и да интегрира, е в ход още от 2017 година Друг въпрос е какъв брой объркаха ситуацията онлайн образованието и локдауните, че регламентите имат потребност от ремонт в новата обстановка.

Колкото до ромските стипендии, и в този момент съществуват, въпреки и не държавни. Ама казусът отново е различен – какъв брой деца от общността (като тук би трябвало да се добави и турската) въобще приключват приблизително обучение, та да помислят за висше, пък да им е добре пристигнала тогава стипендията. Дайте първо да ги научим да приказват български и да ги обхванем в детските градини – по този начин ще е по-малка вероятността да отпаднат от учебно заведение и да се заженят, когато би трябвало да са в 5. клас.

Реформата във вузовете също е в ход от години през политиките на предходните ръководещи. Макар че системата я заболя, когато стартира орязването на приема в специалности, които не съответстват с профила на даден университет – с цел да се стигне до състояние, в което всеки образова единствено по това, в което е мощен. Това автоматизирано изхвърля зад борда висши учебни заведения, които не стоят устойчиво в Националната рейтингова система, която мери равнището им по близо 100 знака. И понижава възможностите да оцелеят на псевдовузовете.

Науката ли? Не приготви ли точно предходната власт статута за проучвателен университети, които да бъдат подкрепени и с спомагателни финанси?! И това е единствено един образец.

Който пък се вълнува от градежа на нови образователни здания, да си направи информация с Националната стратегия за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения. Тя към този момент е в ход, като от 2020 година до 2022 година се влагат по 70 млн. лева годишно в просветителната инфраструктура.

Накрая излиза, че се изчегъртва нещо, с цел да се предложи отново то. Да, но от други хора. При това явно по-неподготвени.

Обаче те в действителност други ли са? Слави в интервала си на шоумен сякаш повтаряше: „ Надушвам, че сме от една порода “… Но може коронавирус да му унищожи обонянието, та по този начин и не разбра освен, че не е опция на Бойко, ами че са си лика аналогия с държанието в жанр „ Аз съм огромната работа, веднага ще ви опиша играта! “. Егоцентричния бабаитлък на единия единствено сменихме с още по-дебелашкия на другия. Джипа – с персоналната телевизия. Едни неточности – с още по-големи. И по този начин надолу по веригата - до селското учебно заведение.

До което в последна сметка няма да стигнат нито автомагистралите на ГЕРБ, нито новият просветник на Има Такъв Народ с учебник по физика или география под мишницата. Или с преносим компютър. Ама отново същото – не било в тикви, ами в кратуни…

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР