Кадри: БулфотоСлужебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров влезе в сериозен

...
Кадри: БулфотоСлужебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров влезе в сериозен
Коментари Харесай

Дариткова обвини Кацаров в действия, които подронват мнението за ефективността на ваксината

Кадри: Булфото

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров влезе в сериозен спор с депутати от ГЕРБ в пленарната зала на Народното събрание поради даряването на ваксини AstraZenecа. Здравният министър и някогашните ръководещи влязоха в словесна престрелка.

Д-р Даниела Дариткова упрекна Кацаров в дейности, които подронват мнението за успеваемостта на имунизацията и работят отрицателно на имунизационната акция. Дариткова визираше ратификациите за даряване на ваксини.

„ Госпожо Дариткова, имайте малко позор, когато заставате тук и изопачавате обстоятелства. Причината да даряваме ваксини е, че вашето държавно управление контракти в остатък от AstraZeneca и в дефицит от Pfizer. Поради тази причина през първите три месеца нямаше ваксини, с които популацията да се имунизира ”, отговори Кацаров, цитипан.

 „ Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше имунизационните екипи в предизборната си акция. Организирано ваксинирахте футболни клубове, спортни клубове, всякакви компании, а възрастните хора бяха оставени четвърти във вашия имунизационен проект. Причината никой да не желае да се имунизира с имунизациите на AstraZeneca и да ги даряваме, също изискуем в огромна степен освен на интернационалните кавги, само че и на персоналната интервенция на Борисов. Той еднолично, без да има право, забрани потреблението на тази ваксина, само че и еднолично след седмица я позволи ”, сподели още Кацаров.

Последва мигновен отговор от страна на ГЕРБ в лицето на Даниела Дариткова, Христо Гаджев, Тома Биков, Десислава Атанасова и Александър Иванов. Те припомниха, че подозренията към имунизацията са се породили след информации за нежелани странични резултати, които са били оправдани от Европейските регулатори.

„ Аз имам изявление по самия контракт. Обикновено ратификациите бяха разпределяни на Комисията по външна политика. Сега нито една ратификация не е разпределена и ние, като Комисия, не можем да дадем нашето мнение. Това, което прави усещане, е член втори на самия законопроект. В него се употребява член 25, алинея втора от закона за интернационалните контракти. Тоест съглашението да остане скрито. За мен това е порочна процедура и ще направя препоръчани сред двете четения приставката да отпадне, а да бъде допустимо най-прозрачно ”, съобщи Гаджев.

„ Провокирана съм от вашето отношение във връзка изявлението на Дариткова и причинно-следствената връзка сред имунизацията и решенията на премиера по това време. Ако сте прав, то излиза, че Борисов, като се изключи че взима решения, касаещи имунизационния развой в България, той е взел решения и за имунизационния развой в други страни. Нали разбирате, че едни толкоз нелепи изказвания, с единствена цел – да търсите индулгенция за това, че над 100 дни вашето държавно управление и съответно вие не можете да се справите нито с имунизационния развой, нито да убедите хората да се имунизират, нито да предложите някакви ограничения за бизнеса. Отговорете ми за какво дни наред българския бизнес излиза на митинг? Хайде, стига към този момент сте търсили опрощение с държавното управление на ГЕРБ и съответно с Борисов. Време е да подпишете трите плика ”, отвърна Атанасова.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР