Къде ще бъде поставен девизът Съединението прави силата на сградата

...
Къде ще бъде поставен девизът Съединението прави силата на сградата
Коментари Харесай

Местят Съединението прави силата в новото НС

Къде ще бъде подложен девизът " Съединението прави силата " на постройката на Народното събрание на пл. " Александър Първи ", където към този момент заседават депутатите, както и какво съставляват детайлите от капителите на колоните в пленарната зала, изяснява администрацията на Народното събрание в отговор на питане на.

Есенната сесия на 49-ото Народно заседание (НС) стартира в ремонтираната за над 18 милиона лева постройка на някогашния Партиен дом. Председателят на Народното събрание Росен Желязков показва мнение, че би трябвало да се откри място на надписа " Съединението прави силата ", тъй като е девизът освен на Народно събрание, а и на нацията. Това ще бъде предмет на разискване от експертната група. Цялостното архитектурно-художествено оформяне на западната фасада на постройката на Народно събрание на площад " Княз Александър I " е обсъждано на работни срещи, проведени от Народното събрание, означават от администрацията на Народното събрание. В тези срещи участваха специалисти от Министерството на културата, Столичната община - направление " Архитектура и градоустройство ", Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националната художествена академия, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските художници. Анализът сочи, че следва да се търси решение в подтекста освен на цялата западна фасада на постройката, само че и на територията на археологическия резерват, в който е разположена тя. Тази територия е с най-висока степен на отбрана на градската среда. Тук, с изключение на наследството от античността, има следи от всички последващи интервали в развиването на града, и тази постройка в комплекс с останалите здания на властта, е в действителност диря, полезност от най-новата история на България. Изразено е мнение, че постройката е извънредно скъп обект като архитектурно-художествени решения, без значение с каква идеологическа платформа те са били свързани.

В този смисъл решението за слагане на девиза " Съединението прави силата " на постройката е неизменима част от архитектурно-художествено оформяне на западната фасада на постройката на Народното събрание като детайл от пространството на така наречен Ларго, попадащо в обсега на територията с културно-историческо завещание със статут на групова културна полезност - " Зона на исторически развилия се публичен градски център " в София.

В постройката на Народното събрание на пл. " Александър Първи " няма декоративни и графични знаци на тоталитаризма, декларират от администрацията запитването до Българска телеграфна агенция. Те показват, че са поставяни въпроси за характера на детайли от капителите на колоните от коланадите в северната, източната и южната част на пленарната зала. Капителите са изпълнени в композитен жанр, съчетаващ в себе си орнаменти на коринтската украса, прецизират от секретариата. В горния капителен център се слага флорален детайл, наименуван флеурон, представляващ стилизирана форма на цвете. Много евентуално при стилизацията на флеурона да се е търсела аналогия със звезда от пет лъча, като идеограма на класическата социалистическа хералдика, изясняват от администрацията. Същевременно тези флеурони не съставляват петолъчка в смисъла на звезда с пет лъча, употребена през последните години. Също по този начин, не съставляват и алена звезда като руски боен знак. Липсват присъщи белези и на пентаграма. Доколкото тези флеурони асоциативно предизвикат страсти, свързани с натрапване на тоталитарна символика, е допустимо да се търси решение за тяхната дестилизация, без да се нарушава орнаментиката на капителите.

По фасадата знаците на тоталитаризма са отстранени. Червената петолъчка от пилона на постройката е свалена преди повече от 30 години - 4 октомври 1990 година, а релефният каменен откъс в горната западна фасада, е обрушен, като са заличени сърпът и чукът, представляващи съществени комунистически знаци, се напомня в отговора. Предстои унищожаване на останките от каменния откъс и разработване и монтаж на нов знак на западната фасада на постройката, като обрушената горна част към този момент не е осветена, осведомят още от администрацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР