Кадър: Нова твДесетки хиляди шофьори - на пътя без застраховка

...
Кадър: Нова твДесетки хиляди шофьори - на пътя без застраховка
Коментари Харесай

След фалита на Олимпик”: Десетки хиляди шофьори - на пътя без застраховка

Кадър: Нова тв

Десетки хиляди водачи - на пътя без застраховка след банкрута на кипърския осигурител „ Олимпик ”. А в Кипър за финансовите проблеми на компанията знаели от години.

Сметната палата в Кипър предупреждавала, че сдружението не е устойчиво още преди три години. Главният инспектор Одисеас Михаелидис написа в профила си в Twitter, че още през 2015 година кипърската институция е предизвестила за вероятни проблеми пред компанията от идната 2016 година, когато влиза в действие новата система за осигурителен контрол в Европейски Съюз - прочут като „ Платежоспособност 2 ”, предава Нова тв.

Михаелидис твърди, че съгласно одита не е било допустимо да се съберат доказателства за съществуването на активи, задоволителни застрахователното сдружение да работи обикновено. Спорното финансиране е на обща стойност от към 210 млн. евро и включва вложения в парцел и в  друго дъщерно сдружение, корпоративни облигации и пари в брой.



А у нас водачи отхвърлят да подпишат нови застраховки.

„ Ще употребявам автомобила с годната лавица, тъй като по мое разбиране аз имам такава. Ако ме глобят, тъй като те имат такова право, аз пък имам своето право да си диря правата в съда ”, декларира Георги Христов.

Според данни на Гаранционния фонд към днешна дата 74 000 автомобила се движат без застраховка. Като за последните 24 часа в цялата страна са подписани близо 10 000 нови полици. В началото на месеца най-вече незастраховани транспортни средства по отношение на записаните по области са във Видин - 7 на 100, Кърджали - 6,32%, Враца – 5,26%, и Русе с 4,75 на 100.

„ Санкцията е санкция, сформиране на акт за административно нарушаване. Всички коли, които нямат „ Гражданска отговорност ”, Гаранционният фонд прави едно служебно преустановяване – дерегистриране на автомобила ”, съобщи застрахователният специалист Лазар Георгиев.

И до момента в който застрахованите чакат, ръководителят на кипърския гаранционен фонд съобщи - българският клон на „ Олимпик ” не е правил вноски във фонда в Кипър.

„ Аз ви споделям - българският клон не е плащал вноски в кипърския Гаранционен фонд. Това е ясно. Ние получаваме вноски единствено от коли, застраховани в Кипър, коли с кипърски номера. Аз имам вяра, че българският Гаранционен фонд би трябвало да е събирал вноски от българските коли, от застрахователните компании в България, само че питайте тях, тъй като всяка страна си има разнообразни правила ”, съобщи Акис Папахристодулу, общоприет управител на кипърския Фонд за автомобилно обезпечаване.

Според Папахристодулу Фондът има обвързване единствено да компенсира пострадалите при пътни злополуки, само че не и да възвръща суми по прекратените застрахователни полици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР