Кадър КСТВСеверна Корея отново прикова вниманието върху себе си.Изглежда, че

...
Кадър КСТВСеверна Корея отново прикова вниманието върху себе си.Изглежда, че
Коментари Харесай

ООН: Северна Корея е рестартирала ядрен реактор

Кадър КСТВ

Северна Корея още веднъж прикова вниманието върху себе си.

Изглежда, че Северна Корея е рестартирала нуклеарен реактор, за който се счита, че е създал плутоний за нуклеарни оръжия, се споделя в годишния отчет на Международната организация за атомна сила (МААЕ) на Организация на обединените нации.

Агенцията няма достъп до Северна Корея, откогато Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 година След това страната продължи с програмата си за нуклеарни оръжия и скоро възобнови нуклеарните опити. Последното ѝ нуклеарно тестване беше през 2017 година, оповестява " Гардиън “, представен от Българска национална телевизия.

В момента МААЕ следи Северна Корея най-вече посредством сателитни изображения.

" Нямаше индикации за употреба на реактора от началото на декември 2018 година до началото на юли 2021 година “, се споделя в отчета на МААЕ за 5-мегаватовия реактор в Йонбьон – научноизследователски център, за който се счита, че стои в основата на нуклеарната стратегия на Северна Корея.

" Въпреки това, от началото на юли 2021 година има индикации, в това число за изпускане на вода за изстудяване, обвързвано с работата на реактора ", се твърди в отчета.

МААЕ разгласява всяка година отчет преди съвещанието на своите държави-членки, като последният е пуснат онлайн в петък, написа

МААЕ заяви през юни, че в Йонбьон има индикации за възможни действия, свързани с отделянето на плутоний от отработило реакторно гориво, който може да се употребява в нуклеарни оръжия.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР