Кадър от огневия тест. Photo credit : SpaceX Американската космическа

...
Кадър от огневия тест. Photo credit : SpaceX Американската космическа
Коментари Харесай

СпейсЕкс изпълни частично успешен огневи тест на следващия Супер Хеви

Кадър от огневия тест. Photo credit: SpaceX

Американската галактическа компания СпейсЕкс извърши отчасти сполучлив огневи тест на идната свръхтежка ракета “Супер Хеви ”, която съставлява долната част от цялостната система “Старшип ”. След тестването има някои положителни и някои неприятни вести.

Лошите вести включват обстоятелството, че четири от 33-те мотора “Раптър ” са се изключили прибързано, което, както журналистът Ерик Бъргър за Арс Текника написа, е индикатор, че СпейсЕкс към момента се мъчи да усъвършенства тяхната надеждност. В ход е създаването на идната итерация “Раптър 3″, само че този първообраз на ” Супер Хеви ”, прочут като “Бустър 9 ”, е оборудван с по-старата итерация “Раптър 2 ”.

Добрите вести касаят това, че “Супер Хеви ” мина тестването без да експлодира, в положително положение, което значи, че може скоро да бъде квалифициран за полет. Също такава добра вест е, че новата ъпгрейдната стартова площадка с водна система за омекотяването на разтърсванията при изстрелването действа безпроблемно. Край на летящите камъни и парчета!

Засега към момента не е ясно дали тестването е задоволително сполучливо, с цел да може “Старшип ” да бъде утвърден за нов полет, или ще има нов тест.

Едно обаче е ясно – мнозина не имаха вяра, че Илон Мъск ще приготви нова ракета за полет до лятото. Сега наподобява, че СпейсЕкс е в техническа подготвеност, само че главната спънка си остава бюрокрацията. Компанията би трябвало да убеди регулатора, че изстрелването няма да докара до дъжд от парчета, както беше през април – и в това отношение наподобява, че огневият тест е дал задоволително качествени данни, с цел да успокои служителите. Също по този начин системата за съзнателно взривяване на ракетата при положение на отклоняване от полета трябваше да бъде преправена – по време на априлската задача “Старшип ” се отклони от траекторията, само че минаха 40 секунди, преди системата да се задейства и ракетата да бъде взривена по команда.

Видеозапис от теста:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР