Кадри: Нова телевизияЗаместник-изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на

...
Кадри: Нова телевизияЗаместник-изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на
Коментари Харесай

Галя Викьова: Постоянно проверяваме стоките в магазините. Има нарушения, но качеството не е паднало

Кадри: " Нова телевизия "

Заместник-изпълнителният шеф на Българската организация за сигурност на храните доктор Галя Викьова разкри в ефира на " Нова телевизия " до каква степен стигнаха инспекциите за качеството на храните в магазините и какво демонстрират те.

" От 15 февруари вървят инспекциите взаимно с Комисията за защита на конкуренцията и Национална агенция за приходите. Всяка институция прави инспекциите в своята подготвеност. Ние гледаме за сигурността и качеството на предлаганите храни, без значение дали са български или импорт. Всеки един артикул, който пазарим, би трябвало да има наложителен етикет на български, който да дава информация на български. Проблемите са в разнообразни точки. Ще ви дам няколко образеца - първо, имаме на витрина необявен генезис на месо. Липсва информация за пресни плодове и зеленчуци. Несъответствие обвързвано с етикетирането. На етикета не са посочени алергени, период на валидност, има липса на етикет на български език на някои храни. Това не е във всички магазини. Просто го следим при инспекции в много от продуктите ", сподели тя.



" Може би там, където предлагането е по-голямо, могат да се позволен повече пропуски. Например при изминал период на валидност. Дори през днешния ден установихме не огромни количества, само че въпреки всичко изминал период на валидност. Тези артикули ги унищожаваме и постановяваме административно наказване на притежателите. Те изясняват нарушаването с недобре стикована работна ръка. Качеството не е паднало. Ние правим инспекции непрекъснато от година и половина - две. Те са във връзка с качествените характерности. Взимаме проби от разнообразни обекти ", добави Викьова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР