Кадри на полицейска проверка, съпроводена със заплахи за бой в

...
Кадри на полицейска проверка, съпроводена със заплахи за бой в
Коментари Харесай

Полицейското насилие под лупа: Реформи, обучение и предизвикателства

Кадри на полицейска инспекция, съпроводена със закани за пердах в районното и чупене на носа видяхме в гоцеделчевското село Вълчисел. Жителите настояват, че служителят на реда е упражнявал систематичен тормоз над тях. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи инициира инспекция, която да се откри истинността на изказванията.

Полицейско принуждение и произвол имаше и по отношение на жители и публицисти по време на невижданата проява против управлението на БФС на 16 ноември предходната година. Непосредствено след края на митинга в обществените мрежи започнаха да се популяризират видеа, които демонстрират голям брой случаи на превишаване на правата от органите на реда.

След митинга и отзвука от него вътрешното ведомство разгласи, че е основало работна група, която работи по законодателни промени. Към момента са формирани осем прокурорски инспекции и три следствени каузи за полицейско принуждение.Станахме очевидци и на смъртен случай. Бившият първенец по битка Пламен Пенев издъхна на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора.

Той умиря, тъй като е бил задушен при ареста. Пенев е бил притиснат по подобен метод от чиновниците на реда, че не е можел да си поеме въздух.След тои случай вътрешният министър Калин Стоянов разпореди всички структури с полицейски пълномощия да бъдат подготвени в допълнение, с цел да се увеличи професионалната им подготвеност. Предстои и всички чиновници, които работят на терен, да получат така наречен бодикамери, а в патрулните коли да бъдат поставени други камери вид видеорегистратори. По думите на министъра обучителните занятия започват по график, а концепцията е да не бъдат кампанийни, а систематични.

Този необятно публикуван проблем освен подкопава публичното доверие в правоприлагащите органи, само че също по този начин акцентира дълбоката нужда от систематична смяна и преоценка на пълномощията на полицията. Остават въпросите дали въобще полицейското принуждение се проверява дейно, дали самите институции не са прикриват нарушаванията на униформените и усилва ли се наклонността на полицейския произвол.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР