Къде е тол системата - във фирмата изпълнител или в

...
Къде е тол системата - във фирмата изпълнител или в
Коментари Харесай

Телетол сезират прокуратурата за длъжностни престъпления в АПИ

" Къде е тол системата - във компанията реализатор или в държавата; кой има интерес от монопола, който изкуствено се поддържа от АПИ, и то по жесток начин; кой го прави, за какво го прави и има ли надзор върху институцията " - тези въпроси насочиха посредством конференция в Българска телеграфна агенция представителите на " Телетол ", уверени, че не се позволява конкуренция на пазара и че безпричинно е преустановен договорът им.
Според Мартин Димитров от компанията, " в случай че има монопол, който има надзор върху институция, приказваме за загуба на суверенитет на едно от дребното звена, които работят в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и в случай че загубим Министерство на регионалното развитие, това значи, че министерството не се ръководи нито от министъра, нито от заместника, Агенцията не се ръководи от хората, определени от вас и от нас посредством системата, която е определена в България ". 
Пред от " Телетол " оповестиха, че 6 месеца бил възпрепятстван достъпът им до системата на АПИ . " Агенцията отхвърли ключова дума за достъп до тол ситемата, с което блокира активността на втория лицензиран снабдител на тол услуги (винетки и такси) - " Телетол " АД, сигнализираха от компанията и разясниха, че по силата на контракт от 14 май 2019 година, сред АПИ и „ Телетол “, администрацията била длъжна незабавно да даде ключова дума за връзка със системата за проби.
От " Телетол " припомниха, че договорът им бил изненадващо пресечен посредством прессъобение, заради което даже не могат да апелират. " Прессъобщението не е административен акт, който да представим в съда, може да е подправена вест ", посочи още Димитров. Според засегнатата компания скандалното преустановяване на контракта втвърдява монопола на единствения търговец на пътни такси в ущърб на потребителите и страната . " След безполезна преписка и диалози, стана ясно, че АПИ изчаква утвърждение от австрийската компания КАПШ, определена да построява тол системата в България и вместо да организира тест за съгласуемост, с решение от 19 юни 2019 година АПИ приключва контракта на „ Телетол “ поради „ липса на техническа съгласуемост “, която на процедура компанията не е имала опция да потвърди, показаха още представителите на Телетол.
" Ще сезираме прокуратурата за дейностите на шефа на националното тол ръководство за закононарушение по служба ", съобщи Мартин Димитров и изрази вяра най-малко да бъде изследван казусът. " Същият сигнал ще пуснем и против ръководителя на Управителния съвет на АПИ и ще изчакаме да ни даде някой решението, което въпреки всичко да можем да апелираме, с цел да сезираме Административния съд, който да анулира това, което считаме, че нелегално е направила Агенцията. Искаме и да уведомим министър-председателя на България, тъй като считаме, че има условия за загуба на суверенитет на едно цяло министерство ", добави специалистът.
" Въвеждането на тол системата в страната основава и характерен бизнес, който да оперира с публичен запас от близо 1,5 милиарда лева (постъпления от пътни такси), събирането на които остава в ръцете на една компания. От друга страна, липсва опция за продажба на винетки при възможен срив, от какъвто нито една систематична не е застрахована ", показаха още от " Телетол ". Според  тях всяко закъснение уголемява пазарната ниша на първия снабдител в ущърб на бъдещите му съперници. От компанията декларират, че незаконното отношение към доставчиците на тол услуги компрометира системата и основава европейски казус, при който България е единствената страна, която започва тол системата си в изискванията на монопол на частна компания.
Предвид протичащото се от „ Телетол “ показаха подозрения дали тол системата е построена според техническите условия и е в подготвеност да бъде тествана от 16 август, или от 1 юли, както в началото беше оповестено.

В края на предходната седмица АПИ заяви, че още двама претенденти за Национален снабдител на услуги (НДУ) желаят да партнират на Агенцията в събирането на пътни такси. Стана ясно, че с решение на Управителния съвет е вписан „ Конкорд Смарт Инфраструктура ” АД, който желае да продава електронни винетки, както и маршрутни карти и бордови устройства при старта на комерсиалната употреба на тол системата. Дружеството е минало инспекция всъщност дали дава отговор на условията и към този момент има решение за сключване на контракт.
На 4 юни 2019 година заявление за регистрация е подал и четвърти претендент за НДУ – „ Иком “ ООД, който към момента е в първия стадий на процедурата – да се откри дали дава отговор на изискванията и едвам тогава да се впише в регистъра.
В същото прессъобщение АПИ разяснява, че компанията " Телетол " е отстранена от процедурата, " защото не реализира оперативна съгласуемост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР