Къде е точката на замръзване в бюджета на Националната здравноосигурителна

...
Къде е точката на замръзване в бюджета на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

За проблеми с лекарствата и огромен дефицит на НЗОК през 2018-а алармират от фармацевтичния съюз

Къде е точката на заледяване в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Под това мото свикаха публична конференция от Българския фармацевтичен съюз във връзка предпоставките, съгласно тях, за влошеното лекарствоснабдяване в края на годината и упования недостиг на Касата за идната 2018 година

„ Българският фармацевтичен съюз е изключително обезпокоен и угрижен по отношение на това, че пациентите няма да имат обезпечено лекарствоснабдяване по време на празниците, а и в първите дни след Нова година.

Притеснението ни идва от това, че на 19-и Надзорният съвет на НЗОК реши да отсрочи заплащането на аптеките с падеж 20 декември за след Нова година - някъде за 8-и - 10 януари ", разгласи магистър Маргарита Грозданова - член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

„ На всички сътрудници бяха контрактувани суми като се изключи аптеките. Това стана една порочна наклонност в последните години - този интервал да бъде отсрочен за след Нова година. Притеснява ни обстоятелството, че аптеките няма да имат опция да закупуват нужните медикаменти и надлежно достъпът на пациентите до тях ще бъде много стеснен. Има медикаменти, които се извършват единствено на територията на региона, където е персоналният доктор и това са скъпоструващите медикаменти по протокол, утвърден от комисия в централното ръководство на НЗОК. Дори пациентът да реши да пристигна от Перник в София, с цел да си откри нужното лекарство и да не си прекъсва лечението, той ще бъде усложнен. А една немалка част от аптеките ще бъдат принудени да търсят средства, с цел да закупят тази терапия, тъй като и търговците на едро отпускат медикаменти единствено против заплащане в брой. Разбирате, че една дребна аптека мъчно може да обезпечи едно скъпоструващо лекуване ", добави Грозданова.

Тя съобщи и мнението на Съюза за бюджета на Здравната каса за 2018 година и изясни от кое място може да зародят проблеми и дефицити.

„ Какво се случва с бюджета за медикаментите за 2018 година При нас е огромно терзанието, че той в действителност ще свърши, както и тази година, още август - септември. Това заплащане, което би трябвало да се извърши 1-15 ноември, то отива в другата година. Освен това остава и заплащането за 15-30 ноември. Първият интервал от ноември е 36,99 милиона лв.. От тази сума в действителност Касата, по тяхна информация, е намерила едвам 5,25 милиона, които ще преведе на аптеките по празниците. Това е единствено 14% от нужната сума, което е доста малко. Остава една сума от 32 милиона, плюс 33,6 милиона за втората половина на ноември. Оттук Касата потегля с недостиг 65 милиона, които средства не са разчетени в новия бюджет.

Много е добре, че този мораториум ще отпадне и пациентът ще има опция да се лекува с новаторска терапия, с всичко, което е записано в страната и в Европейски Съюз, само че идната крачка, която е редно да се направи е актуализация на този бюджет, тъй като тези средства не са планувани в него. Когато се гласуваше бюджета се гвореше за 24 нови молекули на стойност по прогноза 25-30 милиона лв.. Сега те към този момент са 32 молекули, които са гласувани на 19-и от Надзрония съвет. Което е хубаво, само че тази сума 25-30 милиона към този момент не е действителна и би било редно Народното събрание да прегласува този бюджет - може би с 45-50 или 60 милиона лв. - Касата ще каже с какъв брой. Прибавяйки и тази сума от отговорности към аптеките, отчитайки и че всяка година има растеж от 5-8%, ние считаме, че се обрисува един недостиг от към 140-150 милиона лв.. Разтревожени сме, че в действителност поради тази сума ще попаднем в същата обстановка и през 2018 година, а точно през септември да няма пари.

Още един факт ни тормози - оперативният запас на Касата е гласуван да бъде 3%, т.е. 114 милиона лв.. През тази година този запас беше 10% и беше 341 милиона лв.. От тези 341 милиона от септември до ноември Надзорният съвет 4 пъти отваря запаса и обезпечи 160 милиона лв. за заплащане на аптеките. А за идната година той е 114 милиона. Това също ни навежда на мисълта, че доста мъчно ще се обезпечи бюджета за 2018 година, което ще затрудни и достъпа до медикаменти на хронично болните пациенти ", добави магистър Грозданова и посочи, че решението на Надзорния съвет още не е доказано от самата НЗОК, само че информацията, на която се базират от Българския фармацевтичен съюз е от самата Здравна каса.

„ Може и да се е трансформирало в банална фраза, само че аптеките не са търговски обекти, а фармацевтът не е продавач в бяла престилка, макар че доста хора и събитие го принуждават да бъде подобен избрани моменти. По формулировка и закон аптеката е здравно заведение. На нея са натоварени функционалностите да доставя лекарствени артикули и да обезпечава фармацевтична грижа като консултация и препоръки за вярната приложимост на медикаментите ", разяснява Магистър Светослав Крумов - основен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„ Подписвайки контракт със Здравноосигурителната каса в България, дебело наблягам България, тъй като практиката в доста европейски страни е сега на действителното разпределяне на рецептата, фондовете да се разплащат с аптеките, а в България аптеките умишлено поемат някои обществени функционалности, които не са им присъщи и влагат лични средства - средства от заеми или контракти с търговци на едро, а Касата заплаща тези средства най-рано 30 дни по-късно. С други думи аптечната система финансира предплатено публичния фонд с над 900 милиона лв. всеки месец с риска да не получи средствата си в цялостен размер в точния момент.

За 2015 година Касата, след доста договаряния тогава, съумя да задели едвам 50% или към 19 милиона от дължимите пари за първата половина на месец ноември. През 2016-а този % беше 10. Или към 3,5 милиона лв. от дължимите 33 милиона лв.. За 2017-а към този момент се загатна - към 14%. От общо 37 милиона лв., тя се чака да трансферира към 30 милиона за идната година и да разплати 7 милиона лв., към момента по неофициална информация. Сумата за втората половина на ноември е доклада е 33,6 милиона. До края на 2018-а НЗОК ще дължи 130 милиона лв., като половината от тази сума непосредствено влиза в недостига за 2018-а ", разгласи Светослав Крумов.

Той разясни и къде се крият рисковете за аптеките. При лекарствени артикули, заплащани 100 % от НЗОК, аптеките нямат право на надценка, само че ги закупуват и по този начин те поемат напълно риск, защото не знаят дали ще могат да компенсират загубите си. А това са медикаменти на стойност над 600 милиона лв..

„ Поради тази причина и широкоширещия се незаконен и законен реекспорт на тези артикули, достъпът им до пациентите е мощно безграничен и даже неосъществим. Всяко разтърсване, недостиг е предизвикателство за оцеляването на тъкмо тези аптеки, които не се занимават с паралелна търговия и реализират съзнателно своите отговорности и не вземат участие в схеми по реекспорт, които по наши калкулации са над 80% от аптеките в страната. Част от тях са в дребните градове и обитаеми места. Останалите са просто паразити на гърба на пациента, основани да точат фонда и да работят на ръба на закона ", добави основният секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„ Има два извода от цялата шестмесечна драма към медикаментите, в това число признати и отхвърлени мораториуми и други неща. Първо - налице е напрежение и неспособност за справяне с него. И на второ място - медикаментите се оказват политически инструмент. А не инструмент в ръцете на специалистите, тъй че хората да могат да бъдат лекувани съответно ", заключи ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов.

Той разясни, че още преди шест месеца са алармирали институциите, само че никой не ги е чул.

„ Ние предлагаме и желаеме незабавно към министър-председателя да се сътвори ръб по лекарствена политика. Повече по този начин не може да продължава. В този ръб би трябвало да попаднат хора, които не са лобисти и не са свързани с разнообразни структури. Които знаят за какво са там и би трябвало да им бъдат ясни и точни задания по какъв начин системата да бъде оздравена. Ако би трябвало и да се поканят външни специалисти от други европейски страни. Удобен миг е председателството на България на Съвета на Европейски Съюз, тъй като по този начин повече не може да се продължава ", добави Гетов.

Председателят на фармацевтичния съюз добави, че е доста хубаво, че се вършат срещи с пациентски организации, само че липсва разговор с изпълнителя на здравни услуги, поради което „ обществото и най-много пациентите са жертви на тази система ".

Гетов заяви, че Българският фармацевтичен съюз приключва договарянията Националния рамков контракт с НЗОК за 2018-а, а повода е двойнствения стандарт, показван от Касата към своите сътрудници и защото нито едно от трите сложени условия на Съюза на 1 ноември не са били взети поради.

„ Ако би трябвало ще има анекс, в случай че не ще търсим други разновидности, само че НЗОК не може да има дискриминационен метод към аптеките и фармацевтичния съюз ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР