Кадри: Trafficnews.bgЯвлението Хало може да бъде наблюдавано в Пампорово. Това

...
Кадри: Trafficnews.bgЯвлението Хало може да бъде наблюдавано в Пампорово. Това
Коментари Харесай

Уникална красота! Рядко срещано явление се появи в този български курорт! Нарича се

Кадри: Trafficnews.bg

Явлението Хало може да бъде следено в Пампорово. Това е оптичен феномен, основан от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето, заяви Trafficnews.bg

``
реклама



Много постоянно се образува около Слънцето или Луната, само че в действителност може да бъде на всички места по небето. Обикновено се образува в студени региони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „ диамантен прахуляк “, плават във въздуха.

Има доста разновидности на леденото хало. Образува се от ледени кристали на височината на перестите облаци (5-10 км) в горната част на тропосферата. Светлината се отразява и пречупва и по-късно се разлага на доста цветове поради дисперсията. Кристалите се държат като призми, които отразяват и пречупват слънчевата светлина, която на собствен ред дисперсира и образува красиви сияния.

Атмосферните феномени като хала̀та са употребявани за прогнозиране на времето преди метеорологията.

Други оптични явления, които включват отразяване на светлината през водни капки или ледени кристали, са дъгата и глория. 

Хиляди българи и чужденци имаха опция да го видят, тъй като избраха да прекарат празниците в зимните ни курорти. Хало са забелязали както в Пампорово, по този начин и в Банско. 

В първия ден на 2019 година всички лифтове в Пампорово и Чепеларе работят на цялостни обороти, а положителните условия за ски изкараха скиорите на пистите.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР