Кадър от завръщането на космическия кораб Днес в 01:34 ч.

...
Кадър от завръщането на космическия кораб Днес в 01:34 ч.
Коментари Харесай

УСПЕХ: Китайският пилотиран кораб Шенчжоу 15 се завърна на Земята!

Кадър от завръщането на галактическия транспортен съд

Днес в 01:34 ч. българско време галактическият транспортен съд на Китай “Шенчжоу 15 ” с трима астронавти на борда се завърна сполучливо на Земята след шестмесечна задача до орбиталната станция “Тянгон ”.

Астронавтите Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу оповестяват, че се усещат в положително положение след полета.

Любопитен факт е, че 57-годишният Ден Цинмин сложи международен връх като индивида, чакал най-дълго  след неговата селекция за астронавт (в случая през 1998 г.) до първия му полет – съвсем 25 години! Допреди задача “Шенчжоу 15 ” върхът се държеше от украинския космонавт Леонид Каденюк. Той е бил определен в отряда на космонавтите през 1976 година за изпитателен полет на “Буран ”, само че след това е бил отстранен поради проблеми в брака му. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Каденюк е приел украинско поданство и през 1995 година бил наново определен за космонавт от галактическата организация на Украйна. На 19 ноември 1997 година най-накрая полетял в космоса на борда на американската совалка “Колумбия ”.

“Винаги съм вярвал в силата на фантазиите и постоянството. Няма значение какъв брой съм остарял, усещам се благополучен по тази причина, че нацията ми има потребност от мен ”, разяснява Ден след приземяването.

“Много съм разчувствуван, а когато бях на станцията, постоянно гледах на открито през прозореца, пробвайки се да открия родината и родното ми градче ”, добави Чжан. “Сега ще приспособяваме нашите тела допустимо най-бързо и ще се върнем назад към тренировките, с цел да сме подготвени за още задачи в бъдеще ”.

Напомням на читателите, че “Шенчжоу 15 ” бе изстрелян на 29-ти ноември 2022 година. В рамките на половингодишната задача астронавтите извършиха четири галактически разходки и приключиха градежа на станция “Тянгон ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР