Кадри на звезди с цвета и формата на коледно дръвче

...
Кадри на звезди с цвета и формата на коледно дръвче
Коментари Харесай

Коледа в космоса: НАСА засне звезди с форма и цвят на елха

Кадри на звезди с цвета и формата на коледно дръвче популяризира НАСА в навечерието на празниците. Телескопите на Aмериканската галактическа организация са снимали група млади звезди от Млечния път на към 2500 светлинни години от Земята.

Новото изображение на NGC 2264, известно още като " Клъстер коледно дърво “, демонстрира формата на галактическо дърво с искра на звездни светлини. NGC 2264 в действителност е клъстер от млади звезди (на възраст сред към един и пет милиона години) в нашия Млечен път, на към 2500 светлинни години от Земята.

Звездите в NGC 2264 са по едно и също време по-малки и по-големи от Слънцето, вариращи от някои с по-малко от една десета от масата на Слънцето до други, съдържащи към седем слънчеви маси.

Това ново комбинирано изображение ускорява приликата с коледно дърво посредством избор на цвят и ротация. Сините и белите светлини, които мигат във видеото, са млади звезди, които излъчват рентгенови лъчи, открити от рентгеновата обсерватория " Чандра " на НАСА.

Оптичните данни от 0,9-метровия телескоп WIYN на Kitt Peak на Националната научна фондация демонстрират газ в мъглявината в зелено, подобаващ на " боровите иглички “ на дървото, а инфрачервените данни от Two Micron All Sky Survey демонстрират звезди на челен и назад във времето в бяло. Изображението е завъртяно по посока на часовниковата стрелка на към 160 градуса от стандарта на астронома за север, сочещ нагоре, тъй че наподобява, че върхът на дървото е към върха на изображението.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР