Където има детски градини, споделени зони, движение на пешеходци, деца,

...
Където има детски градини, споделени зони, движение на пешеходци, деца,
Коментари Харесай

Полицейски началник: Няма да се кара навсякъде в градовете с 30 км/ч

Където има детски градини, споделени зони, придвижване на пешеходци, деца, велосипедисти – там желаеме да не се кара с повече от 30 км/ч. Има сходни варианти и в настоящето законодателство, само че никой не споделя, че на всички места в града ще се движим с 30 км/ч. Това съобщи контрольор Росен Рапчев, шеф на " Пътна полиция " в Главна дирекция " Национална полиция ".
Рапчев призна, че има предложение да се смъкна скоростта на извънградско от 90 км/ч на 80 км/ч. Ако понижим междинната скорост с от 3 до 5 км/ч, падат случаите с 10%, увери инспекторът пред Българска национална телевизия.
Полицаят напомни и черната статистика – че в интервала 2014 – 2016 година жертвите на пътя са се нараснали с съвсем 40 души – от 660 на 708 жертви. Той се оплака и от решение на Върховен административен съд, според което мобилните камери е трябвало да се употребяват единствено " на място ", само че откакто се махнали знаците, указващи място на камера – със закон, през 2017 година жертвите намалели (682), а ранените и злополуките също намалели – с 10%. А през 2018 година били открити 345 000 случая на превишена скорост повече поради новото състояние.
За предходната година имаме над 83 000 връчени на място електронни фиша. Имаме и с 25-30% повишена събираемост на санкциите, сподели още инспекторът.
Росен Рапчев увери и, че няма операция на статистиката от Министерство на вътрешните работи. Той изясни, че разликата с броя на ранените по отношение на статистиката на здравното министерство произлизала от това, че незабавно на място участниците в злополука споделят, че са добре, само че по-късно, на идващия ден, отиват в болница. Медицинските заведения би трябвало да ни уведомяват, само че още няма централна обвързвана система – мисли се за такава за в бъдеще.
За край Рапчев изрази противоречие, че паниката по смяна на Закона за придвижване по пътищата била поради парите в Пътния фонд - 60 млн. лв.. Такова мнение изрече някогашният началник на КАТ Богдан Милчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР