Кадри: bTVДве трети от работодателите у нас търсят да наемат

...
Кадри: bTVДве трети от работодателите у нас търсят да наемат
Коментари Харесай

Кои ще са най-търсените професии у нас през 2019 г.?

Кадри: bTV

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов личен състав през тази година, демонстрира изследване на Агенцията по заетостта. Едва 3 на 100 са показали, че имат намерение да съкраващат хора, оповестява bTV.

Проучването е измежду съвсем 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много служащите ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А минимум – в Разград, Видин и Кюстендил.

``
реклама

Какви съответни фрагменти " търси " бизнеса, с цел да наеме тази година – проучени са потребностите в две групи с специалности. В едната – преди всичко са  машинните оператори , следвани от  продавач - консултанти шивачи строители готвачи . В другата група са специалности, изискващи висше обучение или характерна дееспособност, преди всичко –  водачите , следвани от  инженери , експерти в  опазването на здравето  и  образованието .

През 2019 година ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 водачи. В множеството компании – с непрекъсната претовареност.

Кой   ще   наследи   занаята

Красимир Стоев е натрупал над 30 години стаж като електромонтьор. Сега не вижда на кого ще съобщи занаята: „ Младите хора някак си не желаят да заваряват, не желаят да работят на металорежещи машини ”.

Предприятието създава и ремонтира уреди за енергийни обекти у нас и в  чужбина. За да притегли младежи работодателят на Красимир дава 5 стипендии на учащи годишно. Ако останат на работа при него – през първите години заплатата им не зависи от постигнатото, а по-късно компанията заплаща и магистратура у нас или в чужбина.

Въпреки това, заводът „ търси ” още експерти. „ Има по-модерни специалности, по-привлекателни, може би – и по-печеливши. Основно ползата се демонстрира в междинното професионално обучение, там би трябвало да се подчертава ”, счита работодателят Иван Желязков.

Какво   ще   се   промени ?

Данните служат на институциите за смяна в политиките им. „ И в просветителната система, и в тази за образования и претовареност на възрастни, т.е. да се провеждат образования по специалности, които се търсят от работодателите ”, прецизира Кремена Калчева от Агенцията по заетостта.

Търсят се новаторски, мислещи служащи, способни да вземат решения и да оферират промени.



Проучването демонстрира и каква ще е потребността от фрагменти след 3 години.

3/4 от компаниите са споделили, че ще имат потребност от 30 хиляди души с висше обучение – най-вече ще са инженери по електротехника, електроника и автоматика. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията „ Право ” и „ Химични технологии ”.

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със приблизително обучение, най-вече за произвеждане на текстил, облекло, обувки.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР