Къде, как и кога в общественото хранене е допустима употребата

...
Къде, как и кога в общественото хранене е допустима употребата
Коментари Харесай

Депутатите раздвоени за райския газ, умуват как да прекроят Закона за храните

Къде, по какъв начин и по кое време в публичното хранене е позволена използването на диазотен оксид, прочут като божествен газ? Депутатите ще търсят отговори на тези въпроси, с цел да одобряват или отхвърлят допълнения в Закона за храните. Депутати, представители на здравното министерство и на Агенцията по храните дискутираха по какъв начин да лимитират използването на божествен газ. Първите терзания идват от здравните управляващи, тъй като в предлагания вид се уголемява обсегът на " заведения за публично хранене ", където всеобщо се намира този артикул – с претекста, че се употребява за подготвяне на коктейли. "

На депутатите се наложи да прецизират какво е заведение за публично хранене.

Азотният диоксид е позволена добавка за евакуиране на сметаната от фабричните флакони при подготвяне на торти и коктейли, изясни доктор Димитров от Агенцията по храните. По думите му това е " изцяло позволена добавка в храните " по смисъла на европейското законодателство, оповестява БНР.

" Използването на позволената добавка, която е позволена дори в случаите на подготвяне на детски храни, когато се употребява по главното си предопределение, а не за странични цели, е изцяло легално и разрешено от европейското законодателство. "

Бившият шеф на организацията, а в този момент народен представител Христо Даскалов обаче предизвести, че точно в заведенията за публично хранене " е огромният проблем ".

" Само за последните няколко месеца няколко наши деца, хубаво насмъркани с този божествен газ, просто се убиха и ги няма към този момент на този свят. "

Даскалов позволява, че тортите и коктейлите може да са единствено оправдание за злоупотреби.

" Допуснем ли физическото наличие на този божествен газ в публичното хранене, нито БАБХ, нито медицинските органи ще могат да управляват дали си вършим сметана, която ще я разпределим по тортата, или ще мине сервитьорката и ще даде да се насмърка следващото българско дете. "

При инспекция постоянно ще се намерят услужливи адвокати, които ще обяснят, че законът разрешава райският газ да е в заведението за подготовка за коктейли, изрази своите опасения Христо Даскалов.

Колегата му Иван Иванов е още по-категоричен – този газ би трябвало да е неразрешен на всички места.

" Нашата цел е в заведенията за публично хранене да няма физически бутилки напълно и само за пълнене с азотен диоксид. Това е пропуск – че не сме забранили продажбата им, свободната, в интернет. "

" Не би следвало да забраняваме нещо, тъй като то може да не се употребява по предопределение, когато е позволено да се употребява за главното си предопределение " – гласи позицията на специалистите, съгласно които на следващия ден може да излязат сладкарите и да питат " какво сте приели ".

Това предизвика предлагането да се попречва пласирането на диазотния оксид в дребни разфасовки, " които са практични и комфортни сервитьорът да ги разнесе ", а вместо това да бъде в по-големи съдове.

Когато за трети път чу предизвестието, че депутатите се пробват да забранят нещо, което на никое място в Европа не е неразрешено, председателстващият комисията Росен Костурков реагира:

" Няма в нито една страна подобен ограничаващ или забранителен режим. Ние сме неповторима страна по доста индикатори. Очевидно при на това като на ниска цена средство за влияние, психотропно, някой му е намерил използването. "

След като прецизираха къде не може да се употребява диазотен оксид, депутатите минаха към глобите при неспазване на възбраните. Иван Иванов предложи десеткратно завишаване на плануваните санкции – от 50 000 на 100 000 лв.. Според Костурков обаче при високи санкции се корумпират осъществяващите контрола чиновници. Тъй като завишаването на санкциите изисква отваряне на Закона за здравето, на този стадий депутатите се отхвърлят от концепцията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР