“Къде е разрешението от Агенцията по лекарствените средства?, пита мъжки

...
“Къде е разрешението от Агенцията по лекарствените средства?, пита мъжки
Коментари Харесай

Митове за съставките на ваксините срещу COVID-19 |

“Къде е разрешението от Агенцията по лекарствените средства? ”, пита мъжки глас две медицински лица, които слагат ваксини против Ковид-19 в мобилен пункт в центъра на Варна. Мъжът, съпроводен от още няколко души, снима видео, което се излъчва и онлайн във Facebook. Искането му се придвижва в телефонен диалог с ръководителя на двете дами, идва полиция, а малко по-късно мобилният пункт затваря поради неспособност да работи обикновено.

Мъжът и сподвижниците му са от Facebook групата “Измамата к0вид-19 ”. Настояват за цялостна инспекция на съставките на съответната партида ваксини и питат имат ли позволение за слагане. Това е една от разнообразните акции, които през последните седмици биват проведени за да се пропагандира против слагането на ваксини и носенето на маски в закрити публични места.

Същевременно социологическата организация, съгласно което 45% от жителите не са имунизирани и не имат намерение да си слагат ваксина. България е с минимум ваксинирани в Европейския съюз (ЕС) – малко над 20% от българите изцяло имунизирани, а по едно и също време с това е измежду страните с най-високата смъртност от ковид.



Затова Factcheck.bg прегледа част от настоящите лъжливи и подвеждащи видеа и текстове към имунизациите против Ковид-19, които се популяризират на български език в онлайн пространството.

Но ето отговора на първия въпрос от видеото от питащите от Варна:

Разрешени ли са имунизациите в България?

“Да ” – това е еднопосочният отговор на въпроса “Разрешени ли са имунизациите против Ковид-19 ” в България? ”, задаван неведнъж във видеото от Варна. Страната е част от Европейския съюз от 1 януари 2007 година и здравното утвърждение на имунизациите е отговорност на Европейската организация по медикаментите (European Medicine Agency, EMA),

ЕМА се управлява от, в който вземат участие представители от всяка страна членка на Европейски Съюз, както и на Европейската комисия, Европейския парламент и гражданското общество – организации на пациенти, на хуманни и ветеринарни лекари. Българският представител в съвета на ЕМА е шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов, а негов заместител е основният секретар на ИАЛ Светлин Спиров. Одобрението на даден артикул изисква поддръжката на на всички страни и институции в Управителния съвет.

на Изпълнителната организация по медикаментите.

Всички ваксини, които се слагат в България, имат позволение за потребление от ЕМА, които подсигуряват, че имунизациите дават отговор на строгите условия в Европейски Съюз за резултатност, сигурност и качество, и се създават в утвърдени и сертифицирани индустриални предприятия в сходство с високите фармацевтични стандарти за производства в огромни мащаби.

Има ли наночастици във имунизациите против ковид?

Сред причините, че имунизациите против ковид са рискови, е съставът им. В известно видео в Tik Tok от онлайн шоу със надписи на български език се твърди, че част от съставките на всички иРНК-ваксини е “ПЕГ-елирана липидна наночастица ”. В клипа още се твърди, че скрито е добавено и веществото графен като графенов оксид, за което също се сочи патент, само че към китайска компания.

Невярната информация се оповестява от жена, показана като Карън Кингстън – някогашен чиновник на Pfizer. Тя твърди, че графенът и графеновият оксид не са упоменати в формалната информация в листовките, тъй като са отровни. Според нея с имунизациите се тества какво количество може да поеме човешкият организъм, тъй като веществата са “проводник на електричество и основават магнитно поле, което да ви свърже с интернет ”. Проблемът обаче бил, че веществото може да докара “потенциално до гибел ”.



демонстрира, че до 12 август видеото единствено на британски език е достигнало до 1.3 милиона консуматори в Rumble, само че настрана е оповестено и във Фейсбук, YouTube и други, в това число и със надписи на други езици.

От фирмите Pfizer и Moderna декларират пред “Ройтерс ”, че във имунизациите им няма съставна част графенов оксид. Това се вижда и в обществените листовки и информация, оповестени в формалния уебсайт на Изпълнителната организация по медикаментите – за Pfizer (Comirnaty) –, за Moderna (Spikevax) –, за AstraZeneka (Vaxzevria) –, за Johnson & Johnson (Janssen) –.

Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на медикаментите споделя, че “няма данни ” за съществуването на графен или графенов оксид в нито една ваксина, употребена в Европейски Съюз. Същото споделя и доктор Парк Джонг-бо, откривател в Biographene, компания, която създава медикаменти на основата на графен.

Графенът в действителност се “тества за биомедицински цели, в това число за ваксини, само че тези приложения към момента са в пробна фаза и се чака да мине дълго време, преди да станат налични на пазара след клинични тествания ”, оповестява професор Хонг Бюн-хи, специалист по наноматериали от университета в Сеул.

Това демонстрира и инспекцията на “Ройтерс ”, от където са разкрили патента, за който става дума в публикуваното видео в обществените мрежи – вижте патента. Според Гугъл patents настояването е подадено от Шанхайски народен инженерен проучвателен институт за нанотехнологии (Shanghai National Engineering Research Center for Nanotechnology ( www.nercn.com.cn/ ) на 27 септември 2020 година

Действително това е начало на искане за патент за иРНК-ваксина, само че изследването е на стадий “изчакване ” и даже не е почнало тестване върху хора. Тази възможна ваксина е сложена 184 пъти в предклиничен стадий – тестване единствено върху животни,.



Йони Хилен от Холандския съвет за оценка на медикаментите (CBG) споделя пред AFP, че графеновият оксид е друго вещество: “Графеновият оксид е производно на графена и е в по-разредена форма. В момента се изследва здравното приложение на графеновия оксид за разнообразни цели ”.

Всъщност графенът е наноматериал – съединяване, формирано от дребни частици, за който се знае, че има антибактериални и антивирусни свойства. Наред с други качества, той е еластичен, проводим, лек, здрав и съгласно наличните данни е най-тънкият материал в света, което е причина той да съставлява интерес в разнообразни нововъведения. Материалът е изолиран за първи път през 2004 година

Карън Кингстон, която се показва за някогашен чиновник на Pfizer, е отказала коментар пред “Ройтерс ” и посъветвала да се питат специалистите за какво са сигурни, че няма графен или графенов оксид във имунизациите. Тя обаче не дава никакви доказателства за изказванията си.

Има ли железни частици във имунизациите против Ковид-19?

Видео с хора, които приказват на немски език, с български надписи, популяризира изказванието, че след имунизация пациенти имат “структури с железен отблясък ”, които се намират в кръвта им. Клипът е гледан над 13 хиляди пъти във Facebook до 26 септември 2021 година

В The Bulgarian Times в текст към същото видео, само че качено на самия уебсайт, се твърди, че “лекари, биохимици, цитолози и патолози се сплотяват и разкриват под микроскоп наличието в отровите ”. “Метални елементи, мрежести структури и субстанции, убиващи електроцитите са единствено дребна част от наличното ”, прибавя се още в текста, линк към който е оповестен 12 пъти във Facebook групи и страници с сбор над 307 хиляди почитатели по данни на онлайн инструмента CrowdTangle.

Информацията за железни частици в състава на имунизациите е погрешна., магнит не се лепи върху мястото на имунизация на рамото. Освен това, в нито една от листовките на имунизациите против Ковид-19 не са посочени каквито и да било железни съставки.



Участниците във видеото не са показани с имена и подготовка. С онлайн инструмента WeVerify Factcheck.bg откри истинския файл на видеото в YouTube, където е гледан над 18 хиляди пъти. Клипът не е заличен поради цензура, както настояват коментиращи под българското видео. В описанието под него са упоменати имената на участниците.

Жената в клипа – Bärbel Ghitalla, която споделя, че е направила фотосите под микроскоп, показва терзания за пациентите си, тъй като преди имунизация след няколко чаши вода проучванията показвали, че тези мрежести структури изчезвали. А в този момент сега – даже седмици след слагането на ваксина, те си стоели. Според текста на The Bulgarian Times това демонстрира, че “жигосаните й пациенти имат срастване на електроцити, което стои непрестанно и не предстои на разтваряне ” и е “симптом за тромбози, удари, некроза на органи, нарушение на работата на мозъка и сърцето ”.

визира същото видео, само че разисквано от коментатори в англоезично онлайн ток-шоу, в което се споделя, че “докторите и юристите считат, че това евентуално е началото на тромботична интензивност – кръвни съсиреци ”.

Говорител на английското сдружение по хематология () декларира пред организацията, че изказванията са погрешни. „ Повечето от изображенията, показани във видеото, не са естествени кръвни фотоси. Някои са електронна микроскопия, други наподобяват като флуоресцентни, а други са неразпознаваеми ”, споделя представителят и прибавя, че „ фактът, че говорещият не знае разликата, подсказва, че тя не е доктор “.

Factcheck.bg откри уеб страницата на Bärbel Ghitalla – В него тя е показана като практикуваща различна медицина, а настрана има подготовка на здравна сестра и лаборант. Ghitalla не е дала отговор на въпросите на “Ройтерс ”, изпратени по имейл.



В клипа се твърди още, че пациенти, които се оплакват от следствията са обявявани за измамници, тъй като са имали болести и преди имунизацията. Затова сниманите хора, които оставят чувство, че са медицински експерти, декларират подготвеност да създадат лист на такива пациенти, с цел да се потвърдят страничните реакции от имунизациите против Ковид-19.

Проф. Мари Скъли, консултант-хематолог от лечебните заведения на University College London, споделя пред “Ройтерс ”, че образуванията демонстрират съществуване на прекалено много протеин. “Това може да се дължи на инфекции, имунни положения и от време на време на рак като миелом ”, счита тя и прибавя, че с цел да се откри връзка с имунизацията ще са нужни други лабораторни и клинични проучвания.

„ По-тежките странични резултати, в това число кръвни съсиреци, са извънредно редки ”, споделя Том Уингфийлд от Liverpool School of Tropical Medicine. По думите му, да вземем за пример след въвеждането на имунизация във Англия са се предотвратили десетки хиляди смъртни случаи от Ковид-19. Текст за леталните случаи в Англия разгласява и Factcheck.bg, който.

Водят ли до неплодородие имунизациите против Ковид-19?

Ваксините водят до неплодородие е теза, която се употребява необятно в мнения в обществените мрежи, без да е прецизен първоизточникът й.

Българското Министерство на здравеопазването написа, че според късите характерности на Pfizer и Moderna, изследванията при животни не демонстрират директни или непреки нездравословни резултати, свързани с бременността, ембрионалното/феталното развиване, раждането или постанаталното развиване.

“Няма научни доказателства, които да допускат, че имунизацията може да аргументи неплодородие при дамите. В допълнение, не е известно, че безплодието се появява вследствие на естествено заболяване от Ковид-19, което в допълнение демонстрира, че имунните отговори към вируса, без значение дали са провокирани от зараза или ваксина, не са причина за неплодородие ”, показват още здравните управляващи.

Неверни известия в обществените мрежи настояват, че имунизацията на Pfizer съдържа протеин, който взе участие в образуването на плацентата, оповестяват още здравното министерство. Във имунизацията се съдържа синтезирано малко парче от генетичния материал на SARS-CoV-2 (иРНК), което „ подрежда “ на клетките в тялото да произведат присъщия за вируса „ spike ” протеин. Когато е имунизирано, тялото създава негови копия, които не предизвикват болестта, а имунната система се научава да реагира защитно, предизвиквайки имунен отговор против SARS-CoV-2.

“Няма такава ваксина в историята на медицината, която да предизвиква стерилитет ”, споделя проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей на Българска академия на науките на 13 септември 2021 година Изказването й е по време на полемиката “COVID-19 и ваксини, науката в отговор на провокациите ”, провела се в Българската академия на науките, а мотивът, че доста млади дами са я питали могат ли да се имунизират, в случай че желаят да имат деца.

“Знае се, че повече от 55 000 бременни дами във Англия и над 100 000 бременни дами в Съединени американски щати към този момент са имунизирани ”, заяви проф. Радостина Александрова,.



Конспиративната доктрина, че се готви всеобщо стерилизиране, не е нова. Още през 2010 година определящият се като таен теоретик Алекс Джоунс твърди, че Бил Гейтс и неговата едноименна фондация са част от световна интрига, която възнамерява да откри „ научна тирания за надзор над американците “ посредством “огромен проект за стерилизиране на популацията ”.

Фондацията на Гейтс от десетилетия финансира основаването и разпространението на ваксини за разнообразни болести, които са избавили хиляди животи по целия свят. Дейността й я прави и цел за разпространяване на погрешни изказвания, които не са подкрепени с никакви научни причини за меродавност.

В портала за информация за ковид може да откриете още отговори на въпроси, които ви интересуват за имунизациите –

Ако там не откривате отговор на свое запитване, свържете се с Factcheck.bg, с цел да ревизира информация-

Може да ни пишете и на.



Публикацията е основана с поддръжката на Европейския съюз. Отговорността за наличието е напълно на

Георги Марчев, Factcheck.bg

Георги Марчев е създател, видеопродуцент и повествовател в Story Films. С опит в основаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската публицистика – в. „ Дневник “, уеб сайтът Dnevnik.bg и в. „ Капитал Daily “. Завършил е публицистика и продуцентство в Университета за национално и международно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „ От Истанбулската спогодба, та на Измамата к0вид-19 “, отличен с първо място в хакатона „ Здраве на прицел “ на Асоциацията на европейските публицисти – България.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР