“Къде ще бъдеш на Нова Година?, А с кого?… Това

...
“Къде ще бъдеш на Нова Година?, А с кого?… Това
Коментари Харесай

Между истерията и депресията: Нова Година

“„ Къде ще бъдеш на Нова Година? ”, „ А с кого? ”… ”

Това са най- омразните въпроси в края на годината, изключително за някой, който още нищо не е решил. Ами ето, че си наближава, „ най- огромният ваучър на годината ”, а още нямаш и концепция. Особено противен е фактът, че съгласно всеобщите упования, тогава, за няколко часа би трябвало да си най- радостен, празненството да е още по- незабравимо от предходната година, хората към теб са най- огромните купонджии. Oбезателно би трябвало да целунеш някого, дето се споделя, на обич да ти е годината. Tрябва да си красива и ослепителна – новопоявилата се пъпка от сутринта, покарали корени под боядисаната коса, сенки под очите – те нямат място в новогодишната нощ. Астролози и всякакви фешън специалисти към този момент те поучават по какъв начин да посрещнеш 2012г, годината на черния воден змей, нищо че тя настава чак на 23 януари. Е, най-малко имаш тенденция, нали?!

Това прочувствено засищане към един- единствен ден/ вечер може да те докара до същинска нервност. Най, най, най…къде, с кого, по какъв начин? Обезателното надпиване и алчност. В един миг, в случай че нямаш Големия План на годината, просто не издържаш. Обземат те редуващите се приливи на еуфория и подтиснатост. Хем искаш всичко да е „ най ” – от трапезата, през подаръците, та чак до личната ти персона, хем, несъмнено, това е изцяло невероятно. Провалът е неприемлив, само че към този момент ти диша във врата. И ето ни до противоположния новогодишен синдром.

Ако няма нервност, има меланхолия. Нова година е денят на Голямата Равносметка, която множеството хора оцветяваме в мрачни краски. „ Не съумях това да направя, това да реализира ” – „ желаех по- висок триумф в трети курс ”, „ това покачване ми трябваше ”, „ за какво изтеглих този колосален заем? ”, „ към момента пребивавам с родителите ми, а си дадох обещание най-малко на квартира да изляза ” и още, и още…Голямата Равносметка е резултат не от друго а от Големите Новогодишни Обещания. От прекъсването на цигарите и свалянето на безконечните 3 кг, с които се бориш към този момент две години, до онази Коренна Житейска Промяна, която ще те направи абсолютно благополучен и „ организиран ” човек. Депресията е първа другарка със самосъжалението. Ами не съумя да направиш всичко, което искаше, не ставаш по- млада и по- красива със промяната на годините. Децата- пораснали, мъжът, Единственият, по този начин и не се спъна в марковите ти обувки, заплатата ти не порасна и тя. Подразбира се сравнението с приятелите и роднините – доста от приятелите ти отпътуваха в чужбина, откриха си чудна работа, устроиха се. Сестра ти се ожени за „ чудесна партия ”, както споделят в фамилията, а ти с твоите безконечни срещи предизвикваш единствено неизказано страдание в очите им. При тебе всичко постарому…Ама, че живот!

Я се стегни! Ден, като ден. Нищо повече от мотив да се видиш с някои хора, да погостуваш някъде или просто да се наспиш. Ще те посъветваме някои неща, с цел да се изплъзнеш от новогодишната нервност и меланхолия и да прекараш, в случай че не незабравима, най-малко що- годе естествена Нова Година:

• Спри за малко, вгледай се в себе си. Истерията не стартира с дните към 31-ви декември, а надалеч преди този момент, към Коледа. Е, там естеството и е малко по- друго, само че и тя ни остава без мирис. Помисли добре: какво в действителност искаш да правиш. Да седнеш на масата, да хапнеш и да пийнеш, да танцуваш, да си просто с обичания. Ключът към положителното изкарване е в теб самата, в осъзнаването на това, което ще ти достави наслада. Ако си преуморена, ами легни си и се наспи.

• Не отлагай всичко за последния миг, само че и не се вманиачавай, в случай че на 29ти още не знаеш какво ще правиш. Доброто обмисляне е основна причина за триумф. Ако ти се върви на ски или във вила – резервирай през лятото, в случай че ти се върви в Италия – резервирай при започване на годината. Ако въпреки всичко не знаеш какво да правиш и къде да си, не отхвърляй опцията да си останеш у дома и да поканиш примерно хора без проекти, тъкмо като теб.

• Не изпадай във финансови крайности. Охарчила си се един път за коледните дарове, би трябвало ли повторно да го направиш? А времето след Нова Година, какво, на фотосинтеза ли ще я караш? Дай си действителна сметка за опциите си. Традицията повелява, масата на Нова Година да е богата, с цел да е такава и идващата година. Вместо да я отрупваш обаче с неща, които посмъртно няма да изядеш, по- добре създай нова традиция. Може да вземем за пример да си сготвиш или купиш нещо, което постоянно си желала да опиташ, нещо прелюбимо – даже това да е локум или елементарен шоколадов сладолед. Вместо да се наливаш с алкохол, „ тъй като по този начин се прави ”, направи си коктейл и знай, че алкохолът е добра компания, само че неприятен другар.

• Не се престаравай. Забрави за „ най ” мантрата в главата си. Ти си си същият човек и си способна на същите неща в кухнята или като стопанка, не можеш да станеш супергерой за една нощ. Позволи да ти оказват помощ, разпредели отговорностите. Знаем, че на вълкът му е лъскава козината, тъй като си прави работата самичък, само че предай самодейността на различен, даже и да не стане крайният резултат по усета ти. Поне ще се разтовариш.

• Забрави за Голямата Равносметка и Коренната Житейска Промяна, не прави Големи Новогодишни Обещания. Отърси се от самосъжалението и открий не в какво си се провалила, а какво си постигнала. Понякога да останеш здрав за една година е същински грандиозният триумф. Много постоянно хората забравяме да сме признателни. За всичко, което сме, за всичко, което имаме. Забравяме за приятелите, фамилията, сътрудниците, обичания, хубостта на града, в който живеем и други подразбиращи се неща, които обаче по никакъв начин не се подразбират, а са си действителни достижения. Забравяме да обичаме, да съдебна експертиза обичаме.

Така че, по- умерено с Нова Година. Остани си у дома, предложения съседите или приятелите, или отиди в друго у дома на посетители. Излез на площада, може да има забавна стратегия. Ако искаш пък, отиди на кино или просто си дочети книгата на дивана. На сутринта ще се събудиш извънредно рано, свежа и отпочинала, за разлика от останалите купонджии, и ще започнеш бодро не безусловно „ най ”, само че за какво не една най-малко вълнуваща, година.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР