Кадър от днешния полет. Photo credit : Blue Origin .

...
Кадър от днешния полет. Photo credit : Blue Origin .
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ню Шепърд изведе в космоса експерименти, ракетата и корабът се върнаха безпроблемно!

Кадър от днешния полет. Photo credit: Blue Origin

. Днес, след отсрочване от 24 часа заради неприятни метеорологични условия, частната компания Блу Ориджин съумя да изстреля в космоса суборбиталния транспортен съд “Ню Шепърд ”.

На борда на галактическия транспортен съд пътуваха научни опити за потребностите на НАСА, Колумбийския университет, Университета на Флорида, Университета на Централна Флорида, Колежа Картидж и други частни компании и организации. 

Полетът продължи към 10 минути, в границите на които “Ню Шепърд ” мина 100-километровата линия на Карман, която условно се употребява за разделянето на земната атмосфера от космоса. Това не е тъкмо и научно-обосновано определение – НАСА, Военновъздушните сили на Съединени американски щати и други организации избират да употребяват границата от 50 благи (около 80 километра). Въпреки това 100 километра е кръгло число, което се избира от редица частни компании, в това число Блу Ориджин. 

След постигането на целевата височина, корабът “Ню Шепърд ” се завърна на Земята с парашути, а ракетата кацна чрез личния си мотор.

Днешният полет бе третата галактическа задача за Блу Ориджин през 2019-та година. Предишните полети бяха извършени през януари и май. Надеждата беше до края на актуалната година компанията да изпрати човек в космос, само че уви, още веднъж оставаме разочаровани … 

Основаната от бизнесмена Джеф Безос компания в действителност наподобява, че е прекомерно мудна и се развива доста по-тромаво спрямо плановете на Илон Мъск. Мъск неведнъж е сравняван със заека, а Безос – с костенурката от известната национална приказка. Възможно ли е костенурката да изпревари заека? Ами… нищо чудно. По-рано през годината само Върджин Галактик изпрати хора в космоса – това се случи през февруари, като полетът бе суборбитален. Другите компании, Мъсковата СпейсЕкс и Боинг, разчитаха да осъществят пилотирани експедиции до МКС. И двете компании минаха през тежки повреди – транспортен съд “Крю Драгън ” се взриви на стартова площадка по време на проби през април, а Боинг още ближеше рани от сходна особеност през лятото на 2018-та година. Вярно – СпейсЕкс организира доста сполучлива пробна задача на “Крю Драгън ” до МКС, докато боинговият “Старлайнър ” излетя на тестване на системите му за спешно избавяне. 

Независимо от тези триумфи заекът беше спънат. Що се касае до костенурката – правилно, през 2019-та година Блу Ориджин организира единствено три полета на “Ню Шепърд ”, само че всички те бяха изцяло сполучливи. До този миг корабът не е претърпявал нито един неуспех (без да броим несполучливото кацане на една от ракетите, което е вторична цел). 

И нищо чудно през 2020-та костенурката да изпревари заека и Безос да изпрати човек в космоса преди Мъск. Вярно, това ще е суборбитална задача, но… в това време Блу Ориджин строи орбитална ракета “Ню Глен ” и стартова площада на Кейп Канаверал. По всичко проличава, че 2020-та ще е доста забавна година!

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР