Кадър Нова твСлед разследване на NOVA, Комисията за противодействие на

...
Кадър Нова твСлед разследване на NOVA, Комисията за противодействие на
Коментари Харесай

Земя за 2 лева на квадрат: От какво зависят оценките на независимите изпълнители?

Кадър Нова тв

След следствие на NOVA, Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество се самосезира по случая с оценката и продажбата на общинските земи до София за към 2 лева на квадратен метър. Ще се ревизират дейностите на кмета, администрацията и Общинския съвет на Божурище, довели до покупка на част от евтините земи от компания, обвързвана с бащата на кмета. По случая работи и спецпрокуратурата.

В следствието към този момент ви показахме по какъв начин 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лева за квадратен метър.Тази земеделската земя се оказа  в пъти по-евтина от сходни в региона, който е очакван за многофукнционална зона. Имотите в близост са на десеторно по-високи цени.

Общината е Божурище, а след търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лева квадрата. Посредством пълномощни, една от компаниите спечелили парцелите, се оказва, че се ръководи от бащата на кмета на Божурище.

Лицензираният оценител пък е компания, забъркана в разследваната от прокуратурата спекулация с продажбата на Царските Конюшни, оценила над 7 декара от земята под тях за по 700 000 лева

И още веднъж питаме, какъв брой самостоятелни са самостоятелните оценители? Припомняме по какъв начин, с цел да стигне до цената 1, 68 лева на квадрат в оценката на терените в Божурище, компанията на Цекови - майка и наследник, даде преимущество в сметките си на остаряла разпоредба за оценяване на аграрни земи, която не се интересува от вероятностите на парцела в бъдеще. На сравнението с аналогични пазарни предложения в региона те отдават по-малко значение, а с коефициенти мощно понижават пазарната цена. Възложената от ощетените оценка на различен сертифициран независим оценител дава цена от 7, 50 евро на квадрат, т.е. 15 лева квадрата-  близо 9 пъти повече от оценката на Цекови. Адекватна ли е оценка като тяхната? 

" Той би трябвало да ревизира един парцел за най-ефективното му потребление, когато дефинира пазарната му стойност. Може би, най-ефективното му потребление, не е настоящето. Най-ефективното потребление е това, което е допустимо да се осъществя на този парцел. Държавата поставя някакви коефициенти, поставя някакви цифри, и когато по тези сметки, получаваш някакви числа. Но тези цифри никой във времето не ги наблюдава, не ги изменява. Следователно, тази методика няма нищо общо с пазарната стопанска система ”, изясни лицензиранит оценител Румен Неделчев.

Примерите за странни оценки на държавни или общински парцели не са един или два у нас. Както необичайно ниски, какъвто е казусът със седемте декара от Царските Комюшни, по този начин и необичайно високи. Интересна беше оценката на местността " Камчийски пясъци " до морето – дюни, които бяха оценени колкото ниска категория земеделска земя – пасища.

В същото време, няколкото декара гола морава на политика Александър Методиев - Бат’ Сали  бяха оценени на 95 000 лева, с цел да изиска той в подмяна 3 декара от центъра на Самоков. По времето на договорката цените на ливадите вървят сред 300 и 1000 лева на декар.

Проблемът, съгласно оценителя Неделчев, е в неналичието на ясна методика на оценяване. Критикуваната от Неделчев комисия, която по закон управлява да не се позволяват непрофесионални или недобросъвестни оценки, е към  Камарата на самостоятелните оценители в България. Това е органът, който организира и изпити за оценители, дава документите и води техен указател. Когато получат сигнал и го потвърдят, специалистите им могат да изпратят заключенията си и на прокурор. С съответните оценки на земите в Божурите, ние въпреки всичко се обръщаме към Камарата. Оттам дават обещание да ревизират работата на оценителите Цекови – майка и наследник, и настояват, че няма проблем с методиката на работа в сектора. Особено след  въвеждането преди година на български стандарти.

" Има много физически лица или представители на частни сдружения в частна изгода, които вършат или се пробват да вършат в обществото избрани внушения във връзка на това дали да се ползват българските стандарти, дали са акуратни и така нататък това са много съществени внушения. Проблемите са точно от неспазване точно на закона и другите нормативни актове от страна. За страдание, има и такива самостоятелни оценители - малко са, само че ги има, или от възложителя, който също не желае да ползва нормативната уредба ”, сподели Светла Дерменджиева, ръководител на Камара на самостоятелните оценители в България.

А до момента в който оценителите у нас спорят по стандартите си, ние ще следим инспекцията им по случая в Божурище. Както и работата на Специализираната прокуратура и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: